Huismiddeltjes om een lopersknie te verlichten
Een lopersknie of het patellofemoraal pijnsyndroom is pijn die kan optreden als gevolg van letsel, spierzwakte, overbelasting of trauma. De naam is ontstaan doordat dit probleem vaak voorkomt bij sporters die veel rennen en springen.
Het meestvoorkomende symptoom is milde pijn aan de voorkant van de knie. De pijn neemt toe bij het rennen, trappen op en af lopen maar ook bij langdurig zitten. Het kan daarnaast opspelen tijdens het knielen of hurken.
Hoewel het een klein probleem kan zijn, kun je het beste naar de dokter of fysiotherapeut gaan voor een juiste diagnose. Vervolgens kan hij of zij bepalen of een revalidatieprogramma, medicatie of, in ernstige gevallen, een operatie noodzakelijk is.
Er zijn echter ook enkele huismiddeltjes die de pijn tijdelijk kunnen helpen verlichten. Houd er echter rekening mee dat ze geen vervanging van eerstelijnszorg zijn en dat je ze alleen bij lichte gevallen mag gebruiken.
We zullen hieronder enkele huismiddeltjes om de symptomen van een lopersknie te behandelen bespreken. Lees dus snel verder om te kijken wat je kunt doen om je klachten te verminderen.
Huismiddeltjes om de symptomen van een lopersknie te verlichten
Volgens informatie in Open Access Journal of Sports Medicine is elk geval van lopersknie anders, omdat er veel verschillende oorzaken van dit probleem zijn. Daarom moet je eerst met je arts praten voordat je een huismiddeltje probeert.
Met een lichamelijk onderzoek, röntgenfoto’s, CT-scans of een MRI-scan kan de oorzaak van de pijn bepaald worden. Als de oorzaak eenmaal duidelijk is, kan je arts rust, fysiotherapie, pijnstillers of een brace voorschrijven. Als er geen niet-chirurgische opties zijn kan de arts een operatie aanbevelen.
Laten we eens kijken welke huismiddeltjes je kunt proberen als je last van een lopersknie hebt. Net als bij een medische behandeling, moet je ze combineren met rust en alle activiteiten vermijden die de knie overbelasten.
Misschien vind je het leuk:
Vier dingen die je moet doen bij kniepijn en juist beter niet
De knie koelen
Een van de eerste stappen om de pijn die kan optreden bij een lopersknie te verlichten, is proberen de ontsteking te verminderen. Iets kouds aanbrengen op de knie kan daarbij nuttig zijn. Je kunt ijsblokjes in een doek wikkelen of een coldpack aanbrengen.
Zoals gesuggereerd door een systematische review in Physical Therapy in Sport (Engelse link), heeft koudetherapie een positief effect op het verminderen van zwellingen in de knie. Er is echter meer bewijs nodig om de effecten ervan bij de behandeling van een lopersknie te beoordelen.
Daarom moet je dit niet als je enige behandeling gebruiken. Het moet bovendien met de nodige voorzichtigheid worden toegepast, aangezien het bewijs in sommige gevallen veiligheidsproblemen heeft aangetoond.
Bij verkeerd koelen kunnen nieuwe problemen optreden zoals brandwonden van de huid en oppervlakkige verlamming van de zenuwen die door het behandelde gebied lopen.
- Zorg er daarom voor dat je elke keer dat je een coldpack aanbrengt deze in een doek of een speciale zak wikkelt.
- Koel de knie herhaaldelijk gedurende een korte periode van 10 tot 15 minuten.
- Als er een ongunstige reactie is, is het beter om het gebruik onmiddellijk te staken.
Gemberwortel
In de traditionele geneeskunde wordt gemberwortel gebruikt om verschillende problemen te behandelen. Inmiddels kan de beschikbare literatuur over diverse onderzoeken (Engelse link) veel van zijn eigenschappen ondersteunen.
Een recensie gepubliceerd in The Journal of Strength and Conditioning Research (Engelse link) suggereert dat de ontstekingsremmende en pijnverlichtende eigenschappen van gember nuttig zijn bij het kalmeren van de pijn van sporters.
De effecten ervan zijn vergelijkbaar met niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s), maar zonder de bijwerkingen die deze medicijnen kunnen hebben. Je kunt deze profiteren van de eigenschappen van gember door zijn natuurlijke extracten te gebruiken door deze:
- op de huid aan te brengen in de vorm van zalven of crèmes.
- te drinken in de vorm van gemberthee. Roer hiervoor een eetlepel gemalen gember door een kop heet water.
