Hoe went een kind aan een nieuwe school?

Van school veranderen is niet gemakkelijk voor kinderen. Ze hebben een periode van aanpassing nodig om zich weer op hun gemak te voelen in deze nieuwe realiteit. Lees hier hoe je je kind kunt helpen.
Hoe went een kind aan een nieuwe school?

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

De eerste dag op een nieuwe school is iets dat bij de meest kinderen veel angst en spanning veroorzaakt. Het maakt niet uit hoe oud ze zijn. De aanpassingsperiode duurt normaal gesproken een paar maanden totdat het kind zich echt op zijn gemak voelt bij zijn leraar en klasgenoten.

Als ouders is het onze plicht om onze kinderen te helpen deze angst te overwinnen. Bekijk het daarom alsof het glas halfvol is en ontdek alle goede aspecten van deze nieuwe ervaring. Mis alle informatie in dit artikel dus niet!

Waar komen de angst en ongerustheid vandaan?

Hoe went een kind aan een nieuwe school

Het maakt niet uit hoe oud je kind is. Bang zijn en het hebben van verschillende angsten zullen bijna zeker optreden als we het hebben over een verandering van deze omvang. Het is niet moeilijk te begrijpen wat er met het kind gebeurt, we moeten gewoon onze empathie tonen.

Een nieuwe school betekent een nieuw begin voor kleintjes (en de wat groteren). Onder de belangrijkste factoren die angst en ongerustheid veroorzaken, kunnen we denken aan:

  • Het onbekende: alles is nieuw en het kind weet niet hoe de dingen in zijn werk gaan.
  • Geen vrienden hebben: een nieuwe school betekent een klas betreden waar iedereen elkaar kent. Het kind komt in een al bestaande groep waar ze niet eens één vriend hebben. Het is logisch dat deze situatie angstgevoelens zullen veroorzaken.
  • Vrienden verliezen: een andere veelvoorkomende angst is te denken dat ze hun vrienden van hun oude school zullen verliezen, dat ze ze zullen vergeten en ze nooit meer zullen zien.

Onthoud dat de aanpassingsperiode varieert van kind tot kind, afhankelijk van hun leeftijd. Kleine kinderen passen zich meestal veel sneller aan dan oudere. Het hangt ook af van hun persoonlijkheid. Verlegen kinderen hebben normaal gesproken meer tijd nodig om zich aan te passen. Wees geduldig en help je kind in deze moeilijke tijd!

Hoe je je kind kunt helpen op hun nieuwe school

Hoewel het waarschijnlijk is dat overstappen naar een nieuwe school jou ook wat zorgen zal baren, moet je dit onder controle houden.

Vergeet niet dat ouders de spiegel zijn waarin onze kinderen zichzelf zien. Wij zijn hun voorbeeld die ze volgen. Laten we eens een paar goede tips bekijken om je kind te helpen zich aan te passen op zijn of haar nieuwe school.

Vóór het veranderen van school

Wees empathisch
  • Kondig de verandering alleen aan als het zeker is: praten over mogelijke veranderingen met je kinderen zal hen alleen maar stress bezorgen. Vertel ze alleen dat ze naar een nieuwe school gaan als je zeker weet dat het gaat gebeuren.
  • Leg de redenen uit: praat met je kinderen over de dingen die de verandering hebben veroorzaakt. Dit is de enige manier voor hen om te begrijpen waarom het nodig is. Hoewel ze klein zijn, kunnen ze redeneren. Bewapen jezelf met geduld voor hun vragen en praat openlijk met elkaar!
  • Geef belangrijke informatie: vertel ze wanneer ze op hun nieuwe school zullen beginnen, hoe hun dagen zullen worden georganiseerd, hoe de school zal werken en al het andere dat je denkt dat belangrijk is om de angst van je kinderen te verminderen.
  • Wees empathisch: het is een moeilijke tijd voor je kinderen. Verplaats je in hun schoenen en verlies je kalmte niet. Je kinderen hebben je begrip, liefde en steun nodig.
  • Bezoek de school: leer de nieuwe school kennen vóór aanvang van de lessen (of op de dag van de verhuizing). Het is belangrijk dat je kinderen een idee hebben van de school voordat ze in het diepe duiken. Vraag de school dus of het mogelijk is om het te bezoeken.
  • Profiteer van buitenschoolse activiteiten: als de school activiteiten aanbiedt buiten de lesuren, kan het een goed idee zijn om je kind voor een aantal van deze activiteiten in te schrijven. Kies een activiteit die ze leuk vinden en laat ze langzaam wennen aan hun nieuwe school en hun nieuwe klasgenoten. Op deze manier zullen ze, tegen de tijd dat je de stap maakt, zich niet meer zo als ‘het nieuwe kind’ voelen.

De eerste dag op de nieuwe school

Eerste dag op nieuwe school
  • Maak je kind liefdevol wakker: profiteer van de ochtend om zonder haast met elkaar te ontbijten en probeer zijn of haar angst te kalmeren.
  • Ga met je kind mee naar de nieuwe school: het maakt niet uit hoe oud ze zijn, ze hebben je hulp nodig om hun nieuwe leraren en hun nieuwe klasgenoten te ontmoeten. Wees er om ze te steunen!
  • Luister naar je kind: laat hem of haar weten dat je zijn of haar angsten en onzekerheden begrijpt.
  • Wees punctueel: zowel wanneer je je kind naar school brengt en wanneer je hem of haar weer ophaalt. Het is belangrijk dat je kind ‘s ochtends op tijd arriveert, maar even zo belangrijk dat je kind je al ziet staan wachten als de school uitgaat.
  • Als je kind huilt (in het geval van kleine kinderen): verzeker je kind dat alles goedkomt, maar neem je kind niet weer mee naar huis.
  • Let op de tekenen: sommige kinderen vertellen je niet alles wat er op school gebeurt, of ze weten niet zeker hoe ze hun gevoelens moeten uitleggen. Observeer daarom je kind en probeer op te merken of je veranderingen in persoonlijkheid of houding ziet. Op die manier weet je hoe je kind met de verandering omgaat.

Tijdens de aanpassingsperiode

Een blij kind in de klas
  • Onthoud dat we het hebben gehad over een aanpassingsperiode: het is echter onmogelijk te voorspellen hoeveel tijd je kind nodig zal hebben om zich op zijn gemak te voelen op de nieuwe school. Haal diep adem en onthoud dat elke persoon een andere hoeveelheid tijd nodig heeft om zich aan te passen.
  • Verlies nooit je geduld als je kind zegt niet naar school te willen: aanpassing kan erg ingewikkeld zijn. Luister naar je kind en help hem of haar, zorg niet voor nog meer stress met beschuldigingen of geschreeuw.
  • Kom in contact met andere ouders: zoek uit welk kind jouw kind leuk vindt en praat met zijn of haar ouders. Misschien kun je ze bij je thuis uitnodigen om te spelen of te eten, zodat je zo je kind kunt helpen het ijs te breken.
  • Luister meer dan je praat: laat je kinderen zichzelf uiten, probeer ze te begrijpen en gebruik geen clichés. Ieder mens gaat anders om met verandering.

Het proces van aanpassing aan een nieuwe school kan lang en complex zijn, afhankelijk van het karakter van ieder kind. Bewapen jezelf met geduld en empathie! Alleen dan kun je je kinderen helpen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.