Je bloedsuikerwaarden beheersen op deze 7 manieren
Bloedsuikerwaarden over de hele wereld zijn de afgelopen decennia aanzienlijk gestegen. Dit is een gevolg van een toename van de suikerinname. Daarom is het zo belangrijk dat we onze bloedsuikerwaarden beheersen. Er zijn talloze zoete producten op de markt, zoals frisdrank, snoep, chocolade, gebak, enz. Er zijn zelfs producten waarvan je nooit zou vermoeden dat ze suiker bevatten. Neem nou dingen zoals crackers, pasta en verpakte producten. Deze soorten voeding hebben de gezondheid van vele mensen beïnvloed. Ze zijn dan ook een van de hoofdoorzaken van de volgende aandoeningen:
- Obesitas
- Glucose intolerantie
- Type 2 diabetes
- Overgewicht
Hoge bloedsuikerspiegel
Hyperglykemie is wanneer de bloedsuikerspiegel te hoog is. Dit komt doordat er een gebrek is aan, of een onvoldoende hoeveelheid van insuline is.
- De eerste stap is om je glucosewaarden te controleren met een glucosemeter.
- Als jouw waarden hoger zijn dan 180 mg/dl, moet je meteen door een arts worden behandeld. Dit kan namelijk tot ernstige gezondheidsproblemen leiden.
Je bloedsuikerwaarden beheersen en verlagen
1. Verlaag je dagelijkse suikerinname
- Kies voedsel met een laag suikergehalte. Let op het type en de hoeveelheid ingrediënten die ze bevatten.
- Eet meer verse groenten en fruit.
- Streef naar een dieet dat gezond, gevarieerd en uitgebalanceerd is en vermijd voedsel met veel vet.
- Neem eiwitten en gezonde koolhydraten zoals volkoren granen in je maaltijden op.
2.Voeg lijnzaad toe aan je dieet
- Een lager risico op hart- en vaatziekten
- Preventie van kanker
- Vermindering van slecht cholesterol (LDL)
Probeer bijvoorbeeld eens 10 tot 20 gram gemalen lijnzaad gedurende een lange periode te consumeren. Dit kan de bloedsuikerspiegel met 20% verlagen en dus kan je met lijnzaad je bloedsuikerwaarden beheersen.
3. Beweeg dagelijks
Lichaamsbeweging reguleert de bloedsuikerspiegel. Dit komt doordat spieren glucose verbranden om energie te aan te maken en om te bewegen. Hierdoor verlaagt het suikergehalte in het bloed. Zorg ervoor dat je je bloedsuikerwaarden regelmatig meet om te bepalen welke oefeningen het beste voor je zijn. Dit helpt ook om een plotselinge daling van de bloedsuikerspiegel te voorkomen.
4. Blijf gehydrateerd
Het drinken van minstens 2 liter water per dag rehydrateert de bloedcellen. Bovendien verlaagt het de suikerspiegel. Verder vermindert het ook nog het risico op het ontwikkelen van diabetes.
Gehydrateerd blijven is belangrijk voor de goede functie van je nieren. Deze zijn verantwoordelijk voor de verwijdering van overtollig suiker uit het bloed via de urine.
- Water en calorie-vrije dranken worden het meest aanbevolen.
- Vermijd gezoete dranken, omdat ze kunnen leiden tot gewichtstoename en ze de bloedglucosewaarden kunnen verhogen.
5. Beheers je stressniveaus
Stress kan de bloedsuikerspiegel beïnvloeden, of het nu gaat om lichamelijke of geestelijke vermoeidheid, zorgen, problemen op het werk, enz. Ontspanning en meditatie verminderen stress en verlagen ook de bloedsuikerspiegel. Bovendien bieden ze veel voordelen voor lichaam en geest.
Probeer oefeningen en ontspanningsmethoden zoals:
- Meditatie
- Yoga
- Mindfulness
Bloedsuikerwaarden beheersen wordt makkelijker met behulp van de bovenstaande suggesties. Daarnaast zijn deze suggesties ook goed voor het verbeteren van de algehele gezondheid.
6. Slaap voldoende
Een goede nachtrust is belangrijk voor het behoud van een goede gezondheid. Slechte slaapgewoonten beïnvloeden bovendien de bloedsuikerspiegel en insulinegevoeligheid.
Hierdoor kan slecht slapen de eetlust verhogen en verder tot gewichtstoename leiden.
7.Voeg kaneel toe aan je dieet
Kaneel biedt veel voordelen voor de gezondheid. Het kan worden geconsumeerd in poedervorm, maar ook door kaneelstokjes te gebruiken.
Sommige onderzoeken tonen aan dat het de bloedsuik erspie gel met maar liefst 29% kan verlagen. Kaneel werkt op ongeveer dezelfde manier als insuline, maar dan veel langzamer.
Laatste aanbevelingen
- Raadpleeg je arts voordat je je levensstijl of dieet aanpast.
- Er zijn veel natuurlijke alternatieven beschikbaar om de bloedsuikerspiegel te verlagen die niet door artsen worden afgeraden.
- Vergeet niet om zonodig af te vallen en een uitgebalanceerd dieet te volgen.
- Meet je suikerwaarden regelmatig.
- Je moet een bloedtest ondergaan om je niveaus te kennen. Je arts zal je hier advies bij geven.
Als je twijfelt, kun je een diëtist raadplegen die een dieet aanbevelen kan waarmee jij je bloedsuikerwaarden beheersen kunt en dat bij je past.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Foldes, E. (1947). Diabetes and hypertension. The American Journal of Medicine. https://doi.org/10.1080/13854040802368684
- Diabetes.co.uk. (2017). Blood Sugar Level Ranges. https://doi.org/10.1016/j.bbadis.2016.09.015
- Brown, I. J., Stamler, J., Van Horn, L., Robertson, C. E., Chan, Q., Dyer, A. R., … Elliott, P. (2011). Sugar-sweetened beverage, sugar intake of individuals, and their blood pressure: International study of macro/micronutrients and blood pressure. Hypertension. https://doi.org/10.1161/HYPERTENSIONAHA.110.165456
- Clarke, S. F., & Foster, J. R. (2012). A history of blood glucose meters and their role in self-monitoring of diabetes mellitus. British Journal of Biomedical Science. https://doi.org/10.1080/09674845.2012.12002443
- Sleep Foundation. The Link Between a Lack of Sleep and Type 2 Diabetes. Recuperado el 19 de octubre de 2020. https://www.sleepfoundation.org/articles/link-between-lack-sleep-and-type-2-diabetes
- The Global Diabetes Community. Stress and Blood Glucose Levels. (2019). Recuperado el 19 de octubre de 2020. https://www.diabetes.co.uk/stress-and-blood-glucose-levels.html#:~:text=When%20the%20body%20is%20under,of%20glucose%20in%20the%20bloodstream.
- Clínica Mayo. Análisis de azúcar en sangre. Por qué, cuándo, y cómo. (2020). Recuperado el 19 de octubre de 2020. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/diabetes/in-depth/blood-sugar/art-20046628
- National Health Services. Hyperglycaemia (high blood sugar). (2018). Recuperado el 19 de octubre de 2020. https://www.nhs.uk/conditions/high-blood-sugar-hyperglycaemia/
- Hutchins, A. M., Brown, B. D., Cunnane, S. C., Domitrovich, S. G., Adams, E. R., & Bobowiec, C. E. (2013). Daily flaxseed consumption improves glycemic control in obese men and women with pre-diabetes: A randomized study. Nutrition Research. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2013.02.012