Hoe voorkom je hallux valgus

22 juli 2015

Hallux valgus is één van de pijnlijkste en meest veelvoorkomende vervormingen, die optreden in je voeten. Het wordt vooral veroorzaakt door het dragen van de verkeerde schoenen, maar het probleem kan ook erfelijk zijn. In dit artikel zullen we uitleggen hoe je op een natuurlijke manier hallux valgus kunt voorkomen.

Het effect van hallux valgus op je voeten kan snel worden verminderd met behulp van ontstekingsremmende medicatie en bepaalde pijnstillers, die de pijn helpen te bestrijden. Je kunt ook een aantal fysieke therapie-oefeningen doen, die in combinatie met zachte inlegzolen – vooral de vilten soort – ook effectief kunnen zijn voor het verminderen van de pijn, die ontstaat bij het wrijven van de schoen tegen je voet.

Een andere aanpak van hallux valgus, die een stuk effectiever is en wordt gebruikt door een groot deel van de mensen die aan deze aandoeningen lijden, is chirurgie. Hiermee kan het probleem veilig en permanent worden verholpen. Alleen al in Spanje wordt deze behandeling ieder jaar ongeveer vijfduizend keer uitgevoerd. Patiënten vragen meestal om de percutane variant, waarbij een veel kleinere snede benodigd is en waarvan het uiterlijke resultaat prettiger is voor zowel de patiënt als de chirurg.

Hoe kan hallux valgus worden voorkomen?

voeten

De meest effectieve aanpak van hallux valgus is het dragen van comfortabele schoenen. Die mogen geen hak van hoger dan vier centimeter hebben, omdat erg hoge hakken je tenen naar beneden duwen, waardoor de grote teen helemaal wordt platgedrukt door de andere tenen, vooral als je een nauwe schoen draagt. Draag dus altijd schoenen met een lage hak en met comfortabele neus, waarin je tenen de vrijheid hebben om een beetje te bewegen.

We raden dan ook aan dat je extreem zorgvuldig bent bij het kiezen van schoenen die je regelmatig draagt. Draag bijvoorbeeld niet iedere dag hoge hakken, als dat je zwakke punt is! Hakken zijn de grootste vijand van de gezondheid en schoonheid van je voeten, omdat ze hallux valgus kunnen veroorzaken en daarmee pijn doen en beïnvloeden hoe je voeten eruit zien. Bedenk altijd dat hallux valgus, naarmate het langer niet behandeld wordt, elke dag meer en meer gaat opvallen en dat de pijn steeds erger wordt – en dat beperkt de vrijheid van je voeten.

Ten slotte nog een belangrijk advies: als je hallux valgus hebt, of als het begint te ontstaan, bezoek dan onmiddelijk je dokter of een podoloog. Zij zullen een paar goede acties kunnen aanraden en kunnen je vertellen welke behandeling je moet volgen.

Bekijk Ook