Is het erg om elke dag platte schoenen te dragen?
Je voeten doen pijn en je weet niet waarom. Je neemt voldoende lichaamsbeweging en je doet een goede warming up voor elke workout. Bovendien je trekt je ook de tijd uit voor een goede cooling down. De rest van de tijd gebruik je de auto om van de ene naar de andere plek te reizen. Wanneer je thuiskomt trek je dezelfde pantoffels aan die je al je hele leven draagt…
Desondanks, blijft de pijn in je voeten aanhouden. Je weet niet wat je moet doen. Die vervelende steken in je voeten zorgen ervoor dat je niet kan genieten van je dag zoals je graag zou willen. Wat is het probleem?
Misschien draag je wel de verkeerde soort schoenen. Over het algemeen weet vrijwel iedereen inmiddels dat het schadelijk kan zijn voor je lichaam om elke dag hakken te dragen. Daarom hebben de meeste vrouwen er ook voor gekozen om minder vaak hakken te dragen.
Slechts weinig mensen weten wat de gevolgen kunnen zijn van het dagelijks dragen van platte schoenen. Platte schoenen zijn absoluut een stuk comfortabeler. Daarnaast lijkt het alsof je voeten er een stuk minder onder lijden hebben. Maar dit is echter lang niet altijd het geval.
Kijk maar eens naar de zolen van je voeten. Zie je die boog? Deze boog is een aanwijzing dat er een soort bobbel in je schoenen zou moeten zitten. Daarmee wordt de vorm van je voet gevolgd.
Terwijl we lopen, komen onze voeten in aanraking met de grond. En wanneer we platte schoenen dragen, wordt dit deel van onze voeten dan ook doorgaans niet beschermd.
Door dus niet regelmatig verschillende schoenen te dragen, kunnen we ons lichaam beschadigen. Dat doen we doordat we het lichaamsdeel dat onze hele gewicht moet dragen in gevaar brengen.
Dagelijks platte schoenen dragen: gevolgen
De trigger van al dit kwaad wordt ook wel plantaire fasciitis genoemd. Dit is een aandoening die zich voordoet wanneer de pees die de hiel verbindt met het voorste gedeelte van de voet beschadigd raakt.
Dit kan vrij gevaarlijk worden wanneer we dagelijks platte schoenen dragen. Dit soort schoenen past zich niet aan aan de boog in onze voeten. Je voeten krijgen een hoop te verduren. En dat terwijl ze in werkelijkheid onze steun en toeverlaat zijn.
- Deze aandoening kan bijna met het blote oog worden waargenomen. Je ziet dat de hoogte van de boog onder je voeten begint af te nemen.
- Het dragen van dit soort schoenen kan dus leiden tot problemen als platvoeten.
Wanneer een deel van onze voeten niet naar behoren kan functioneren, zal dit een negatieve invloed hebben op andere spieren, botten en gewrichten in ons lichaam. De reden hiervoor is het extra gewicht dat onze voeten op zich moeten nemen.
Hoewel sommige delen van de voet verlicht zullen worden van hun normale taken, zullen andere delen dit weer goed moeten maken. En dit veroorzaakt een reeks ontstekingen die voor erg veel pijn zullen zorgen. Bijvoorbeeld in de rug, heupen en enkels.
Bovendien zullen er nog meer problemen ontstaan wanneer we onbewust onze manier van lopen aanpassen om de pijn minder heftig te maken.
Je lost het probleem hier helemaal niet mee op. In plaats daarvan maak je het juist alleen maar erger door je lichaam in een houding te dwingen die alles behalve natuurlijk is.
- Denk er maar eens over na. Wanneer een spier ontstoken raakt, raakt het bot dat eronder zit misplaatst. Deze verschuiving zorgt er weer voor dat ook een ander bot misplaatst raakt. Dit proces zet zich voort door ons hele lichaam, zonder dat we het zelf überhaupt doorhebben.
Hoe je je voeten moet verzorgen
Als het niet gezond is om dagelijks hakken te dragen, en het ook niet gezond is om dagelijks platte schoenen te dragen, wat moeten we dan doen? Volg ons advies op en je zult merken dat je voeten een stuk beter aanvoelen.
Gebruik inlegzolen
Gelukkig zijn orthopedische producten vandaag de dag steeds te krijgen. Bovendien zijn er ook steeds meer bedrijven die zich in deze producten specialiseren.
Je kunt het beste kiezen voor inlegzolen die een hoogte hebben van één à twee centimeter.
Draag regelmatig andere schoenen
Zoals eigenlijk altijd, geldt ook in dit geval: overdaad schaadt. Je bent op zoek naar de gulden middenweg. Daarom raden wij aan om elke dag, of minstens om de twee dagen, van schoenen te verwisselen.
Op deze manier zullen er dagen zijn waarop je voeten iets harder moeten werken en dagen waarop ze juist even een beetje tot rust kunnen komen. Hierdoor zullen je voeten optimaal kunnen functioneren. Bovendien zal dit ook gunstig zijn voor je lichaamshouding en je lichaamsweefsels.
Draag pantoffels die een siliconen zool hebben
De tijd die we thuis doorbrengen is ook erg belangrijk. We moeten te allen tijde voor onszelf zorgen, waar we ook zijn. Daarom is het dus ook van belang om voorzichtig te zijn met het schoeisel dat we dragen als we thuis zijn.
De meeste pantoffels zijn doorgaans plat. Daarom is het ook zo belangrijk om een paar te vinden dat een zool heeft die gemaakt is van siliconen. Dat geeft dezelfde eigenschappen als de schoenen die we buitenshuis dragen hebben.
Het mag hoe dan ook duidelijk zijn dat hoewel platte schoenen wel degelijk een stuk beter zijn voor je voeten dan hakken, je toch altijd rekening moet houden met de structuur van je botten.
Zodoende, zullen we sneller geneigd zijn om onze kleding en accessoires aan te passen op onze schoenen in plaats van andersom, aangezien het niet een kwestie is van comfort, maar van gezondheid.
Comfort en schoonheid zouden niet in de weg mogen komen van het welzijn van je voeten.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Etxebarria-Foronda, Iñigo, et al. “Tratamiento del pie plano flexible infantil con la técnica de calcáneo-stop.” Gaceta Médica de Bilbao 103.4 (2006): 149-153.
- Molina, Andrea Manent, et al. “Zapato plano en la artrodesis de la primera metatarsofalángica,¿ por qué no?.” Revista del Pie y Tobillo 30.1 (2016): 21-27.
- Revenga-Giertych, C., and M. P. Bulo-Concellón. “El pie plano valgo: evolución de la huella plantar y factores relacionados.” Revista de ortopedia y traumatología 49.4 (2005): 271-280.