Immunonutritie en het immuunsysteem stimuleren

Is het mogelijk het immuunsysteem te stimuleren door bepaalde voedingsstoffen te consumeren? Dit is wat je moet weten over immunonutritie.
Immunonutritie en het immuunsysteem stimuleren
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Immunonutritie is de wetenschap die de relatie tussen voedingsstoffen en immuniteit bestudeert. De doelstellingen zijn het begrijpen van de immunologische markers die verband houden met de voedingsstatus.

Op deze manier wil het een model ontwikkelen van hoe de verbindingen in voedsel de immuunrespons van het lichaam op virussen, bacteriën en toxines beïnvloeden. Vandaag zullen we immunonutritie en voedingsstoffen die het immuunsysteem kunnen stimuleren eens nader bekijken.

Immunonutritie: voedingsstoffen die het immuunsysteem beïnvloeden

Sommige stoffen hebben de eigenschap de menselijke immuniteit te versterken, of er op zijn minst een reeks interacties mee tot stand te brengen. Hieronder bekijken we de voedingsstoffen die het immuunsysteem stimuleren, volgens wetenschappelijk bewijs.

Glutamine

Immunonutritie en het immuunsysteem stimuleren met bijvoorbeeld glutamine

Het eerste voorbeeld is glutamine. Dit is een niet-essentieel aminozuur dat functies heeft die verband houden met de bescherming van het spijsverteringskanaal. Supplementen nemen met deze stof is volgens de wetenschappelijke literatuur (Engelse link) goed voor het darmslijmvlies en vermindert ziekenhuisopnames bij beenmergtransplantatiepatiënten.

Arginine

Dit is een ander aminozuur dat in dit geval de cellulaire immuunfunctie en wondgenezing kan verbeteren. De wetenschappelijke literatuur (Engelse link) geeft echter aan dat suppletie met deze stof ontstekingsreacties kan verminderen. Om deze reden zijn er meer studies nodig om de werkzaamheid te garanderen.

Omega 3-vetzuren

Deze vetzuren reguleren de synthese van eicosanoïden, die op hun beurt fungeren als mediatoren van de immuunrespons. Ze hebben ook een belangrijk ontstekingsremmend effect dat dient om het ontstekingseffect van omega 6, dat aanwezig is in bewerkte voedingsmiddelen, tegen te gaan.

Wetenschappelijke studies (Engelse link) wijzen op het belang van het handhaven van een evenwichtige inname van beide voedingsstoffen om geen ontsteking te veroorzaken.

Hoe verbeter je de inname van deze voedingsstoffen?

Om je immuunrespons te optimaliseren, moet je dagelijks hoogwaardige eiwitten consumeren. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert voor mensen met een zittende levensstijl minimaal 0,8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht. Deze hoeveelheden nemen toe als het om atleten gaat.

Daarnaast is het belangrijk om er rekening mee te houden dat 50% van onze eiwitinname van dierlijke oorsprong moet zijn om de inname van alle essentiële aminozuren in de juiste verhouding te garanderen.

In dit opzicht moeten we de inname van vis voorrang geven boven vlees. Op deze manier, en met regelmatige consumptie van vette vis, is de kans groter dat we de aanbevolen inname van omega 3-vetzuren halen.

We kunnen deze voedingsstof ook vinden in plantaardige oliën en fruit zoals avocado. Natuurlijk is het het beste om oliën rauw te consumeren om de vorming van giftige verbindingen te voorkomen die onze gezondheid kunnen beïnvloeden.

Is immunonutritie hetzelfde als suppletie?

Probiotica zijn belangrijk voor het immuunsysteem

In principe raden experts geen voedingssupplementen aan, behalve in geval van speciale behoeften, tekortkomingen of ziekten. De langetermijneffecten van supplementen met bijvoorbeeld bepaalde vitamines zijn niet met zekerheid bekend.

De enige stoffen waarvan suppletie gunstig zou kunnen zijn voor een brede groep van de bevolking zijn probiotica. Dergelijke stoffen beginnen nauw verband te houden met de immuunfunctie. Er vinden in dit opzicht veel onderzoeken plaats en het zal niet lang duren voordat er conclusies en bewijzen komen.

Afgezien van dit geval en dat van vitamine D vanwege een tekort, raden experts suppletie af. Een apart geval is dat van atleten, vooral wanneer ze streven naar prestatieverbetering.

Bij mensen met een zittende levensstijl, zelfs bij het verbeteren van het immuunsysteem, pleiten de huidige aanbevelingen voor een gevarieerde en evenwichtige voeding en regelmatige lichaamsbeweging. Immunonutritie is echter een zeer breed gebied en men moet nog veel onderzoeken.

Immunonutritie: wat moeten we onthouden?

Immunonutritie is een relatief nieuwe wetenschap met nog een lange weg te gaan. Desondanks zijn er al bepaalde ontdekkingen op dit vlak. We weten bijvoorbeeld al dat er voedingsstoffen zijn die het immuunsysteem kunnen moduleren en stimuleren. 

Daarnaast hebben we het geval van probiotica, die beloven een revolutie teweeg te brengen in deze sector de komende jaren. Met een betere kennis van het genoom en van dit gebied, is de trend om te evolueren naar gepersonaliseerde en geïndividualiseerde voeding.

Het bewijs dat we tegenwoordig hebben, leidt ons echter naar een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet. Het is belangrijk om te zorgen voor de inname van eiwitten en omega 3-vetzuren, maar het is ook belangrijk om de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen en giftige elementen zoals alcohol te verminderen.

Als supplementen konden alleen probiotica standaard worden erkend als gunstig voor een groot deel van de bevolking. In het geval van aminozuursuppletie dienen professionals gevallen op individuele basis te beoordelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Wang B., Wu G., Zhou Z., Dai Z., et al., Glutamine and intestinal barrier function. Amino Acids. 2015. 47 (10): 2143-54.
  • Li J., Zhang Z., Huang X., L-Arginine and allopurinol supplementation attenuates inflammatory mediators in human osteoblasts osteoarthritis cells. Int J Biol Macromol, 2018. 118: 716-721.
  • Tortosa Caparros E., Navas Carrillo D., Marín F., Orenes Piñero E., Anti inflammatory effects of omega 3 and omega 6 polyunsaturated fatty acids in cardiovascular disease and metablic syndrome. Crit Rev Food Sci Nutr, 2017. 57 (16): 3421-3429.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.