Je vingernagels op natuurlijk wijze versterken: 5 tips

Momenteel zijn er veel methoden en cosmetische behandelingen die helpen om je vingernagels op natuurlijke wijze te versterken. Het geheim schuilt echter in het routinematig toepassen ervan. We vertellen je er in het volgende artikel meer over!
Je vingernagels op natuurlijk wijze versterken: 5 tips

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wil je weten hoe je je vingernagels op natuurlijke wijze kunt versterken? Ontdek in het onderstaande artikel 5 effectieve tips. Onze vingernagels zijn uit een reeks lagen van een eiwit samengesteld dat als keratine bekend staat.

Als ze gezond zijn, dan is hun oppervlak glad en hard, zonder onregelmatigheden of scheuren. Als onze nagels echter zwak zijn, dan kunnen ze er zwak en gelig uitzien. Het uiterlijk van onze vingernagels gaat over meer dan alleen esthetiek.

Ze onthullen ook bepaalde aspecten van onze gezondheid. Het is daarom belangrijk om, wanneer ze zwak en broos zijn, de mogelijkheid van voedingstekorten of onderliggende ziekten te evalueren.

In dat geval moet je de door je arts voorgeschreven behandeling volgen voordat je je tot natuurlijke remedies wendt. Als je arts echter vaststelt dat het probleem mild is, dan is basiszorg voldoende.

Tips om je vingernagels op natuurlijke wijze te versterken

Om je vingernagels op natuurlijke wijze te versterken, zijn er verschillende basisgewoonten die je in je schoonheidsroutine kunt opnemen. Hoewel de toepassing van commerciële producten heel nuttig kan zijn, is het over het algemeen de moeite waard om van basistechnieken te profiteren die de gezondheid van de vingernagels helpen behouden.

1. Eet voedingsmiddelen die biotine bevatten

Verschillende voedingsmiddelen

De juiste consumptie en assimilatie van biotine versterken de structuur van de vingernagels, waardoor zwakte en breuk worden voorkomen. Het regelmatig consumeren van voedingsmiddelen die biotine bevatten, is een uitstekende manier om je vingernagels op natuurlijke wijze te versterken. Dit type B-vitamine stelt het lichaam in staat om voedsel om te zetten in energie.

Het helpt ook bij het vormen van sterke nagels en haar. Een studie uitgevoerd door Weill Cornell Medicine suggereert zelfs (Engelse link) dat dagelijkse biotinesupplementen de nagelsterkte in slechts een paar weken tijd kunnen verbeteren. Je kunt je opname van biotine verhogen door de volgende voedingsmiddelen te consumeren:

 • Biergist
 • Gekookte eieren
 • Sardines
 • Noten en notenderivaten
 • Volkoren granen
 • Peulvruchten
 • Bloemkool
 • Bananen
 • Champignons

2. Vermijd het gebruik van nagellak en kunstnagels

Het constante gebruik van nagellak en kunstnagels kan in hoge mate aan het verzwakken van de oppervlakkige lagen van onze nagels bijdragen. Als je je vingernagels wilt versterken, moet je zoveel mogelijk bij deze producten vandaan blijven. In het geval van nagellak, moet je naar de etiketten kijken en ervoor zorgen dat ze vrij zijn van de volgende stoffen:

 • Tolueen
 • Formaldehyde
 • Dibutylftalaat (DBP)

De beste nagellakformules zijn die op waterbasis en die natuurlijke ingrediënten bevatten. Apotheken en winkels die cosmetica verkopen, verkopen al steeds meer merken die deze zachte, vingernagelvriendelijke componenten bevatten.

3. Draag beschermende handschoenen om je vingernagels op natuurlijke wijze te versterken

Roze handschoen van rubber

Het gebruik van beschermende handschoenen bij het hanteren van chemische reinigingsmiddelen helpt verzwakking van de vingernagels te voorkomen. Contact met chemische producten is een factor die in hoge mate aan de aantasting van onze vingernagels bijdraagt.

Om de sterkte van je vingernagels te behouden, moet je daarom beschermende handschoenen dragen als het om huishoudelijke taken gaat waarbij schoonmaakproducten betrokken zijn. Het is ook handig om alleen milieuvriendelijke producten te gebruiken.

Wat goed is voor het milieu, is tenslotte ook goed voor je lichaam! Wat er ook gebeurt, handschoenen fungeren als een barrière die voorkomt dat chemicaliën in direct contact met je vingernagels komen. Ze beschermen bovendien je handen wanneer ze gedurende lange tijd in water moeten worden ondergedompeld.

4. Zorg voor een goede hygiëne

Goede gewoonten op het gebied van hygiëne zijn een geweldige bondgenoot als het om het vergroten van de kracht van de vingernagels gaat. In feite helpen ze de groei te stimuleren en breuk tot een minimum te beperken. Het is dus allereerst belangrijk om regelmatig je handen te wassen en vuil en aanslag onder je nagels te verwijderen.

Het is ook een goed idee om je nagels met een scherpe nagelknipper te knippen. Knip ze eerst recht af en vijl vervolgens rond de hoeken met een vijl. Het is bovendien van cruciaal belang om de nagelriemen en het oppervlak van je nagels te hydrateren. Het enige dat je hoeft te doen, is zachtjes met hydraterende lotion, crème of olie inmasseren.

5. Eet eiwitten om je vingernagels op natuurlijke wijze te versterken

Vingernagels op natuurlijke wijze versterken

Als je de juiste hoeveelheid eiwitten in je dieet opneemt, dan krijg je de juiste voedingsstoffen die je voor de vorming van keratine nodig hebt. Volgens de National Library of Medicine van de Verenigde Staten (Engelse link) bestaan vingernagels voornamelijk uit een vezelachtig eiwit dat als keratine bekend staat.

Om Je vingernagels sterk en gezond te houden, moet je er daarom voor zorgen dat je voldoende eiwitten in je dieet opneemt. Op die manier zorg je ervoor dat de productie van keratine in je lichaam toeneemt. Een aantal voedingsmiddelen die keratine bevatten, zijn onder andere de volgende:

 • Varkensvlees en rundvlees
 • Kip en kalkoen
 • Eieren
 • Zuivelproducten
 • Vette vis
 • Peulvruchten
 • Droge noten en zaden
 • Volkoren granen

Raadpleeg een specialist

Je kunt je vingernagels op natuurlijke wijze versterken door bepaalde veranderingen in je dieet en basisverzorgingsroutine door te voeren. Het belangrijkste is consistentie. Niets zal je vingernagels van de ene op de andere dag sterk maken, dus je moet deze nieuwe gewoonten creëren en onderhouden.

Als je nagels echter nog steeds niet verbeteren, dan moet je een arts raadplegen. Onthoud dat zwakke en broze vingernagels ook een teken van bepaalde hormonale of voedingsstoornissen en voedingsproblemen kunnen zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.