Ischias tijdens de zwangerschap
Ischias tijdens de zwangerschap is een veelvoorkomend probleem. Heb jij last van deze pijn? Ischias, of ischiasneuralgie, is een zeer intense pijn die vanuit de rug langs de achterkant van het been naar de hiel trekt, als gevolg van irritatie of ontsteking van de heupzenuw.
Deze aandoening treft meer dan de helft van alle zwangere vrouwen. Het begint meestal vanaf de zesde maand van de zwangerschap. Hieronder vind je de oorzaken en symptomen van deze aandoening en de juiste behandeling om het onder controle te houden.
Ischias tijdens de zwangerschap
Oorzaken
Meerdere oorzaken comprimeren de heupzenuw tijdens de zwangerschap. Ze hebben echter allemaal dezelfde oorsprong: de anatomische en hormonale veranderingen die plaatsvinden bij de vrouw terwijl de foetus zich in de baarmoeder ontwikkelt. Over het algemeen zorgt dit voor een aantal problemen:
- Ten eerste, door de groei van de baarmoeder in de buikholte, verplaatsen bepaalde organen die als gevolg de heupzenuw kunnen aantasten.
- Ook zorgt de positie van de baarmoeder en de foetus ervoor dat de moeder de neiging heeft om haar bekken naar voren te duwen om haar evenwicht te behouden. Hierdoor verandert haar zwaartepunt.
- Als gevolg hiervan zet ze haar voeten verder uit elkaar en buigt ze haar rug te veel naar achter, waardoor posities ontstaan die de heupzenuw kunnen samendrukken.
- Tegen het einde van de draagtijd neemt het hormoon relaxine toe. Dit verhoogt de uitzetting van de baarmoeder, terwijl de ligamenten in het lichaam elastischer worden. Als gevolg hiervan zijn veel gewrichten wat onstabieler en worden contracturen frequenter.
Lees ook:
Lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap
Symptomen van ischias tijdens de zwangerschap
De pijn kan sterk variëren en is afhankelijk van de mate van compressie waar de heupzenuw aan blootgesteld wordt. Sommige vrouwen noemen de pijn erg intens en blokkerend, terwijl anderen slechts een klein ongemak opmerken. De meestvoorkomende symptomen zijn:
- In het geval van milde ischias strekt de pijn zich uit van de onderrug tot de billen en is deze meestal op bepaalde plekken.
- Als het gaat om een intenser geval van ischias, zal de pijn uitstralen langs het been en kan het zelfs de knie en de hiel beïnvloeden.
- De pijn kan erger zijn bij hoesten of niezen.
- Er kan ook sprake zijn van gevoelloosheid of spierzwakte.
- De pijn kan in de ernstigste gevallen leiden tot verminderde mobiliteit.
Dit vind je ook vast interessant:
Wat gebeurt er in de 9 maanden van de zwangerschap?
Hoe kun je ischias tijdens de zwangerschap voorkomen en behandelen?
Door een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je deze aandoening behandelen en onder controle houden en het draaglijker maken tijdens de zwangerschap en de bevalling. Je kunt ook voorkomen dat het verdere schade aan de heupzenuw veroorzaakt.
Door middel van oefeningen en je ademhaling kun je je lichaam bijvoorbeeld versterken en ischias tijdens de zwangerschap helpen voorkomen.
Enkele tips
- Houd je gewicht onder controle tijdens de zwangerschap.
- Doe aan lichaamsbeweging maar met mate. Lichamelijke activiteiten zoals wandelen, zwemmen, yoga of pilates helpen de buikspieren te versterken.
- Thermotherapie. De toepassing van lokale warmte op het getroffen gebied ontspant het gevoel van pijn.
- Plaats een kussen tussen je benen als je op je zij slaapt of leg het kussen onder je benen als je op je rug slaapt.
- Draag een bekkengordel die helpt om het gewicht van je buik beter te verdelen en een goede houding te behouden.
- Kies geschikt schoeisel dat is aangepast aan de kromming van je rug. Het dragen van hoge hakken bevelen we uiteraard niet aan.
- Als je lang moet zitten, neem dan een pauze door elke twee uur even te lopen en je benen te strekken.
- Als de pijn heel erg is, is het een goed idee om de hulp van een fysiotherapeut in te schakelen en het gebied te laten masseren om de spieren te ontspannen en de pijn te verlichten.
- Het is heel belangrijk om niet aan zelf-medicatie te doen, en om geen niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen te gebruiken. Raadpleeg in plaats daarvan je arts.
Onthoud tot slot dat een arts altijd de juiste persoon is om te raadplegen als het gaat om aandoeningen. De veranderingen in het lichaam die tijdens de zwangerschap verschijnen hebben bepaalde gevolgen, maar het overwinnen en onder controle houden ervan is de beste manier voor je om een gezonde en gelukkige zwangerschap te hebben.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ostgaard, H. C., Andersson, G. B., & Karlsson, K. (1991). Prevalence of back pain in pregnancy. Spine. https://doi.org/10.1097/00007632-199105000-00011
- L., T., A., R., & M., M. (1994). Autotraction treatment for low-back pain in pregnancy: A pilot study. Clinical Rehabilitation.
- Valat, J. P., Genevay, S., Marty, M., Rozenberg, S., & Koes, B. (2010). Sciatica. Best Practice and Research: Clinical Rheumatology. https://doi.org/10.1016/j.berh.2009.11.005