Hoe zorg je voor de microbiota van je huid: niet alle bacteriën zijn slecht
Als je het hebt over bacteriën, virussen of parasieten, is het gebruikelijk om te schrikken en iets negatiefs te verwachten. Sommige van deze micro-organismen bevinden zich echter in de buitenste lagen van de huid en dragen bij aan de bescherming van de huid. Ontdek hoe je voor de microbiota van je huid kunt zorgen en wat er gebeurt als deze uit balans raakt.
Wat is de microbiota van je huid en hoe kun je ervoor zorgen?
Afgezien van de negatieve connotatie zijn niet alle bacteriën slecht. Samen met virussen, parasieten en schimmels koloniseren ze delen van het menselijk lichaam vanaf de geboorte. Dit staat bekend als de microbiota en er wordt geschat dat deze uit meer dan 100 biljoen micro-organismen bestaat.
In interactie met gastheercellen leven micro-organismen samen in symbiose, dat wil zeggen dat ze elkaar begunstigen bij hun ontwikkeling. Normaal gesproken voeren deze bacteriën beschermende functies uit (Engelse link), produceren ze vitamines en helpen ze bij het verteringsproces. In ruil daarvoor krijgen ze een plek om zich te vestigen.
Er zijn drie hoofdtypen microbiota, afhankelijk van de sector die ze bezetten:
- Intestinaal. Ze koloniseren het maagdarmkanaal (Engelse link) en dragen bij aan voeding, bescherming en spijsvertering. Sommige bacteriën zijn inheems en andere woekeren door voedselinname.
- Vaginaal. Fundamenteel voor de hormonale balans (Engelse link) en de bescherming van de intieme zone van de vrouw tegen pathogene micro-organismen.
- Huid. Beschermende functie (Engelse link) tegen andere bedreigende micro-organismen van buitenaf. Verdeeld in groepen die verblijven in de oksel en tussen de vingers; op armen en benen; en op het gezicht.
De cutane microbiota
Ook bekend als cutane flora, verwijst dit naar de groep bacteriën, schimmels, parasieten en andere micro-organismen die op de huid verblijven. Ze vormen een complex symbiotisch ecosysteem, waarmee ze functioneren als een beschermende barrière tegen bedreigingen van buitenaf.
Daarom is een evenwichtige microbiota essentieel voor het goed functioneren van het organisme.
Volgens een onderzoek van het Journal of the Colombian Association of Dermatology and Dermatologic Surgery hebben 9 van de 10 menselijke cellen symbiotische relaties met de microbiota. Met andere woorden, een verstoord evenwicht van dit “verworven orgaan” staat voor blootstelling aan verschillende huidziekten.
Misschien vind je dit artikel ook leuk om dit artikel te lezen:
De microbiota van een moeder en de foetale hersenen
Hoe zorg je voor de microbiota van je huid tegen mogelijke veranderingen
Een gehydrateerde, glanzende en gezonde huid is – voor een groot deel – een product van het evenwicht van de huidflora. Maar er zijn verschillende situaties die dit evenwicht kunnen verstoren. Deze verandering staat bekend als “dysbiose” of “dysbacteriose.”
Sommige redenen houden verband met externe aspecten, terwijl andere afhangen van persoonlijke verzorging. De volgende situaties hebben de neiging om de microbiota te veranderen:
- Ongewenste hygiënische gewoonten.
- Slechte voeding.
- Verandering van de pH van de huid.
- Veranderingen in het milieu en vervuiling.
- Stress.
- Gebruik van antibiotica.
Als een van deze factoren, of een combinatie ervan, dysbiose veroorzaakt, kan dit zich vertalen in verschillende huidproblemen. Bijvoorbeeld jeuk, schilfering en uitslag. Daarnaast kan het ook bijdragen aan de ontwikkeling van psoriasis of rosacea.
Toch is het mogelijk om verschillende verzorgingen uit te voeren om deze onbalans te voorkomen of tegen te gaan. Dit zijn dagelijkse handelingen zoals een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van bepaalde hygiëneproducten.
Het is ook belangrijk om geen zelfmedicatie toe te passen om onjuiste consumptie van antibiotica te voorkomen die de microbiota veranderen.
Tips om voor de microbiota van je huid te zorgen
Sommige factoren die de huidflora beïnvloeden hebben te maken met veranderingen in de omgeving, maar andere zijn gerelateerd aan de consumptie van medicijnen, voedsel en hygiëneproducten. Hoewel we geen totale controle hebben over de situaties die het veranderen, is het mogelijk om een reeks persoonlijke verzorgingen uit te voeren.
Controleer je hygiëneproducten
Hoewel een schone huid en algemene hygiëne fundamenteel zijn voor de gezondheid, zijn er commerciële producten (Engelse link) die het evenwicht van de microbiota kunnen veranderen. Bijvoorbeeld shampoos en zepen met sulfaten en andere chemicaliën die de pH-waarde van de huid beïnvloeden.
In deze gevallen is het aan te raden om natuurlijk gemaakte producten te gebruiken en de intensiteit en frequentie van aanbrengen te reguleren. Hieronder vallen haarverzorgingsproducten, zeep, cosmetica en parfums. Sommige producten bevatten probiotica die de huidflora herstellen.
Voorzichtig wassen
Naast de frequentie van het wassen moet er ook aandacht worden besteed aan de manier waarop de producten op de huid worden aangebracht. Een bad met niet te heet water, van korte duur en zonder gebruik van sponzen wordt aanbevolen. Afdrogen moet voorzichtig gebeuren en zonder te veel te wrijven.
