Hoe kun je zien dat je eieren niet goed meer zijn
Wanneer het over eieren gaat moet je voorzichtig zijn. Als eieren niet goed meer zijn kunnen ze voedselvergiftiging veroorzaken. Daarom is het belangrijk om te controleren of ze nog vers zijn.
Hoe weet je of je eieren bedorven zijn?
Wanneer de temperatuur hoger wordt hebben voedingsmiddelen de neiging sneller te bederven.
Als je wilt weten of de eieren die je al een tijdje in de koelkast hebt staan nog steeds goed zijn, kun je deze tips eens bekijken en bepalen of je deze nog kunt eten.
Eieren verdienen speciale aandacht. Als je ze eet terwijl ze niet goed meer zijn kun je erg ziek worden.
Daarom is het belangrijk om er zeker van te zijn dat ze nog in de beste conditie zijn voor je ze eet.
Hoe kan ik zien of eieren niet goed meer zijn?
Er zijn een aantal manieren om erachter te komen of eieren nog te gebruiken zijn, of dat je ze beter kunt weggooien. Bijvoorbeeld, als je het ei schudt en je hoort het eigeel tegen de binnenkant van de schil aan komen. In dat geval zijn ze nog goed.
Hier hebben we nog een aantal manieren:
Doe het ei in een bakje met water
Het eerste wat je kunt doen is om het ei in een bak gevuld met water doen. Ideaal is om een transparant bakje te gebruiken zodat je het resultaat gemakkelijker kan zien.
Hou de volgende punten in gedachten:
- Als het ei snel zinkt en het blijft horizontaal op de bodem liggen, is het ei nog vers.
- Als je ziet dat het langzaam zinkt en op de bodem diagonaal en rechtop blijft staan, is het ei niet meer vers.
Je kunt het op deze manier zien: hoe groter de hoek, hoe ouder het ei is. Echter, dan kun je het ei nog steeds eten.
- Het ei zakt niet naar de bodem maar blijft in het midden drijven. Dat is een teken dat de eieren niet goed meer zijn. Je moet deze eieren dan niet meer eten.
- Ook als het ei aan de oppervlakte blijft drijven betekent dit dat het ei niet goed meer is.
Het drijven wordt veroorzaakt door gassen die het organische materiaal produceren wanneer het ei ontbindt. Zoals al eerder gezegd, het ei heeft nu het punt bereikt dat het niet meer gegeten kan worden.
Het ei koken
- Als je een ei kookt en doormidden snijdt, en het eigeel zit in het midden van het ei en er is een kleine ruimte gevuld met lucht, dan is het ei nog goed om te eten.
- Maar als het eigeel dichter bij de dop zit en er zit meer lucht in, dan is het ei niet goed meer.
Breek het ei
Een andere gemakkelijke manier om te zien of het ei nog goed is, is door het te breken wanneer het ei nog rauw is.
- Als je ziet dat het ei niet teveel uitloopt en het eigeel intact blijft, dan is het ei vers.
- Aan de andere kant, als je ziet dat het eiwit en eigeel zich over het hele bord verspreiden en het eigeel is compleet uitgelopen, dan weet je dat de eieren niet goed meer zijn.
Kijk naar de datum om te bepalen of de eieren nog goed zijn
Iets om in de gaten te houden is de datum wanneer de kip haar eieren heeft gelegd. Dit is bekend als week ‘0’. Vanaf week ‘3’ mogen de eieren niet meer worden verkocht.
De reden hiervan is dat eieren niet goed meer zijn in week ‘4’ volgens de datum op het label.
Vanaf dan verliezen zij hun organoleptische eigenschappen en moeten we de nodige voorzichtigheid betrachten bij ze vanaf week ‘6’ eten.
Er zijn een aantal mogelijkheden om ze goed te bewaren. Zo is het belangrijk om ze te bewaren in de originele verpakking en op een koele, droge plek.
Ze kunnen dan tot 3 weken goed blijven.
Als je de eieren kookt, kun je de eieren die je overhoudt in de koelkast bewaren in een luchtdicht bakje. Je kunt ze dan 3 tot 4 dagen bewaren en veilig opeten. Echter is het altijd verstandig om ze te checken op geur, etc.
Onthoud dat voedingsmiddelen minder lang goed blijven wanneer het buiten warm is. Als dit wellicht het geval is, kun je ze maar twee dagen bewaren.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Carbajal, A. (2013). Manual de Nutrición y Dietética. Departamento de Nutrición. Facultad de Farmacia. Universidad Complutense de Madrid. https://doi.org/10.1007/s13398-014-0173-7.2
- Uribe, C., & Suárez, M. C. (2006). Salmonelosis no tifoidea y su transmisión a través de alimentos de origen aviar. Colombia Medica.
- Fálder, Á. (2004). Enciclopedia de los Alimentos. Distribución y Consumo.
- Sayar, R. (1988). Nutrientes del huevo, composición química, buenas prácticas.
- Departamento de Agricultura de los Estados Unidos. (2013). Las Enfermedades Transmitidas por los Alimentos: lo que Necesitan Saber los Consumidores. Servicio de Inocuidad e Inspección de Los Alimentos. https://doi.org/10.1016/j.optcom.2005.04.082