Kenmerken en toepassingen van calciumcaseïnaat

Calciumcaseïnaat is een veelzijdige verbinding op basis van melkeiwit. In het artikel van vandaag worden de eigenschappen en toepassingen besproken.
Kenmerken en toepassingen van calciumcaseïnaat
Florencia Villafañe

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Florencia Villafañe.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Heb je wel eens gehoord van calciumcaseïnaat? Het is een stof die uit zuiveleiwit wordt gewonnen. Wil je weten waar het voor dient? Lees dan verder om erachter te komen.

Calciumcaseïnaat is een verbinding uit caseïne met een hoge biologische waarde. In dit opzicht is het vrij populair als voedingssupplement bij sporters, vooral bij sporten die de spiersynthese stimuleren.

Wat is calciumcaseïnaat precies?

Zoals we hierboven al een beetje hebben gezegd, is calciumcaseïnaat een zout dat wordt gemaakt uit de extractie van melkeiwit.

Melkpoeder en een plastic schepje

Over het algemeen wordt dit proces uitgevoerd door toevoeging van gespecialiseerde enzymen, of met behulp van stoffen als azijn en citroensap. Deze zijn namelijk in staat om de zuurgraad van zuivelproducten te verlagen en caseïne te laten stollen. Zoals je ziet, is dit soort zout afkomstig van de behandeling van caseïne met calciumhydroxide.

Eigenschappen van calciumcaseïnaat

Deze stof bevat ongeveer 90% van zijn gewicht aan eiwitten, evenals alle essentiële aminozuren. De hoge biologische waarde is hieraan te danken en zij dragen ook bij tot de voedingskwaliteiten.

Bovendien bevat het een aanzienlijke hoeveelheid calcium en minder dan 1% vet. Het bevat ook fosfor en zwavel in beperkte hoeveelheden. Bovendien bevat het in principe geen lactose.

Over het algemeen zijn caseïnaten hittebestendige stoffen, zelfs meer dan de meeste eiwitten. Bovendien kunnen ze makkelijk reageren met water en vetten en daarom zijn het krachtige emulgatoren.

Zoals je kunt zien, zijn het al deze eigenschappen die deze zouten zeer veelzijdig maken als levensmiddelenadditieven in verschillende eetbare producten.

Bekijk ook het volgende artikel eens:
Zijn soja-eiwitten goed of slecht voor je gezondheid?

Toepassingen van calciumcaseïnaat

Het bekendste gebruik van deze verbinding is als sportsupplement. Dit komt omdat caseïne, een eiwit, een anti-katabole werking heeft. Dit betekent dat het spierafbraak voorkomt.

Poeder wordt toegevoegd in een maatbeker

Het lichaam neemt deze stof na inname langzaam op en activeert bij de vertering ervan het metabolisme van aminozuren, samen met de synthese van eiwitten. Zoals je ziet, leidt de consumptie ervan tot een gevoel van verzadiging.

Verschillende studies (Spaanse link) hebben vastgesteld dat de bijdrage van serumeiwitten en caseïnaten nuttig is om bij zwaarlijvige mensen een verzadigd gevoel te bereiken. Het is ook zeer geschikt om de eiwitaanbeveling te dekken bij ziekenhuispatiënten met een hogere behoefte aan deze voedingsstof.

Omdat het een voedingssupplement is, is het ook nuttig voor mensen die krachtoefeningen doen, intensief trainen, of op zoek zijn naar spierdefinitie. In het algemeen wordt de consumptie ervan aanbevolen voor het slapengaan of na de training.

Het is echter niet aan te raden het in te nemen zonder een gekwalificeerde professional te raadplegen. Bij de inname moet namelijk rekening worden gehouden met het huidige voedingspatroon. Onthoud dat het op zichzelf geen van de genoemde effecten teweegbrengt, vooral niet als het niet wordt ondersteund door de aanbevolen eiwitinname.

Gebruik in de voedingsindustrie

Caseïnaten worden gebruikt in voedingsmiddelen, en in andere additieven en conserveringsmiddelen. Dit zout is bedoeld om de houdbaarheid van verschillende producten te verlengen, ze een voedingswaarde te geven en de textuur te wijzigen. Het wordt toegepast bij onder andere:

 • ijs
 • koekjes
 • brood
 • instant soep
 • koffiemelk
 • ontbijtgranen
 • gebak en cake
Calciumcaseïnaat in voedingsmiddelen

Calciuminname

Omdat het voornamelijk uit calcium bestaat en een minimale hoeveelheid lactose bevat, kan deze stof calcium leveren aan mensen die lactose-intolerant zijn. Zij kunnen het namelijk zonder problemen verteren. Dit is geweldig omdat het ontkalking tegengaat en bijdraagt aan de versterking van botten en tanden.

Contra-indicaties

Verschillende studies (Spaanse link) wijzen erop dat caseïne een aanzienlijk ontstekingspotentieel heeft, zodat sommige personen er allergisch voor kunnen zijn en ook voor de derivaten ervan.

Caseïne-allergie

Het lichaam van een allergisch persoon identificeert dit eiwit als een vreemde stof en laat histamine vrij om het te neutraliseren. Dit leidt onder andere tot reacties zoals:

 • diarree
 • geïrriteerde keel
 • verstopte neus
 • branderige ogen

Veganisten

Deze stof is afkomstig van koemelk en is dus niet geschikt voor mensen die een veganistisch dieet volgen of die om welke reden dan ook geen zuivel consumeren. Daarom moeten zij goed de etiketten lezen en er zeker van zijn dat de producten die zij consumeren, zoals koffie, soep of koekjes, geen calciumcaseïnaat bevatten.

Laatste opmerkingen over calciumcaseïnaat

Deze stof is populair als voedseladditief in verschillende producten die je dagelijks consumeert. Daarnaast is het ook een sportsupplement dat je in je dieet kunt opnemen als je probeert je spiermassa te verbeteren.

Houd er rekening mee dat je een deskundige moet raadplegen om er zeker van te zijn dat er geen contra-indicaties zijn voordat je het aan je dieet toevoegt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Weiss-Steider, B., Córdova, Y., Aguiñiga-Sánchez, I., Ledesma-Martínez, E., Domínguez-Melendez, V., & Santiago-Osorio, E. (2019). El caseinato de sodio y la caseína α inhiben la proliferación de la línea celular mieloide de ratón 32D clone 3 (32Dcl3) mediante el TNF-α. Biomédica39(2), 291-299.
 • Armendariz-Anguiano, A. L., Jiménez-Cruz, A., Bacardí-Gascón, M., & Pérez-Morales, M. E. (2010). Efectividad del uso de suplementos de proteína en entrenamientos de fuerza: Revisión sistemática. Archivos Latinoamericanos de Nutrición60(2).
 • Reyna, N., Moreno-Rojas, R., Mendoza, L., Parra, K., Linares, S., Reyna, E., & Camara-Martos, F. (2016). Using whey proteins and caseins as dietetic supplements in regulation of satiating effect of overweight women. NUTRICION HOSPITALARIA33(1), 47-53.
 • Caseinato de calcio: estructura, propiedades, obtención y usos. Disponible en: Lifeder.com

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.