Hypothyreoïdie: tips voor een volledig en gezond ontbijt
Leven met hypothyreoïdie is absoluut niet makkelijk. Hoewel dit een ziekte is die goed reageert op medische behandeling, is er één ding dat alle patiënten moeten weten: het is noodzakelijk om je eetgewoontes te veranderen.
Elke aanpassing in de werking van de schildklier wekt een reeks veranderingen in het lichaam op die van ons vereist dat we nieuwe routines ontwikkelen en gezonder gaan eten.
In het geval van hypothyreoïdie is er sprake van een gebrek aan het schildklierhormoon. Beetje bij beetje zorgt dit ervoor dat de biologische activiteit verandert, die werkzaam is achter verschillende lichamelijke functies, zoals:
- de stofwisseling
- de neuronale functie
- de bloedsomloop
- de spijsvertering
Veranderingen waar veel mensen last van krijgen zijn onder andere:
- gewichtstoename
- dunner wordend haar
- vermoeidheid
- verschillen in de lichaamstemperatuur
Medische behandeling van deze aandoening is doorgaans zeer effectief en stelt patiënten in staat om de werking van de schildklier te stabiliseren.
Welke diëtaire richtlijnen zou je echter aan moeten houden? Hieronder delen we vijf ontbijttips voor mensen met hypothyreoïdie.
1. Zeg ‘ja’ tegen natuurlijke dranken om hypothyreoïdie goed te behandelen
Voedingsdeskundigen geven aan dat het in het geval van hypothyreoïdie extreem belangrijk is om een uitgebalanceerd dieet aan te houden. Zo weten we bijvoorbeeld dat een verhoogde jodiuminname kan helpen om de werking van de schildklier te reguleren, wanneer deze te weinig hormonen aanmaakt.
Het is echter niet alleen belangrijk om jodiumrijke voedingsmiddelen te eten. Er is geen reden om allerlei extreme maatregelen te treffen.
Vergeet niet dat koffie, alsook thee en soja, niet goed zijn in het geval van hypothyreoïdie. Toch is het ook weer niet noodzakelijk om deze voedingsmiddelen compleet te vermijden.
Het is niet erg om soms een kopje koffie te drinken, zo lang je maar niet dagelijks meerdere kopjes per dag drinkt.
De dag moeten beginnen zonder die lekkere bak koffie waar je zo gewend aan bent kan zeer moeilijk zijn, maar je zult zien dat je het ook makkelijk kunt redden met maar drie kopjes per week.
Waar je vooral op moet letten, zijn de voordelen die vers groente en fruit kunnen bieden. Let daarom op welke natuurlijke drankjes een zeer goede keuze zijn voor bij het ontbijt.
- natuurlijke wortelsap
- natuurlijke appelsap
- een shake van komkommer, citroen en spirulina
2. Knoflook
Knoflook is zeer effectief om de werking van de schildklier te reguleren en hypothyreoïdie onder controle te houden. Dit komt doordat knoflook rijk is aan jodium en selenium, twee mineralen die essentieel zijn in het geval van dit soort aandoeningen.
Knoflook kan helpen om niet alleen de stofwisseling, maar ook andere lichamelijke basisfuncties te versnellen. Wij raden daarom aan om het volgende te doen:
- Pureer twee knoflooktenen en smeer deze op een geroosterd volkoren broodje.
- Je kunt er ook voor kiezen om een omelet te maken met knoflook, eieren zijn namelijk ook goed tegen hypothyreoïdie.
3. Havermout
Eet bijvoorbeeld een kom havermout met stukjes fruit erin, zoals:
- appel
- kiwi
- aardbei
- perzik
Dit ontbijt bevordert de spijsvertering, waardoor het kan helpen om de stoelgang te reguleren, iets waar veel mensen die last hebben van hypothyreoïdie vaak problemen mee ervaren. Het jodiumgehalte is gunstig voor zowel de stofwisseling als de hormonale functies.
Vergeet daarnaast niet dat havermout goed is voor de gemoedstoestand, het gehalte slecht cholesterol (LDL) reguleert en zeer verzadigend is. Zorg er daarom voor dat je havermout hoe dan ook in je ontbijt opneemt!
4. Volkoren granen met noten
Volkoren granen voorzien het lichaam van:
- voedingsstoffen
- vezels
- mineralen
Die zijn allemaal zeer gunstig in het geval van hypothyreoïdie.
Bovendien reguleren volkoren granen de bloedsuikerspiegel en houden ze de eetlust onder controle.
Volkoren granen zijn van fundamenteel belang om het jodiumgehalte in je lichaam een boost te geven. Voeg hier een handje noten en een beetje fruit aan toe en je hebt een zeer volledig en heerlijk ontbijtje!
5. Gewone biologische yoghurt
Als je niet lactose-intolerant bent, is gewone yoghurt een geweldig idee voor het ontbijt. Gewone yoghurt is namelijk een natuurlijk product dat rijk is aan jodium en probiotica.