Zorg voor een goede hydratatie
Om de huid te verzorgen, is het essentieel om droogheid te vermijden en zachte crèmes aan te brengen die de hydratatie van de huid bevorderen. Daarnaast zijn er regeneratieve producten die de huid respecteren.
Hydratatie verwijst ook naar de voorgestelde dagelijkse waterinname. De Mayo Clinic (Engelse link) suggereert een dagelijkse inname van 3,7 liter water voor mannen en 2,7 liter voor vrouwen.
Bescherm jezelf tegen de zon om de microbiota van je huid te verzorgen
Het is duidelijk dat UV-stralen de huid voor talloze problemen stellen. De huidvloot kan uit balans raken (Engelse link) als deze niet het hele jaar door wordt verzorgd met zonnebrandcrème. Bovendien moet blootstelling aan intense straling worden vermeden.
Het is daarom essentieel om zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van meer dan 30 te gebruiken en kleding en accessoires te dragen die de huid beschermen tegen de directe impact van de zon (lange shirts, zonnebrillen, hoeden, enz.).
Zorg dragen voor je voeding en rust is de sleutel
Een evenwichtig dieet (Spaanse link), met groenten, eiwitten en vezels, helpt de microbiota. Aan de andere kant draagt regelmatige rust ook bij aan een gezonde staat van de huidflora en het hele lichaam in het algemeen.
Geef geen zelfmedicatie
Onjuiste inname van medicijnen, vooral antibiotica, leidt tot veranderingen in de microbiota van de huid. Zoals beschreven in een review in Science Translational Medicine (Engelse link), kan dit bijdragen aan het probleem van antibioticaresistentie.
Vind je dit een leuk artikel? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Microbiota toegankelijke koolhydraten (MAC’s)
Bescherming van de bacteriën die samenleven met het lichaam
Onthoud: niet alle bacteriën zijn slecht. De bacteriën die deel uitmaken van de microbiota van de huid zijn verantwoordelijk voor het creëren van een beschermende barrière tegen mogelijke ziekteverwekkers. Daarom is een goede verzorging essentieel voor een zachte, gezonde huid met voldoende afweer om de barrièrefunctie te vervullen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Agua: ¿cuánto tienes que beber todos los días? (2022, octubre 12). Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/water/art-20044256
- Álvarez Calatayud, Guillermo, Guarner, Francisco, Requena, Teresa, & Marcos, Ascensión. (2018). Dieta y microbiota. Impacto en la salud. Nutrición Hospitalaria, 35(spe6), 11-15. Epub 06 de julio de 2020. Consultado el 15 de junio de 2023. https://dx.doi.org/10.20960/nh.2280
-
Bouslimani, A., da Silva, R., Kosciolek, T., Janssen, S., Callewaert, C., Amir, A., Dorrestein, K., Melnik, A. V., Zaramela, L. S., Kim, J. N., Humphrey, G., Schwartz, T., Sanders, K., Brennan, C., Luzzatto-Knaan, T., Ackermann, G., McDonald, D., Zengler, K., Knight, R., & Dorrestein, P. C. (2019). The impact of skin care products on skin chemistry and microbiome dynamics. BMC biology, 17(1), 47. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6560912/
-
Flowers, L., & Grice, E. A. (2020). The Skin Microbiota: Balancing Risk and Reward. Cell host & microbe, 28(2), 190–200. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7444652/
- Gómez A. (2019). Biomedica : revista del Instituto Nacional de Salud, 39(4), 617–621.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7363347/ -
Harel, N., Reshef, L., Biran, D., Brenner, S., Ron, E. Z., & Gophna, U. (2022). Effect of Solar Radiation on Skin Microbiome: Study of Two Populations. Microorganisms, 10(8), 1523. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9415396/
-
Hou, K., Wu, Z. X., Chen, X. Y., Wang, J. Q., Zhang, D., Xiao, C., Zhu, D., Koya, J. B., Wei, L., Li, J., & Chen, Z. S. (2022). Microbiota in health and diseases. Signal transduction and targeted therapy, 7(1), 135. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9034083/
-
Jo, J. H., Harkins, C. P., Schwardt, N. H., Portillo, J. A., NISC Comparative Sequencing Program, Zimmerman, M. D., Carter, C. L., Hossen, M. A., Peer, C. J., Polley, E. C., Dartois, V., Figg, W. D., Moutsopoulos, N. M., Segre, J. A., & Kong, H. H. (2021). Alterations of human skin microbiome and expansion of antimicrobial resistance after systemic antibiotics. Science translational medicine, 13(625), eabd8077. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34936382/
- Patiño, L. A. & Morales, C. A. (2013). Microbiota de la piel: el ecosistema cutáneo. Rev Asoc Colomb Dermatol. 21: 2 (Abril-Junio), 147-158. Consultado el 15 de junio de 2023. https://revistasocolderma.org/sites/default/files/microbiota_de_la_piel_el_ecosistema_cutaneo.pdf
- Song, S. D., Acharya, K. D., Zhu, J. E., Deveney, C. M., Walther-Antonio, M. R. S., Tetel, M. J., & Chia, N. (2020). Daily Vaginal Microbiota Fluctuations Associated with Natural Hormonal Cycle, Contraceptives, Diet, and Exercise. mSphere, 5(4), e00593-20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7343982/
- Thursby, E., & Juge, N. (2017). Introduction to the human gut microbiota. The Biochemical journal, 474(11), 1823–1836. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5433529/