Oesterzwammen: voedingsstoffen en voordelen

Paddenstoelen zijn een uitstekend voedingsmiddel met veel vitaminen en mineralen. Lees hier meer over de oesterzwam.
Oesterzwammen: voedingsstoffen en voordelen

Laatste update: 18 maart, 2023

Oesterzwammen hebben uitstekende organoleptische eigenschappen en kunnen gezondheidsvoordelen (Engelse link) hebben als ze worden opgenomen in een gevarieerde en evenwichtige voeding. Het is een van de meest populaire gekweekte paddenstoelen, onder andere vanwege zijn milde en delicate smaak. Hij kan als ingrediënt in veel verschillende recepten worden geïntroduceerd, en is op culinair niveau zeer veelzijdig.

Alvorens te beginnen moet worden opgemerkt dat de consumptie van paddenstoelen door bijna alle voedingsdeskundigen wordt aanbevolen. Ze bevatten veel micronutriënten en fytochemicaliën, en helpen tekorten te voorkomen, door de niveaus van oxidatie en ontsteking in het lichaam te moduleren.

Oesterzwammen: voedingsstoffen

Oesterzwammen worden gekenmerkt door hoeveel B-vitaminen. ze hebben. Het bevat ook vitamine D, C en K. Bovendien bevat het essentiële mineralen als ijzer, natrium, jodium, zink, kalium en selenium (Engelse link). Die zijn allemaal essentieel om ervoor te zorgen dat de reacties die dagelijks in het inwendige plaatsvinden efficiënt verlopen.

Aan de andere kant bevat deze paddenstoel niet veel calorieën, en dat geldt ook voor de meeste paddenstoelen. Hij bevat echter wel veel vezels. Het kan helpen verzadiging te creëren en de werking van het spijsverteringskanaal te verbeteren, waardoor een goede transit wordt bevorderd. Hij kan zonder problemen worden gegeten in het kader van een hypocalorisch dieet met als doel gewichtsverlies.

Men kan niet over het hoofd zien dat een deel van de vezels in deze paddenstoel van het oplosbare type is. We hebben het over een stof die fermenteert in het spijsverteringskanaal en dient als energetisch substraat voor de bacteriën die daar leven. Dankzij dit zullen er minder snel dysbiose situaties optreden.

Probeer dit geweldige recept eens:
Paddenstoelen uit de magnetron: snel en makkelijk

Gezondheidsvoordelen

Oesterzwammen
Door hun lage calorie-inname en hoge concentratie antioxidanten zijn ze geschikt voor afslankdiëten.

Allereerst moet worden opgemerkt dat oesterzwammen de werking van het immuunsysteem kunnen helpen reguleren. Van vitamine C is aangetoond (Engelse link) dat het de aangeboren en adaptieve routes van het menselijk afweersysteem versterkt. Daardoor zullen infecties minder snel optreden of, als ze zich toch voordoen, zullen de symptomen veel gemakkelijker te beheersen zijn.

Ook het belang van zink mag niet onderschat worden, een ander element dat cruciaal kan zijn bij het verbeteren van de efficiëntie van onze natuurlijke afweer. In dit geval is het mineraal betrokken bij de differentiatieprocessen van de cellen van de witte reeks. Zo kunnen ziekteverwekkers efficiënter (Engelse link) worden bestreden.

Een ander belangrijk punt is dat van vitamine D. Niet veel voedingsmiddelen bevatten dit element.

Het is waar dat het vitamine D-gehalte dat we in plantaardige producten vinden niet zo hoogwaardig is als wat ons lichaam synthetiseert, of wat we vinden in blauwe vis, maar het helpt de behoefte te dekken.

Volgens een studie (Engelse link), gepubliceerd in het tijdschrift Reviews in Endocrine & Metabolic Disorders, verhoogt het aanhouden van een onvoldoende vitamine D-niveau het risico op het ontwikkelen van complexe ziektebeelden.

Ten slotte moet worden opgemerkt dat deze paddenstoel vrij veel vitamine K bevat. Dit kan gevaarlijk zijn voor mensen die antistollingsmedicijnen gebruiken. Daarom is het beter om met de arts te overleggen of deze soort paddenstoel wel of niet in je dieet kan worden opgenomen.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Hoe maak je veganistische gevulde champignons?

Oesterzwammen: een gezonde groente

Een bloedprop
Mensen die vanwege hart- en vaatproblemen medicijnen met anticoagulantia krijgen, moeten de inname van voedsel met veel vitamine K beperken.

Oesterzwammen zijn gezond, en kunnen regelmatig geconsumeerd worden. Ze leveren een goede selectie van essentiële voedingsstoffen voor de gezondheid, vooral vitaminen en mineralen.

Daarnaast leveren ze weinig calorieën, en dus hoef je je geen zorgen te maken over hoeveel je er eet en hun invloed op de staat van de lichaamssamenstelling. Ze helpen ook wat betreft verzadiging.

Ten slotte is het belangrijk te vermelden dat een van de belangrijkste punten bij het handhaven van een goed dieet afwisseling is. Als producten uit verschillende groepen worden opgenomen, zul je minder snel tekorten hebben op welk gebied dan ook.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • Wessels I, Maywald M, Rink L. Zinc as a Gatekeeper of Immune Function. Nutrients. 2017;9(12):1286. Published 2017 Nov 25. doi:10.3390/nu9121286
  • da Silva, Marliane CS, et al. “Enrichment of Pleurotus ostreatus mushrooms with selenium in coffee husks.” Food chemistry 131.2 (2012): 558-563.
  • Lesa, Kaisun Nesa, et al. “Nutritional Value, Medicinal Importance, and Health-Promoting Effects of Dietary Mushroom (Pleurotus ostreatus).” Journal of Food Quality 2022 (2022).
  • Holick MF. The vitamin D deficiency pandemic: Approaches for diagnosis, treatment and prevention. Rev Endocr Metab Disord. 2017;18(2):153-165. doi:10.1007/s11154-017-9424-1
  • Deepalakshmi, Krishnamoorthy, and Mirunalini Sankaran. “Pleurotus ostreatus: an oyster mushroom with nutritional and medicinal properties.” Journal of Biochemical Technology 5.2 (2014): 718-726.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.