Huismiddelen voor colitis ulcerosa

Rijstwater kan helpen om de symptomen van colitis te verminderen en verbeteren. Voeg een kopje water aan het mengsel toe en giet het af om het met een lepel te eten.
Huismiddelen voor colitis ulcerosa

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wanneer we het over colitis ulcerosa hebben, dan hebben we het over een gastro-intestinaal probleem wat voornamelijk het colon beïnvloedt. Het colon raakt om een of andere reden ontstoken. Mogelijke oorzaken zijn bijvoorbeeld de aanwezigheid van bacteriën, virussen, schimmels of zelfs emotionele redenen. Dit kan vervolgens mogelijk direct of indirect leiden tot aandoeningen in andere organen.

Wanneer personen last hebben van colitis, dan ervaren ze over het algemeen de volgende symptomen:

Er zijn een aantal erg effectieve huismiddelen om te helpen met deze aandoening en die uiteraard de symptomen die naar voren komen verlichten. We gaan een aantal belangrijke suggesties met je delen om colitis ulcerosa te behandelen en mogelijke complicaties te voorkomen die naar voren kunnen komen wanneer je last hebt van deze aandoening.

Eet een gebalanceerd dieet

De belangrijkste suggestie is om te proberen om een grote hoeveelheid natuurlijke en verse voedingsmiddelen met een hoop vezel s  te eten. Deze geven je lichaam namelijk de nodige voedingsstoffen, zonder dat het systeem overbelast wordt. Dit zal als gevolg een geïrriteerd spijsverteringsstelsel voorkomen.

Vezels

Het is belangrijk om pittige voedingsmiddelen, alcohol en een overtollige hoeveelheid koffie te vermijden.

Eet pepermuntjes

Munt helpt om het functioneren van het spijsverteringsstelsel te verbeteren, aangezien de speekselklieren meer beginnen te werken, wat de spijsvertering echt helpt. Het houdt het zenuwstelsel ook onder controle.

Gemberthee

Gemberthee

Gemberthee is een geweldige optie als je last hebt van colitis ulcerosa, aangezien het helpt om een opgezwollen maag, diarree en pijn die geassocieerd wordt met deze ziekte te verminderen.

Gerstsupplement

Dit kruid is een geweldige bondgenoot voor het functioneren van je darmen en ook een uitstekende bron van vitaminen en mineralen die helpen om de symptomen van colitis te voorkomen.

Lees ook dit artikel:
Zeg vaarwel tegen gas in je darmen met deze eenvoudige en effectieve oefeningen

Huismiddelen om colitis ulcerosa te bestrijden

Reinig je Colon Natuurlijk
 • Een van de meest simpele en effectieve huismiddelen is voor elke maaltijd een glas water gemengd met twee theelepels appelazijn en honing drinken. Je zou dit drie keer per dag moeten drinken.
 • Nog een remedie om colitis te bestrijden is een kopje water met een snuifje heemstwortel koken. Laat het na vijf minuten afkoelen en giet het vervolgens af. Je zou gedurende een aantal weken maar één keer per dag een kopje moeten drinken. Het maakt niet uit op welk moment van de dag je dit mengsel drinkt.
 • Maak een smoothie met mineraalwater, appel, wortel, komkommer en rode biet. Bereid er gedurende een aantal weken elke dag één voor in de ochtend en nog één in de namiddag.
 • Laat gedurende een volledige dag één of twee lepels lijnzaadolie weken in een half kopje water. Je zou het goed moeten mengen en het op een lege maag moeten drinken.
 • Rijstwater is nog een goede optie om de symptomen van colitis te verlichten. Je hoeft alleen maar een kopje rijst in drie kopjes water gedurende twintig minuten te koken. Laat het afkoelen, giet het af en drink vervolgens het water op dat overblijft.
 • Kamillethee helpt om een ontsteking in het colon te verminderen. Je kan het verschillende keren per dag drinken.
 • Een geweldig huismiddel voor colitis is aloë vera, wat je thuis kan maken of in een gezondheidswinkel kan kopen. De gel van deze plant helpt om colonslijm en het spijsverteringskanaal in het algemeen te repareren.
 • Voor personen die een grotere kans hebben om last te krijgen van deze aandoening, raden we aan om appels en papaja te eten, aangezien dit twee soorten fruit zijn die helpen om colitis te behandelen. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Gomollón, F., García-López, S., Sicilia, B., Gisbert, J. P., & Hinojosa, J. (2012). Guía clínica GETECCU del tratamiento de la colitis ulcerosa elaborada con la metodología GRADE. Gastroenterol Hepatol [Internet]11(001), 1-92.
 • Herrera, A. T., Peracaula, M. M., Sainz, N. B., Carner, I. C., Badía, N. C., Benaprés, J. R. M., & Jordá, F. C. (2009). Aplicación de un modelo de asistencia continuada en la enfermedad inflamatoria intestinal: la Unidad de Atención Crohn-Colitis. Gastroenterología y hepatología32(2), 77-82.
 • Tobón, S., Vinaccia, S., Quiceno, J. M., Sandín, B., & Rojas, A. C. N. (2007). Aspectos psicopatológicos en la enfermedad de Crohn y en la colitis ulcerosa. Avances en Psicología Latinoamericana25(2), 83-97.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.