Je zult nog meer van de vele voordelen profiteren als je kiest voor biologische yoghurt of als je zelf leert om yoghurt te maken.
Wil je meer weten? Lees dan:
Zelf yoghurt maken, met alle voordelen
6. Blauwe bessen
Wist je dat blauwe bessen een ware schat aan antioxidanten zijn en een zeer krachtige bron van jodium? Probeer deze gezonde besjes te eten wanneer ze in het seizoen zijn.
Meng ze met een beetje yoghurt en een lepel havermout en je zult een geweldige optie hebben voor bij het ontbijt.
Zoals je ziet, is een goed ontbijt dat gunstig is voor de schildklier dus een geweldige manier om je dag te beginnen. De ontbijtopties die we in dit artikel hebben gedeeld, zijn allemaal zeer goed in het geval van hypothyreoïdie.
Vergeet daarnaast echter niet dat lichaamsbeweging ook zeer goed is om de stofwisseling te stimuleren. Als je hier dus tijd voor hebt, dan is het zeer verstandig om na het ontbijt even te gaan wandelen of een paar yoga-oefeningen te doen.
Sommige yogahoudingen activeren de schildklier door het deel van het lichaam waar de schildklier zich bevindt samen te drukken, uit te rekken en te stimuleren.
Het is het waard dit te onthouden!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Aguilar Chasipanta, Walter Geovanny, Barquin Zambrano, Christian Rogelio, Washington Jordán Sánchez, Jorge, Espinoza Álvarez, Edlita Ivonne, Bayas Cano, Ana Gabriela, & Vaca García, Mario Rene. (2017). Efectos del deporte sobre la glándula tiroides. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas, 36(3) Recuperado en 27 de febrero de 2022, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03002017000300013&lng=es&tlng=es.
- Cabrera Llano, Jorge Luis, & Cárdenas Ferrer, Mercedes. (2006). Importancia de la fibra dietética para la nutrición humana. Revista Cubana de Salud Pública , 32 (4) Recuperado el 27 de febrero de 2022, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-34662006000400015&lng=es&tlng=es.
- David Cooper, Michael McDermott, Leonard Wartofsky, Hipotiroidismo, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism , volumen 89, número 11, 1 de noviembre de 2004, página E1, https://doi.org/10.1210/jcem.89.11.9989
- Gómez Meléndez, G. A., Ruiz Betanzos, R., Sánchez Pedraza, V., Segovia Palomo, A., Mendoza Hernández, C. F., & Arellano Montaño, S. (2010). Hipotiroidismo. Medicina Interna de Mexico. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(12)70390-6
- Moreno Aznar, Luis A., Cervera Ral, Pilar, Ortega Anta, Rosa M.ª, Díaz Martín, Juan José, Baladia, Eduard, Basulto, Julio, Bel Serrat, Silvia, Iglesia Altaba, Iris, López-Sobaler, Ana M.ª, Manera, María, Rodríguez Rodríguez, Elena, Santaliestra Pasías, Alba M., Babio, Nancy, & Salas-Salvadó, Jordi. (2013). Evidencia científica sobre el papel del yogur y otras leches fermentadas en la alimentación saludable de la población española. Nutrición Hospitalaria, 28(6), 2039-2089. https://dx.doi.org/10.3305/nh.2013.28.6.6856
- Piątkowska, E., Kopeć, A., Bieżanowska-Kopeć, R., Pysz, M., Kapusta-Duch, J., Koronowicz, AA, … y Maślak, E. (2016). El impacto de la zanahoria enriquecida en yodo a través de la fertilización del suelo sobre la concentración de yodo y parámetros bioquímicos seleccionados en ratas wistar. PLoS One , 11 (4), e0152680. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4820277/
- Pineda, J., Galofré, J. C., Toni, M., & Anda, E. (2016). Hipotiroidismo. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2016.06.002
- Research Gate. (2015). Effect of garlic on the health and performance of broilers. https://www.researchgate.net/publication/279959831_Effect_of_garlic_on_the_health_and_performance_of_broilers
- Sharma R, Bharti S, Kumar KH. Dieta y tiroides: mitos y realidades. J Med Nutr Nutraceut 2014;3:60-5. https://www.jmnn.org/text.asp?2014/3/2/60/131954
- Sinadinos, Christa. (2018). Herbal Therapeutic Treatments for Hypothyroidism. https://www.americanherbalistsguild.com/sites/default/files/sinadinos_christa_-_herbal_support_for_hypothyroidism.pdf
- Ulloa, J., Cifuentes Muñoz, J., Figueroa Barrios, A., Van Uden, E., & Tafur, S. (2021). Importancia y beneficios del consumo de huevo de gallina enriquecido con selenio: revisión narrativa. Revista De Nutrición Clínica Y Metabolismo, 4(3). https://doi.org/10.35454/rncm.v4n3.238