Houd je van hotdogs?

· 23 mei 2016

Hotdogs zijn over de hele wereld erg populair, vooral in de Verenigde Staten, waar men gemiddeld vijftig hotdogs per jaar eet. Vrijwel iedereen weet wel dat het eten van hotdogs niet echt aanbevolen is; hotdogs ontberen namelijk niet alleen de belangrijke voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft, maar bevatten ook juist grote hoeveelheden ingrediënten die slecht kunnen zijn voor de gezondheid.

Desalniettemin zijn hotdogs in de afgelopen decennia erg populair geworden en is dit product voor veel mensen een handig alternatief, omdat hotdogs niet al te duur en bovendien heerlijk zijn. Wanneer je een keer in de zoveel tijd eens een hotdog eet, zal dit geen schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid. Recent onderzoek toont echter aan dat het dagelijks eten van hotdogs de kans op het ontwikkelen van kanker tot wel 21% verhoogt. Dit is vergelijkbaar met het risico dat tabaksproducten vormen.

Het Physicians Committee for Responsible Medicine in Washington DC, Verenigde Staten stelt dat preventieve geneeskunde en een vegetarisch dieet de basis zijn voor een gezondere leefstijl. Deze groep doktoren is van mening dat hotdogfabrikanten consumenten op hun label moeten waarschuwen voor de risico’s die hotdogs kunnen vormen, net als wordt gedaan bij sigaretten.

De fabrikanten zouden moeten uitleggen dat het regelmatig consumeren van verwerkt vlees de kans op het ontwikkelen van darmkanker, hypertensie, obesitas en hartziekte vergroot.

Onderzoek toont de risico’s van het eten van hotdogs

Vlees voor Hotdogs

Het American Institute for Cancer Research deelde in 2009 een belangrijk verslag over hotdogs en de risico’s die dit voedsel vormt in relatie tot kanker. Dit verslag was gebaseerd op de gegevens van 7000 verschillende wetenschappelijke studies. Het AICR kwam tot de conclusie dat een dagelijkse consumptie van 50 gram verwerkt vlees de kans op darmkanker met maar liefst 21% vergroot. Met deze gezondheidsrisico’s wordt echter bijna geen rekening gehouden, want de consumptie van dit product lijkt vrijwel niet tegen te houden.

Latere studies bestudeerden de schadelijkheid en het gevaar van het dagelijks eten van hotdogs en kwamen tot de conclusie dat van de 143.000 mensen die per jaar ziek worden, ongeveer 53.000 mensen overlijden. Is dit gegeven niet al genoeg om je zorgen te maken?

Hoewel sommige voorstanders van dit product stellen dat deze aantallen erg overdreven zijn en dat het belachelijk is om de gevolgen van hotdogs te vergelijken met die van het roken van tabak, is het echter zo dat verschillende studies in staat zijn geweest de negatieve gevolgen die bepaalde ingrediënten in hotdogs hebben voor de gezondheid te ondersteunen. Deze gevolgen kunnen natuurlijk gemakkelijk worden opgewekt door dagelijks hotdogs te eten.

Weet je wat je eet wanneer je een hotdog eet?

Hotdog

Sommige studies stellen dat het kankerverwekkende effect dat hotdogs hebben te wijten is aan de hoeveelheid nitraten en nitrieten die hotdogs bevatten. Daarnaast hebben ook andere factoren in het productieproces een sterke invloed.

Om deze heerlijke worstjes, die zo aangenaam zijn om te eten en er altijd vers uitzien in de koelkast, te maken, voegen fabrikanten grote hoeveelheden chemicaliën toe die velen van ons negeren. Dit terwijl deze chemicaliën nu juist de voornaamste oorzaak zijn van de gerelateerde gezondheidsproblemen.

Naast deze smaakversterkende chemicaliën zijn de vele gezondheidsrisico’s ook te wijten aan de lage kwaliteit van de productie van dit voedsel.  Niet alle, maar de meeste fabrikanten maken gebruik van vlees en vleesvervangende producten uit Concentrated Animal Feeding Operations, waarin dieren een lage leefkwaliteit hebben en gekweld worden met een slechte gezondheid, overbevolking en onhygiënische leefomstandigheden.

Het doel van dit soort organisaties is om zo goedkoop mogelijke producten te maken en de kwaliteit van deze producten is daarbij minder belangrijk. Tijdens het productieproces van hotdogs worden zeer kleine hoeveelheden kwaliteitsvlees gebruikt en als aanvulling wordt gebruik gemaakt van delen van dieren waarvan velen zullen zeggen dat het afval is, namelijk kraakbeen, vet en ingewanden. Daarnaast zorgen blootstelling aan hoge temperaturen, bacteriën, grote hoeveelheden natrium, opvulsel, smaakversterkers en conserveringsmiddelen ervoor dat dit product een ware vijand is van de gezondheid.

Veel mensen zijn nog steeds niet op de hoogte van de vele risico’s die het dagelijks consumeren van hotdogs kan vormen. Dit komt doordat de markt de consument hiervoor blind heeft gemaakt en deze heeft doen geloven dat er geen gevolgen verbonden zijn aan het dagelijks eten van hotdogs. Sommige fabrikanten zijn echter wel begonnen om de risico’s verbonden aan een dagelijkse hotdogconsumptie met de consument te delen. Dit houdt echter niet in dat deze fabrikanten niet blijven proberen om aanlokkende reclamestrategieën op de consument toe te passen om deze zover te krijgen het product alsnog te kopen en een soort verslaving op te wekken waar men maar moeilijk van afkomt.