Is het gevaarlijk om haarextensies te dragen?

Haarextensies, ongeacht het type, brengen risico's met zich mee voor de gezondheid van je haar. Vooral permanente of semi-permanente extensies kunnen leiden tot aanzienlijke schade aan het haar.
Is het gevaarlijk om haarextensies te dragen?

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Haarextensies zijn een schoonheidstechniek waarbij secties natuurlijk of synthetisch haar aan je haar worden toegevoegd om het te verlengen of volumineuzer te maken. Hoewel het een van de meest populaire esthetische procedures in de wereld is, brengt het verschillende risico’s met zich mee.

Modellen zoals Naomi Campbell hebben gezegd dat haarextensies verschillende problemen hebben veroorzaakt voor hun haar. Toch gebruiken veel mensen deze extensies zonder voorzorgsmaatregelen te nemen. Maar waarom veroorzaakt het problemen? Wat moet je erover weten? Hieronder zullen we er eens wat dieper op ingaan.

Soorten haarextensies

Er zijn verschillende soorten haarextensies. Ze verschillen op basis van de manier waarop ze aan het haar of de hoofdhuid worden bevestigd. De technieken die specialisten gebruiken om ze te bevestigen, bepalen dus hun risiconiveau. Laten we ze eens goed bekijken.

Kleefextensies

Dit soort extensies vereist een speciale lijm om ze aan de hoofdhuid te hechten. Deze moeten worden aangebracht en verwijderd door een kapper, en de lijm die zij gebruiken moeten hypoallergeen zijn. Dit is echter niet altijd het geval.

Vlechten

Deze techniek is zeer populair, maar ook een van de meest schadelijke voor het haar. Het bestaat uit het maken van horizontale kronen met zeer fijne vlechten. Deze blijven verborgen in het midden van het haar en de extensies worden dan in deze vlechten genaaid.

De voordelen van dit soort zijn dat er geen chemicaliën of hitte aan te pas komen. Het nadeel is echter dat het veel gewicht en spanning op het haar legt.

Lussen of nietjes

Deze extensies zijn semi-permanent en gaan tussen de twee en zes maanden mee. Bij deze techniek worden extensies met behulp van een lus of nietje aan haarlokken toegevoegd. Een deskundige kapper dient deze procedure uit te voeren. Het kan een zware belasting vormen voor het haar.

Siliconen en keratine

Gelijkaardig aan de kleeftechniek, bestaat deze uit het smelten van silicone of keratine op de hoofdhuid om de extensies daar te fixeren. Dit soort vereist om de drie of vier maanden onderhoud. Ze blijven vastzitten door middel van warmte, perslucht of ultrasound. Deze veroorzaken echter een belasting van het haar.

Clip-in extensies

Deze soort is het minst schadelijk. De haarlokken die als basis dienen voor deze extensies zijn voorzien van één of meerdere clips.

Als je ermee klaar bent, kun je ze er net zo makkelijk uithalen als elke andere haarclip of clip. Over het algemeen worden ze gebruikt bij specifieke gelegenheden en slechts voor een paar uur.

Een vrouw doet haarextensies in haar haar

Wat zijn de risico’s van haarextensies?

Geen enkel soort haarverlenging is onschadelijk, maar hoe dan ook, de meest schadelijke technieken zijn die met een meer permanent karakter. In wat volgt leggen we uit aan welke risico’s je je blootstelt wanneer je deze hulpstukken gebruikt.

Haaruitval

Dit is een van de risico’s die bij bijna alle soorten extensies aanwezig is. Aangezien de extensies aan het haar bevestigd zijn, verhinderen ze dat het haar op natuurlijke wijze uitvalt. Dit kan betekenen dat wanneer je ze gaat verwijderen, er grote klonters haar tegelijk uit kunnen komen.

Chronische mechanische irritatie

Extensies oefenen tractie of spanning uit op de haarfollikels (Engelse link). Na verloop van tijd kan dit ertoe leiden dat ze verstopt raken en het haar dus fijner wordt.

In ernstiger gevallen ontstaan er alopecische delen of kale plekken op het hele hoofd. Als je op tijd stopt met het gebruik van de extensies, dan is dit proces omkeerbaar, maar als je dat niet doet, is het dat niet.

Aantasting

De extensies kunnen de haarschubben beschadigen. Het vermindert niet alleen de helderheid (Spaanse link) en vitaliteit van het haar, maar kan ook pluis, breekbaarheid en zelfs breuk veroorzaken.

Verwondingen aan de hoofdhuid

Er zijn gevallen waarbij de extensies schade veroorzaken aan de hoofdhuid. Dit kan zelfs leiden tot folliculitis, waarbij de haarzakjes ontstoken raken. Als dit gebeurt, ontstaan er rode vlekken die soms gevuld zijn met pus. Ze kunnen pijnlijk zijn en jeuken.

Allergische reactie op haarextensies

Hoewel dit niet vaak voorkomt, kunnen sommige mensen een allergische reactie krijgen op de lijm waarmee de extensies worden vastgezet of op de extensies zelf. Als dit het geval is, moet je ze onmiddellijk uitdoen en contact opnemen met je huisarts.

Een close-up van droog haar

Zijn haarextensies een goed idee?

Schoonheid mag de gezondheid niet schaden. Daarom raden specialisten in het algemeen haarextensies af, omdat elk soort een zeker risico inhoudt. Als je toch besluit extensies te nemen, is het zeer belangrijk dat je ze met mate en slechts af en toe gebruikt.

Soms worden extensies gebruikt om bepaalde vormen van alopecia te verbergen. Toch moeten deze gevallen met zorg worden benaderd, omdat sommige technieken de aandoening kunnen verergeren en ontsteking of irritatie van de hoofdhuid kunnen veroorzaken.

Het algemene advies luidt dat je niet langer dan het dubbele van de lengte van je natuurlijke haar moet gaan, zodat je niet te veel druk op het haar uitoefent. Het is ook altijd het beste om een specialist in een kapsalon te bezoeken om advies te krijgen over wat het beste soort extensie is voor je haar in de huidige staat.

Advies voor het dragen van haarextensies

Als je kiest voor extensies, kies dan voor natuurlijk haar en niet voor synthetisch haar, want dat is veel makkelijker te wassen en te onderhouden. Bovendien moet je een goede verzorgingsroutine toepassen om de mogelijke nadelige bijwerkingen te verminderen.

Het is geen goed idee om het haar te kleuren om de kleur te standaardiseren, omdat dit het risiconiveau kan verhogen. Je moet ook met mate een haardroger gebruiken en het haar voorzichtig borstelen. Houd deze tips goed in gedachten!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Restrepo, R. (2010). Anatomía microscópica del folículo piloso. Revista de la Asociación Colombiana de Dermatología y Cirugía Dermatológica, 18(3), 123-138.
  • JIMÉNEZ, M. C., & DE PELUQUERÍA, C. I. C. L. O. F. O. R. M. A. T. I. V. O. PREPARACIÓN DE COSMÉTICOS CAPILARES NATURALES PARA TINTAR Y RECUPERAR EL BRILLO DEL CABELLO, CON ALUMNOS/AS DE FORMACIÓN PROFESIONAL.
  • CABELLO, C. D. C. P. U., DE CABELLO, S. P. C. T., & DEL CABELLO, G. Y. R. G. CUIDADOS ESTÉTICOS PARA EL EMBELLECIMIENTO CAPILAR.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.