Kan ik 's avonds pasta en rijst eten?

Is het raadzaam om 's avonds pasta en rijst te eten? Er is veel gezegd over het eten van deze voedingsmiddelen als avondeten. Het hangt echter allemaal af van de individuele omstandigheden. In dit artikel vertellen we je er alles over.
Kan ik 's avonds pasta en rijst eten?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een wijdverbreid idee over voeding is dat het geen goed idee is om ‘s avonds pasta of rijst te eten, omdat je er van aankomt of omdat het slecht is voor je gezondheid. De waarheid is dat deze voedingsmiddelen op elk moment van de dag kunnen worden gegeten, maar houd rekening met wat we vandaag met je zullen delen.

Het eerste dat je moet overwegen, is dat deze voedingsmiddelen energierijk zijn. Het is dus hun rol om energie te leveren en het lichaam na inspanning te helpen herstellen. Ze moeten daarom voor dit doel worden gegeten, niet omdat ze zo lekker zijn.

In welke gevallen kun je ‘s avonds pasta en rijst eten?

Pasta met garnalen

Als je overdag niet veel koolhydraten hebt ingenomen en je hebt gesport (vooral ‘s middags), dan is het een goed idee om deze voedingsmiddelen’ s avonds te consumeren. Hun belangrijkste functie is om je te helpen herstellen. Ze helpen dus om spier- en leverglycogeen aan te vullen (Engelse link).

Als je ze niet eet en de volgende ochtend zware inspanningen doet, dan neemt je risico op spierletsel toe. Het is daarom essentieel om ervoor te zorgen dat de glucose- en spierglycogeenspiegels in orde zijn voordat je intensieve oefeningen doet.

Als je echter wilt afvallen, dan kan een mogelijke oplossing zijn om koolhydraten uit je maaltijden te verwijderen en te sporten tijdens het vasten. Als je dit doet, dan moet je ochtendtraining van lage intensiteit zijn om de risico’s te minimaliseren.

Pasta en rijst eten bij het avondeten kan een goede optie zijn voor sporters. Dit geldt ook wanneer je op andere momenten van de dag weinig koolhydraten binnenkrijgt.

‘s Avonds pasta of rijst eten heeft een energiefunctie en is vooral op anaërobe sporters gericht. Die mensen zullen bij het eten van dit voedsel veel baat hebben. Ze zullen zelfs een fundamenteel onderdeel worden van het verbeteren van hun prestaties.

Deze sporters moeten veel koolhydraten consumeren wanneer ze voorafgaand aan een wedstrijd glycogeen innemen. In deze situaties worden de voedingsstoffen in de spieren en lever geabsorbeerd. Vervolgens worden de reserves gebruikt en wordt de beschikbaarheid van deze voedingsstoffen bij fysieke activiteit benut (Engelse link).

Deze strategieën zijn typisch voor kracht, gewichtscategorie of anaërobe duursporten. Het omvat ook de consumptie van grote hoeveelheden rijst en pasta, ook bij het avondeten.

Wanneer je ‘s avonds geen pasta en rijst zou moeten eten

Pasta en rijst eten

In het geval van sedentaire mensen die niet regelmatig sporten, zijn koolhydraten ‘s avonds niet erg functioneel. Ze kunnen logischer zijn bij de eerste maaltijden van de dag, vooral als het gaat om het verminderen van de eetlust.

Het is echter het beste om ze ‘s avonds te vermijden en in plaats daarvan eiwitten en groenten te consumeren. Je moet dus grote maaltijden eten met een lage energiedichtheid, zodat je met een vol gevoel naar bed kunt gaan en goed kunt rusten, maar geen glucose binnenkrijgt dat niet zal worden gebruikt of als glycogeen zal worden opgeslagen.

Naarmate de jaren verstrijken, worden koolhydraten minder nodig. Integendeel, de eiwitbehoefte begint te stijgen om spierschade en vernietiging te voorkomen.

Om deze reden worden pasta en rijst, zowel ‘s avonds als op elk moment van de dag, secundair of overbodig in de benodigde voeding, in tegenstelling tot eiwitten en vetten.

De consumptie van pasta en rijst in de avond moet worden beperkt tot mensen die fysiek veeleisende sporten beoefenen. Anders zijn ze niet overbodig en kunnen ze tot gewichtstoename leiden.

Hoe zit het met diabetici?

In dit geval is het nodig om mensen met type 1 diabetes te onderscheiden van mensen met type 2 diabetes. In het geval van de eerste is het noodzakelijk dat ze ‘s avonds een portie koolhydraten consumeren om de glucosecurve te beheersen.

Bij het laatste geval kan het echter positief zijn om koolhydraten uit het avondeten te verwijderen en zelfs op bepaalde tijden te vasten. Op deze manier wordt het lichaamsgewicht verbeterd en de glucoseregulatie verbeterd, wat in een verbetering van de symptomatologie van de ziekte en verminderde bijbehorende complicaties resulteert.

Conclusie

Je kunt ‘s avonds pasta en rijst eten, zolang de reden achter deze inname gerelateerd is aan sport. In het geval van sedentaire personen of degenen die willen afvallen, is het het beste om de inname van koolhydraten zoveel mogelijk te verminderen.

Het eenvoudigste in deze gevallen is om ze ‘s avonds niet te eten, omdat je dan minder snel honger krijgt tijdens de nacht. De caloriereductie zal daardoor draaglijker zijn. Houd dat in gedachten!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Roach PJ., Glycogen and its metabolism. Curr Mol Med, 2002. 2(2): 101-20.
  • Kanter M. High-Quality Carbohydrates and Physical Performance: Expert Panel Report. Nutr Today. 2018;53(1):35–39. doi:10.1097/NT.0000000000000238
  • Lopez Minguez J., Gómez Abellán P., Garaulet M., Timing of breakfast, lunch, and dinner. Effects on obesity and metabolic risk. Nutrients, 2019.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.