Hoe voorkom je littekens bij het genezen van verwondingen?

Littekens zijn onderdeel van een normaal genezingsproces van wonden. De vorming van bindweefsel hersteld de huid nadat het gebroken is geweest. Littekens hoeven niet permanent te zijn, en de meeste kleine wonden zijn na verloop van tijd niet meer zichtbaar.
Hoe voorkom je littekens bij het genezen van verwondingen?

Laatste update: 26 januari, 2019

Slechts weinig mensen zijn zo gelukkig dat ze geen littekens op hun huid hebben. Vaak duurt het genezingsproces van een wond te lang, doordat het niet de zorg krijgt die het nodig heeft. Het verloopt moeizaam en er blijven zichtbare, onesthetische tekenen achter.

Het is belangrijk dat je weet dat het genezingsproces van persoon tot persoon verschillend is en verwondingen genezen ook op verschillende manieren. Vaak kunnen we littekens niet voorkomen, want deze zijn het resultaat van het normale genezingsproces van de huid. Het hangt ervan af wat voor type huid je hebt en ook van de omvang en diepte van de wond.

We kunnen er wel voor zorgen dat de littekens er zo esthetisch mogelijk uit komen te zien en daardoor minder opvallen. Als de wond ernstig is, ga dan naar een arts. Onmiddellijke actie is belangrijk om te voorkomen dat de wond geïnfecteerd raakt.

Als je wond toch geïnfecteerd raakt, kunnen de littekens ook erger worden. Lees onze tips in dit artikel, zodat je je wonden goed kunt verzorgen en littekens kunt voorkomen.

Advies bij littekens

  • Het schoonhouden van de wond is essentieel. Maak de wond schoon met een schone doek na het verbinden van de wond en als het bloeden is gestopt. Zorg er natuurlijk voor dat je handen schoon zijn en gebruik een ontsmettend middel dat gemaakt is voor deze doeleinden, dat je bij iedere drogist of apotheek kunt kopen. Als je geen ontsmettingsmiddel hebt, kun je dit zelf maken met water en milde zeep. Om pijn en irritatie te voorkomen, gebruik geen alcohol direct op een wond.
  • Dep de wond voorzichtig droog met een schoon verband. Gebruik geen katoen, want er kunnen stukjes blijven plakken aan de wond, wat genezing belemmert.
  • Stel de wond niet bloot aan zonlicht tijdens het genezingsproces. Bedek de wond met een pleister of verband, niet te strak maar ook niet te los. Je wilt de wond beschermen tegen infecties door contact met de omgeving te voorkomen. Ververs het verband iedere dag. Als je merkt dat het verband nat is, ververs het dan ook.
  • Het is een goed idee om rondom de wond met een circulaire beweging te masseren, wat de bloedtoevoer bevordert. Dit zorgt ervoor dat heilzame substanties het gebied bereiken en zo het genezingsproces versnellen.
  • Als er een korst op de wond komt, verwijder deze dan niet. Dit kan ervoor zorgen dat het litteken meer zichtbaar wordt. Laat de korst vanzelf van de wond vallen.
  • Het nut van rozenbottelolie is bewezen voor cosmetische verbetering en het uiterlijk van littekens. Breng het iedere dag aan op de wond. Houd dit vol als je resultaat wilt zien.
  • Je kunt een grote variatie aan crèmes vinden in drogisterijen, die ook erg behulpzaam kunnen zijn.
  • Dieet speelt ook een belangrijke rol bij een goed genezingsproces. Als je dieet gebrekkig is, mis je de noodzakelijke voedingstoffen die het genezingsproces ten goede komen.

Ui

Voorkom littekens op je huid

Vergeet niet dat deze tips alleen geschikt zijn voor kleine wonden. Als je een diepe, serieuze wond hebt of als het bloeden na enkele minuten niet gestopt is, ga dan meteen naar een arts of ziekenhuis!

Een andere belangrijke opheldering is, dat kleine wonden misschien geen litteken achterlaten. Dat hangt af van je huidtype. Sommige mensen hebben nou eenmaal een moeilijker genezingsproces, of de wond nu klein is of niet.

De bovengenoemde zorg kan niet alleen zichtbare littekens voorkomen, maar het helpt ook bij het voorkomen van infecties. Hoe langer een wond nodig heeft om te genezen, hoe meer het litteken zichtbaar is.

Als je nog vragen hebt, bezoek dan een deskundige. Vandaag de dag zijn er veel manieren om littekens minder zichtbaar te maken. Als je oudere littekens hebt, kun je oplossingen vinden om deze minder opvallend te maken.

Een operatie kan in sommige gevallen nodig zijn om een nieuw litteken te creëren dat met goede zorg beter geneest. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.