Opmerking: recente onderzoeken tonen aan dat het consumeren van gember zelden bijwerkingen veroorzaakt. Overmatig gebruik van gember kan echter maagpijn veroorzaken.
Kurkuma
Specerijen zoals kurkuma kunnen ook helpen bij de behandeling van een lopersknie. Hoewel het geen eerstelijnsbehandeling is, kan het als supplement helpen bij het bestrijden van pijn en ontsteking.
Een studie in het European Journal of Applied Physiology (Engelse link) wees uit dat curcumine, de belangrijkste actieve stof in kurkuma, de aanwezigheid van ontstekingsmoleculen, cytokines genaamd, vermindert. Hierdoor kan het gebruiken van kurkuma helpen bij het verlichten van spierpijn na een intensieve training.
Ook meldde het medische tijdschrift Drug Design, Development and Therapy (Engelse link) dat curcumine een ontstekingsremmende werking heeft die gewrichtspijn helpt verlichten. Het kan dus zowel het fysieke functioneren als de kwaliteit van leven verbeteren.
- Je kunt kurkuma in kleine hoeveelheden toevoegen aan soepen, smoothies en andere recepten.
- Je kunt het ook als supplement in capsulevorm kopen.
Let op: voordat je besluit om kurkuma in te nemen, raden we aan om met je arts te praten, vooral als je zwanger of ziek bent. Hoewel het matige gebruik ervan als veilig wordt beschouwd, kan het voor sommige mensen gecontra-indiceerd zijn.
Lees ook dit artikel:
5 eenvoudige en effectieve tips bij een knieblessure
Wat kan ik nog meer doen om een lopersknie te ontlasten?
Naast het in gesprek met je arts en de remedies die we noemden, zijn er nog andere manieren waarop je de behandeling van een lopersknie kunt ondersteunen. Dit omvat het volgen van een uitgebalanceerd dieet en het beperken van het aantal ontstekingsbevorderende producten dat je eet zoals:
- worstjes
- rood vlees
- ultrabewerkte voedingsmiddelen
- enzovoorts
Naast het vermijden van deze producten is het van groot belang om goed gehydrateerd te blijven en om slechte gewoonten te vermijden zoals roken en alcohol drinken.
Hoewel het in het begin goed is om veel te rusten, moet je later beginnen met matige lichamelijke activiteit. Om het veilig te doen, is het beter om een fysiotherapeut te raadplegen en de individuele aanbevelingen op te volgen. Raadpleeg altijd zo snel mogelijk een arts als er tekenen van een dergelijk probleem zijn.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Halabchi F, Abolhasani M, Mirshahi M, Alizadeh Z. Patellofemoral pain in athletes: clinical perspectives. Open Access J Sports Med. 2017;8:189–203. Published 2017 Oct 9. doi:10.2147/OAJSM.S127359
- Martimbianco, A. L. C., Gomes da Silva, B. N., de Carvalho, A. P. V., Silva, V., Torloni, M. R., & Peccin, M. S. (2014, November 1). Effectiveness and safety of cryotherapy after arthroscopic anterior cruciate ligament reconstruction. A systematic review of the literature. Physical Therapy in Sport. Churchill Livingstone. https://doi.org/10.1016/j.ptsp.2014.02.008
- Markert, Summer. (2011). The Use of Cryotherapy After a Total Knee Replacement. Orthopaedic nursing / National Association of Orthopaedic Nurses. 30. 29-36. 10.1097/NOR.0b013e318205749a.
- Wilson, P. B. (2015, October 1). Ginger (Zingiber officinale) as an analgesic and ergogenic aid in sport: A systemic review. Journal of Strength and Conditioning Research. NSCA National Strength and Conditioning Association. https://doi.org/10.1519/JSC.0000000000001098
- Nikkhah Bodagh M, Maleki I, Hekmatdoost A. Ginger in gastrointestinal disorders: A systematic review of clinical trials. Food Sci Nutr. 2018;7(1):96–108. Published 2018 Nov 5. doi:10.1002/fsn3.807
- Nicol, L. M., Rowlands, D. S., Fazakerly, R., & Kellett, J. (2015). Curcumin supplementation likely attenuates delayed onset muscle soreness (DOMS). European Journal of Applied Physiology, 115(8), 1769–1777. https://doi.org/10.1007/s00421-015-3152-6
- Chin, K. Y. (2016, September 20). The spice for joint inflammation: Anti-inflammatory role of curcumin in treating osteoarthritis. Drug Design, Development and Therapy. Dove Medical Press Ltd. https://doi.org/10.2147/DDDT.S117432