Is het een goed idee om de darmen te reinigen, of doen ze dat zelf?

Een gezonde en gevarieerde voeding, met veel fruit, groenten, vezels, en water, is de meest effectieve manier om de darmen sterk en schoon te helpen houden.
Is het een goed idee om de darmen te reinigen, of doen ze dat zelf?
Nelton Abdon Ramos Rojas

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

In het artikel van vandaag gaan we in op deze vraag en op enkele natuurlijke manieren om sommige van deze kwalen te voorkomen en te helpen voorkomen of bestrijden. In het bijzonder verdiepen we ons in het concept van “darmspoeling.” Dit is een nieuwe techniek die beweert de darmen en de ingewanden effectief te reinigen.

De darm is het orgaan dat verantwoordelijk is voor het onttrekken van de voedingsstoffen en het water dat uit voedsel wordt opgenomen en later door het lichaam wordt opgenomen. Hij is verdeeld in de dunne darm, die vijf tot zeven meter lang is, en de dikke darm, die ongeveer anderhalve meter lang is.

Voedsel wordt hoofdzakelijk door de wand van de dunne darm opgenomen. De dikke darm, daarentegen, heeft de functie het opgenomen water weer op te nemen. Intussen verdicht het ook de resten van voedsel dat de mens niet nodig heeft. Zo wordt ontlasting gevormd, die uiteindelijk via de anus wordt uitgescheiden.

Wanneer dit proces zich niet goed ontwikkelt, zijn enkele van de meestvoorkomende kwalen waar iemand last van kan hebben constipatie, irritatie in de darm, of ontstekingen. Maar is het wel een goed idee om je darmen te reinigen?

In elk geval is het altijd raadzaam een arts te raadplegen als je last hebt van gezondheidsproblemen. Dit is vooral belangrijk als de pijn acuut wordt of lang aanhoudt. Alleen een arts kan een passende behandeling voor een specifiek probleem voorschrijven.

Is het nodig om mijn darmen te reinigen?

Je darmstelsel

Er zijn geruchten die beweren dat afval zich in de dikke darm kan ophopen tijdens het proces waarmee ingenomen voedsel de darmen passeert om de anus te bereiken. Als dit afval niet geëlimineerd wordt, geloven velen dat het de doorgang kan belemmeren en een opeenhoping van gifstoffen kan veroorzaken die de dikke darm irriteren, ontsteken en verstoppen.

Om dit te voorkomen is de nieuwe techniek die “colon-hydrotherapie” of “darmspoeling” genoemd wordt tamelijk populair geworden. Degenen die de werkzaamheid ervan onderschrijven beweren dat het in de dikke darm opgehoopte afval kan elimineren, van gifstoffen tot bacteriën en zelfs sommige parasieten.

Het is dan ook een soort ontgifting. Sommigen beweren ook dat constipatie op deze manier voorkomen kan worden. Er zijn ook mensen die beweren dat het zelfs de conditie van de huid kan verbeteren.

Het is niet nodig en geen goed idee

Maar zoals Dr. Rodrigo Valderrama, een gastro-enteroloog in Clínica Alemana, uitlegt, is in het algemeen het om de zoveel tijd uitvoeren van een darmreiniging om te “ontgiften” geen praktijk die volgens medische criteria wetenschappelijk verantwoord is (Spaanse link).

In zijn woorden is:

Het idee dat deze ophoping giftig is voor het lichaam, niet waar. Er bestaan veel mythen rond deze kwestie. De waarheid is dat de productie van ontlasting een normale en zeer ingewikkelde fysiologische handeling is. Bij dit proces worden water en vitamines opgenomen die heel belangrijk zijn voor onze gezondheid. In feite zijn er zelfs veel neurologische mechanismen betrokken bij de controle van de stoelgang die we nog niet helemaal begrijpen.

In werkelijkheid wordt darmreiniging gebruikt als voorbereiding vóór het uitvoeren van bepaalde medische ingrepen, zoals een colonoscopie. Deze techniek, die voor andere doeleinden zoals ontgifting wordt aangeboden, is niet nuttig en kan in feite schadelijk zijn voor het lichaam.

Dit komt omdat het lichaamseigen spijsverteringssysteem en de darmen al afvalstoffen en bacteriën uit het lichaam verwijderen, zodat er geen uitwendig middel nodig is.

Kunnen we de darmen helpen om zichzelf op natuurlijke wijze te reinigen?

De darmen reinigen

Zoals je al gezien hebt, is het lichaam wijs en heeft het al zijn eigen verdedigings- en verzorgingsmechanismen. Wat we dus kunnen doen is het lichaam helpen om zijn functies goed uit te voeren. Dit doen we door goed voor onszelf te zorgen en een gezonde levensstijl aan te houden.

Voor een goede werking van het lichaam is een gevarieerde en complete voeding essentieel. Elk voedingsmiddel heeft zijn eigen kwaliteiten. Door ze allemaal te combineren krijgt het lichaam alle voedingsstoffen binnen die het nodig heeft. In het bijzonder is het de moeite waard het belang te vermelden van fruit, groenten en granen. Dit zijn voedingsmiddelen die ieder van ons elke dag zou moeten nuttigen.

  • De grootste hoeveelheid vitamines om energie te krijgen en het immuunsysteem te helpen versterken vind je in fruit. Bovendien bevat fruit ook antioxidanten.
  • Op dezelfde manier bevatten groenten mineralen die het evenwicht van het lichaam bewaren. Plus, ze hebben ook een goede hoeveelheid vezels. Groenten zijn rijk aan kalium en helpen het vasthouden van vocht op te heffen, wat vaak voorkomt als we veel natriumrijke voedingsmiddelen consumeren.
  • Aan de andere kant voorzien granen ons van vezels, helpen het ijzer in het bloed te versterken, en verhogen de peristaltische beweging van de darm.

We denken dat je dit misschien ook leuk vindt:
7 manieren om je vezelinname te verhogen en constipatie te bestrijden

Drink altijd veel water

Ten slotte is het belangrijk te onthouden dat water de beste bondgenoot is voor de gezondheid van de darm en het hele lichaam in het algemeen. Met water wordt het lichaam goed gehydrateerd, zijn temperatuur gereguleerd, en ook dat bevordert de reiniging van het lichaam.

Zoals je ziet is er voor het natuurlijke proces van ontgifting van het lichaam geen magische techniek nodig of het innemen van supplementen of vreemde voedingsmiddelen. Je moet gewoon voorzichtig zijn met je routines en alleen de juiste voedingsmiddelen in de juiste hoeveelheden eten.

Je moet ook veel water drinken, natuurlijk! Zo houd je je lichaam gezond en je darmen schoon. Als je vreemde symptomen begint te voelen of pijn ervaart, is het belangrijk om naar de dokter te gaan. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Healthline.com Small intestine [Online] Available at: www.healthline.com/human-body-maps/small-intestine
  • Palacios Gil-Antuñano N, Montalvo Zenarruzabeitia Z, Ribas Camacho AM. Alimentación, nutrición e hidratación en el deporte. Servicio de Medicina, Endocrinología y Nutrición. Centro de Medicina del Deporte. Consejo Superior de Deportes.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.