Houd je van hotdogs?

Hotdogs worden gemaakt van een restproduct uit de vleesindustrie. Maar zijn ze daarom ongezond?
Houd je van hotdogs?
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 22 december, 2022

Hotdogs zijn over de hele wereld erg populair. Maar vooral in de Verenigde Staten, waar men gemiddeld vijftig hotdogs per jaar eet. Vrijwel iedereen weet wel dat het eten van hotdogs niet echt aanbevolen wordt.

Hotdogs ontberen namelijk niet alleen de belangrijke voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Ze bevatten ook nog juist grote hoeveelheden ingrediënten die slecht kunnen zijn voor de gezondheid. Desalniettemin zijn hotdogs in de afgelopen decennia erg populair geworden.

Een handig alternatief

Dit product is voor veel mensen een handig alternatief, omdat hotdogs niet al te duur en bovendien heerlijk zijn.

Wanneer je een keer in de zoveel tijd eens een hotdog eet, zal dit geen schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid. Recent onderzoek toont echter aan dat het dagelijks eten van hotdogs de kans op het ontwikkelen van kanker tot wel 21% verhoogt. Dit is vergelijkbaar met het risico dat tabaksproducten vormen.

Een gezondheidswaarschuwing

Het Physicians Committee for Responsible Medicine in Washington DC, Verenigde Staten stelt dat preventieve geneeskunde en een vegetarisch dieet de basis zijn voor een gezondere leefstijl. Deze groep doktoren meent dat hotdogfabrikanten consumenten op hun label moeten waarschuwen voor de risico’s die hotdogs kunnen vormen. Net als dat al wordt gedaan bij sigaretten.

De fabrikanten zouden moeten uitleggen dat het regelmatig consumeren van verwerkt vlees de kans op het ontwikkelen van diverse ziektes vergroot waaronder:

 • Darmkanker
 • Hypertensie
 • Obesitas
 • Hartziekte

Onderzoek toont de risico’s van het eten van hotdogs

Vlees voor Hotdogs

Het American Institute for Cancer Research deelde in 2009 een belangrijk verslag over hotdogs en de risico’s die dit voedsel vormt in relatie tot kanker. Dit verslag was gebaseerd op de gegevens van 7000 verschillende wetenschappelijke studies. Het AICR kwam tot een opmerkelijke conclusie. Namelijk dat een dagelijkse consumptie van 50 gram verwerkt vlees de kans op darmkanker met maar liefst 21% vergroot.

Met deze gezondheidsrisico’s wordt echter bijna geen rekening gehouden. De consumptie van dit product lijkt immers vrijwel niet tegen te houden.

Moet je je zorgen maken?

Latere studies bestudeerden de schadelijkheid en het gevaar van het dagelijks eten van hotdogs. Ze kwamen tot de conclusie dat van de 143.000 mensen die per jaar ziek worden, ongeveer 53.000 mensen overlijden. Is dit gegeven niet al genoeg om je zorgen te maken?

Net zo slecht als roken?

Hoewel sommige voorstanders van dit product stellen dat deze aantallen erg overdreven zijn en dat het belachelijk is om de gevolgen van hotdogs te vergelijken met die van het roken van tabak, is het echter zo dat verschillende studies in staat zijn geweest de negatieve gevolgen die bepaalde ingrediënten in hotdogs hebben voor de gezondheid te ondersteunen. Deze gevolgen kunnen natuurlijk gemakkelijk worden opgewekt door dagelijks hotdogs te eten.

Lees ook:
Voorgoed stoppen met roken met deze supplementen

Weet je wat je eet wanneer je een hotdog eet?

Hotdog

Sommige studies stellen dat het kankerverwekkende effect dat hotdogs hebben te wijten is aan de hoeveelheid nitraten en nitrieten die hotdogs bevatten. Daarnaast hebben ook andere factoren in het productieproces een sterke invloed.

Om deze heerlijke worstjes, die zo aangenaam zijn om te eten en er altijd vers uitzien in de koelkast, te maken, voegen fabrikanten grote hoeveelheden chemicaliën toe die velen van ons negeren. Dit terwijl deze chemicaliën nu juist de voornaamste oorzaak zijn van de gerelateerde gezondheidsproblemen.

Een kwaliteitsprobleem?

Naast deze smaakversterkende chemicaliën zijn de vele gezondheidsrisico’s ook te wijten aan de lage kwaliteit van de productie van dit voedsel. Niet alle, maar de meeste fabrikanten maken gebruik van vlees en vleesvervangende producten uit Concentrated Animal Feeding Operations, waarin dieren een lage leefkwaliteit hebben en gekweld worden met een slechte gezondheid, overbevolking en onhygiënische leefomstandigheden.

Het doel van dit soort organisaties is om zo goedkoop mogelijke producten te maken en de kwaliteit van deze producten is daarbij minder belangrijk. Tijdens het productieproces van hotdogs worden zeer kleine hoeveelheden kwaliteitsvlees gebruikt en als aanvulling wordt gebruik gemaakt van delen van dieren waarvan velen zullen zeggen dat het afval is, namelijk kraakbeen, vet en ingewanden. Dit product is een ware vijand van de gezondheid door:

 • Blootstelling aan hoge temperaturen
 • Bacteriën
 • Grote Hoeveelheden Natrium
 • Opvulsel
 • Smaakversterkers
 • Conserveringsmiddelen

Heb oog voor de risico’s

Veel mensen zijn nog steeds niet op de hoogte van de vele risico’s die het dagelijks consumeren van hotdogs kan vormen. Dit komt doordat de markt de consument hiervoor blind heeft gemaakt. Men heeft de consument doen geloven dat er geen gevolgen verbonden zijn aan het dagelijks eten van hotdogs.

Sommige fabrikanten zijn echter wel begonnen om de risico’s verbonden aan een dagelijkse hotdogconsumptie met de consument te delen.

Pas op voor misleidende reclame

Dit houdt echter niet in dat deze fabrikanten niet blijven proberen om aanlokkende reclamestrategieën op de consument toe te passen. Om deze vervolgens zover te krijgen het product alsnog te kopen. Als gevolg van het opwekken van een soort verslaving waar men maar moeilijk van afkomt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • EFSA. (2003). Opinion of the scientific panel on biological hazards on the request from the commission related to the effects of nitrites/nitrates on the microbiological safety of meat products. EFSA Journal. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2004.14
 • Galán-Vidal, C. A., Castañeda-Ovando, A., Páez-Hernández, M. E., & Contreras-López, E. (2014). Determination of nitrites in commercial sausages by anthocyanins degradation. Experimental design and optimization. Journal of the Mexican Chemical Society. https://doi.org/10.1213/01.ane.0000271914.54261.17

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.