Hou je cholesterol onder controle: 6 natuurlijke tips
Cholesterol is een type vet dat interfereert met de celactiviteit van je volledige lichaam. Het is slechts in kleine hoeveelheden nodig voor de correcte functie van het cardiovasculair systeem, de lever en de afscheiding van sommige hormonen. Dat is waarom je je cholesterol onder controle moet houden met natuurlijke middelen.
Wanneer er zich te veel cholesterol opstapelt wordt het schadelijk voor je gezondheid. Beetje bij beetje kan het symptomen en ziektes veroorzaken die je levenskwaliteit kunnen beïnvloeden.
Het vervelendste is dat dit normaal gesproken niet start met waarneembare symptomen. Hierdoor blijft cholesterol verder gaan met het vormen van een dikke laag plaque in de slagaders, wat uiteindelijk kan leiden tot de obstructie hiervan.
Als gevolg hiervan kan dit moeilijkheden veroorzaken in de bloedsomloop. Alsof dat nog niet genoeg was kan het bovendien het risico verhogen op hartaandoeningen die meer aandacht vergen.
Daarom is het heel belangrijk om hier aandacht aan te besteden en bovendien alle gezonde levensgewoontes aan te nemen die je cholesterol onder controle kunnen houden.
We willen van de gelegenheid gebruik maken om 6 tips mee te geven. Aarzel niet om deze dagelijks in de praktijk om te zetten.
1. Ontwikkel een trainingsroutine
Een trainingsroutine is één van de beste gewoontes om je cholesterol onder controle te houden, in het bijzonder voor mensen die lijden aan een hoog cholesterol.
- Deze activiteit helpt het proces van het verwijderen van vetophoping in de slagaders. Tegelijkertijd zal het ook de synthese van gezonde vetten stimuleren.
- Bovendien is het één van de beste manieren om je lichaamsvetpercentage te verminderen. Dit is namelijk zeer belangrijk bij het onder controle houden van deze aandoening.
- Ideaal is om ten minste drie keer per week 30 minuten te sporten.
2. Beperk je voedselconsumptie met cholesterol
Hoewel een groot gedeelde van het cholesterol in ons lichaam uitgestoten wordt door onze lever, wordt het ook opgenomen door de consumptie van voedsel. Sommige voedingsmiddelen bevatten namelijk grote hoeveelheden cholesterol.
Het is belangrijk om de identificeren welke voedselbronnen grote hoeveelheden cholesterol bevatten. Uiteraard moet je deze in je dieet beperken.
- Let er op om de consumptie van dierlijke producten, zoals rood vlees, zuivel en boter, te beperken.
- Vermijd worst, gefrituurd voedsel en alle producten die verzadigde vetten of transvetten bevat.
- Voorkom het koken met geraffineerde of geharde plantaardige oliën.
3. Neem omega 3-vetzuren op in je dieet
Omega 3-vetzuren zijn een type vetzuren die helpen om je cholesterol onder controle te houden en zal bovendien het slechte cholesterol (LDL) verwijderen uit je bloedvaten. Daarnaast verhogen deze vetzuren het niveau van goed cholesterol (HDL).
Ze worden echter niet natuurlijk geproduceerd door ons lichaam, maar kunnen opgenomen worden uit de verschillende voedselbronnen die omega 3-vetzuren bevatten.
Het beste is wel dat het je helpt met het behoud van een optimaal energieniveau. Bovendien helpt het je ook bij het voorkomen van infecties.
Omega 3-vetzuren kunnen gevonden worden in:
- Vette vis
- Zaden (vlas, chia, sesam en zonnebloem)
- Noten
- Tarwekiemen
- Zeevruchten
- Broccoli
- Kool
4. Verhoog je vezelconsumptie
Oplosbare vezels zijn een essentiële voedingsstof die helpt bij het verlagen van de cholesterolopname door de darmen. Hierdoor wordt voorkomen dat het zich opstapelt in je bloed.
Het speelt een belangrijke rol in het spijsverteringsproces en is bovendien noodzakelijk voor een optimale werking van je hart en bloedsomloop.
Je vindt deze voedingsstof in volgende voeding:
- Volkoren granen
- Fruit en groenten
- Zaden en noten
- Bonen
- Zeewier
- Knollen
5. Artisjok houdt je cholesterol onder controle
Artisjokken hebben een hoog gehalte aan voedingsvezels en antioxidante eigenschappen. Hierdoor zijn artisjokken één van de meest aanbevolen groenten om je cholesterol onder controle te houden.
- Ze bevatten namelijk een stof die cynarine genoemd wordt en die de synthese van cholesterol verhindert.
- Bovendien zijn artisjokken, dankzij het gehalte van luteoline, een goede aanvulling bij het voorkomen van de vorming van plaque in de aders.
- Daarnaast moet het ook vermeld worden dat artisjok het niveau van triglyceriden verlaagt en vochtretentie bestrijdt.
- Ten slotte kan het ook als extract gegeten worden in thee, soep en recepten met groenten.
6. Voorkom roken
Personen die gewend zijn om dagelijks te roken hebben een hoger risico om te lijden aan de gevolgen van een te hoog cholesterol dan personen die niet roken.
- Sigaretten bevatten namelijk meer dan 19 giftige stoffen die de lichaamsfuncties verstoren. Dit omvat onder andere het verminderen van de hoeveelheid goed cholesterol.
- De giftige stoffen zullen bovendien onze bloedsomloop aantasten. Dit zal vervolgens een effect hebben op de ophoping van de vetten aan de wanden van de slagaders.
Zoals we reeds hebben aangegeven is cholesterol een stille vijand voor onze gezondheid. Als we het niet onder controle houden kan dit echter ernstige gevolgen hebben.
Probeer daarom om de voorgestelde gezonde gewoontes na te volgen, ongeacht of je cholesterolniveau hoog is of niet. Hou je cholesterol voor eens en voor altijd onder controle.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- LABORLAB. (2013). COLESTEROL. https://doi.org/10.1046/j.1365-2168.1999.01156.x
- Argüeso, R., Díaz, J., Díaz, J., Rodríguez, A., Castro, M., & Diz-Lois, F. (2011). Lípidos , colesterol y lipoproteínas. Galicia Clínica | Sociedade Galega de Medicina Interna.
- Seidel, D. (2000). LDL Colesterol. Wiener lab. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.1016/0041-0101(88)90189-4
- Carrillo Fernández, L., Dalmau Serra, J., Martínez Álvarez, J. R., Solà Alberich, R., & Pérez-Jiménez, F. (2011). Grasas de la dieta y salud cardiovascular. Nutricion Clinica y Dietetica Hospitalaria. https://doi.org/10.1016/j.anpedi.2010.12.005
- Riobó, P., & Breton, I. (2014). Ingesta de grasas trans; situación en España. Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.3305/nh.2014.29.4.7337