5 eenvoudige en effectieve tips bij een knieblessure

Het is bij een knieblessure essentieel om een gezond gewicht te behouden om je gewrichten niet over te belasten bij een knieblessure. Zo kun je ervoor zorgen dat de blessure kan genezen of in ieder geval niet erger wordt.
5 eenvoudige en effectieve tips bij een knieblessure

Laatste update: 28 januari, 2021

Lees in dit artikel over de tips bij een knieblessure. Een knieblessure is één van de meestvoorkomende blessures in de sport en niet alleen bij topsporters.

Helaas komen verstuikingen van de gewrichtsbanden, of in het ergste geval scheuren in de meniscus, vaak voor. Daarom deze tips over hoe je een knieblessure wellicht kunt voorkomen of kunt helpen te herstellen.

In dit artikel zullen we de meest effectieve tips delen om de mobiliteit van de knieën te herstellen met behulp van natuurlijke technieken en gezonde gewoonten.

Een optimistische revalidatie voor knieblessures

Knieblessure

Als je een knieblessure hebt, moet je je dagelijkse tempo vertragen en met bepaalde dingen stoppen die je kon doen voor je de blessure had opgelopen. Deze situatie kan, als er de nadruk op gelegd wordt leiden tot ontmoediging en in het ergste geval tot een depressie.

Per slot van rekening kun je je afvragen of de blessure uiteindelijk de rest van je leven een probleem blijft. In dat geval is het essentieel om een positieve houding te behouden.

Moed, een positieve houding en vechtlust zijn factoren die veel bij zullen dragen bij een goede revalidatie. De mentale strijd tegen negatieve gedachten is namelijk lang, omdat een volledig herstel tot wel 6 maanden na het ontstaan van het letsel kan duren.

Elke stimulus die helpt voorkomen dat je ontmoedigd raakt is goed. Het is belangrijk om op dit moment te vertrouwen op familie, een partner of vrienden. Het is essentieel om een doel te hebben en om te voldoen aan de rehabilitatiedoelen.

Tips voor het behandelen van een knieblessure

Als er een ontsteking of een specifieke beweging is die ongemak of pijn veroorzaakt, moet je de verwonding zo snel mogelijk verhelpen. Veel blessures kunnen worden voorkomen als je naar de signalen van je lichaam luistert.

Warmhouden

Pijnlijke knie

Knieën zijn erg gevoelig voor veranderingen in temperatuur. IJs en warmte kunnen pijn en ontsteking verlichten als het op de knie wordt aangebracht. Het inzetten van massages, waterzakken en verwarmingselementen helpt zeker om verlichting te brengen.

Hoewel het klopt dat je het beste ijs kunt gebruiken om ontsteking en pijn te voorkomen valk na het moment dat de blessure ontstaan is, kun je na die eerste momenten met een gerust hart dagelijks warmte gebruiken. Je zult merken dat je knie merkbaar verbetert en het herstel bevordert wordt.

Dit artikel is ook interessant:
Vijf tips en oefeningen voor sterke knieën

Wees voorzichtig met bukken

Hoe meer gewicht je draagt, hoe meer spanning je menisci en gewrichtsbanden moeten dragen. In feite is een van hun functies om de gewrichten tussen het scheenbeen en het dijbeen te omhullen bij het buigen van de knie.

Daarom is het noodzakelijk om aandacht te besteden aan je houding als je bukt en zware voorwerpen wilt tillen. In plaats van je borst naar voren te buigen en je benen recht te houden, kun je beter je knieën buigen om je rug recht te houden als je bukt, opstaat en dingen optilt.

Het belang van schoenen

Een ander zwak punt dat de gezondheid van de knieën negatief beïnvloedt, is het dragen van slecht schoeisel. Als er  sprake is van zwakte of ongemak in de knieën, moet je het schoeisel kiezen dat het meest geschikt is voor je toestand.

Schoenen met een hoge hak of een zool met een te grote hellingshoek creëren een onnatuurlijke manier van lopen. Dit veroorzaakt niet alleen problemen met je knieën, maar ook met je rug. Een vlakke en stijve schoen wordt ook niet aanbevolen.

Neuromusculaire bandages (tape)

Jaren geleden was er slechts één soort tape om de knie te immobiliseren tijdens revalidatie. Vandaag de dag hebben we echter een neuromusculair verband genaamd Kine Tape. Dit type bandage helpt knieblessures op een andere manier voorkomen.

Deze karakteristieke opzichtige tape beperkt bewegingen en respecteert mobiliteit en geeft tegelijkertijd een kleine massage. Bovendien biedt het een gevoel van veiligheid en ondersteuning.

Kies de juiste oefening voor een knieblessure

Er zijn enkele oefeningen die niet worden aanbevolen als je pijn aan je knie wilt voorkomen of behandelen. Vermijd high-impact activiteiten waarbij sprongen worden uitgevoerd of waarbij je knieën voortdurend roteren. Dit om schade aan de meniscus te voorkomen.

Het komt echter vaker voor dan gedacht dat een knieblessure voorkomt uit een afwijking van de ruggengraat ter hoogte van de lendenen of het bekken. Om deze reden is het ook belangrijk om je buikspieren te versterken en wekelijks strekoefeningen te doen.

Ten slotte is het cruciaal om een specialist te bezoeken als je pijn in je knie krijgt, omdat dit type letsel makkelijk chronisch kan worden. Een slecht genezen knieblessure heeft ongetwijfeld een negatief effect op de kwaliteit van je leven en kan je mobiliteit ernstig beperken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.