Hoe kun je hallux valgus voorkomen?

Hallux valgus is één van de pijnlijkste vervormingen, die optreden in je voeten. In dit artikel zullen we uitleggen hoe je hallux valgus kunt voorkomen.
Hoe kun je hallux valgus voorkomen?
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Hallux valgus   is één van de pijnlijkste en meest veelvoorkomende vervormingen, die optreden in je voeten. Het wordt vooral veroorzaakt door het dragen van de verkeerde schoenen, maar het probleem kan ook erfelijk zijn. In dit artikel zullen we uitleggen hoe je op een natuurlijke manier hallux valgus kunt voorkomen.

Het effect van hallux valgus op je voeten kan snel worden verminderd met behulp van ontstekingsremmende medicatie en bepaalde pijnstillers, die de pijn helpen te bestrijden. 

Je kunt ook een aantal fysieke therapie-oefeningen doen, die in combinatie met zachte inlegzolen – vooral de vilten soort – ook effectief kunnen zijn voor het verminderen van de pijn, die ontstaat bij het wrijven van de schoen tegen je voet.

Een andere aanpak van hallux valgus is chirurgie. Chirurgie is een stuk effectiever. Een groot deel van de mensen die aan deze aandoening lijden gebruikt deze methode. Het probleem kan hiermee veilig en permanent worden verholpen.

Deze behandeling wordt ieder jaar alleen al in Spanje ongeveer vijfduizend keer uitgevoerd. Patiënten vragen meestal om de percutane variant, waarbij een veel kleinere snede benodigd is. Hierbij is het uiterlijke resultaat prettiger voor zowel de patiënt als de chirurg.

Hoe voorkom je hallux valgus?

voeten

De meest effectieve aanpak van hallux valgus is het dragen van comfortabele schoenen. De hak van deze schoenen mag niet hoger zijn dan vier centimeter. Erg hoge hakken duwen je tenen namelijk naar beneden, waardoor de grote teen helemaal wordt platgedrukt door de andere tenen. Dit is vooral het geval als je een nauwe schoen draagt.

Draag dus altijd schoenen met een lage hak en met comfortabele neus. Schoenen waarin je tenen de vrijheid hebben om een beetje te bewegen.

Wat kan je doen om deze aandoening te voorkomen? We raden dan ook aan dat je extreem zorgvuldig bent bij het kiezen van schoenen die je regelmatig draagt. Draag bijvoorbeeld niet iedere dag hoge hakken, als dat je zwakke punt is!

Hakken zijn de grootste vijand van de gezondheid en schoonheid van je voeten, omdat ze hallux valgus kunnen veroorzaken en daarmee pijn doen en beïnvloeden hoe je voeten eruit zien.

Bedenk dat hallux valgus, naarmate het langer onbehandeld blijft, elke dag meer en meer gaat opvallen en dat de pijn steeds erger wordt. Dit beperkt de vrijheid van je voeten.

Misschien ook interessant om te lezen:

De 10 geboden voor gezonde voeten

Ten slotte nog een belangrijk advies

Heb je hallux valgus of begint het te ontstaan? Bezoek dan onmiddellijk je dokter of een podoloogZij zullen een paar goede acties kunnen aanraden. Ze kunnen je ook vertellen welke behandeling je moet volgen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hecht, P. J., & Lin, T. J. (2014). Hallux valgus. Medical Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.mcna.2013.10.007
  • Glasoe, W. M., Nuckley, D. J., & Ludewig, P. M. (2010). Hallux Valgus and the First Metatarsal Arch Segment: A Theoretical Biomechanical Perspective. Physical Therapy. https://doi.org/10.2522/ptj.20080298
  • Kennedy, C. O. (1961). Hallux Valgus. British Medical Journal. https://doi.org/10.1136/bmj.1.5238.1543
  • Bombi Arrieta, M. (2015). Características de los zapatos de tacón. Barcelona, España: Universitat de Barcelona.
  • Sakihara Kunikami, D., Núñez Huertas, J. (2017). Proyecto de tacones removibles. Lima: Universidad Peruana de Ciencias Aplicadas (UPC).
  • Sánchez Gómez, R.,  Becerro de Bengoa, R., González Gutiérrez, M. Losa Iglesias, M. (2013). Cambios biomecánicos en la IAMTF consecuentes al uso de tacón alto en la dinámica de la marcha: estudio electromagnético. Simposium Internacional Biomecánica y Podología Deportiva. Barcelona: Sebior-Apode.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.