Hoe kweek je je eigen knoflook thuis?
Door zijn bijzondere smaak is het een uitstekende smaakmaker van gerechten. Afgezien hiervan heeft het veel verschillende geneeskrachtige eigenschappen. Knoflook kan hoge bloeddruk reguleren en het voorkomt ook dat cholesterol zich aan de slagaderwanden hecht. Om deze reden is het handig als je je eigen knoflook thuis kunt kweken.
Je vraagt je waarschijnlijk af of het echt de moeite is om het hele proces van het voorbereiden van de grond, het planten en het verzorgen van de planten te doorlopen. Het antwoord is ja. Niet alleen omdat het gezonder voor je is maar omdat het je in staat stelt om de consumptie van verschillende voedingsmiddelen beter te waarderen.
De voordelen van knoflook thuis kweken
- Je hebt de volledige garantie dat je knoflook vrij is van kunstmest en giftige stoffen.
- Het kweken van knoflook of welk voedsel dan ook is een zeer educatieve bezigheid, ongeacht hoe oud je bent. Het leert je om voorzichtig en geduldig te zijn. Het helpt ook om spanning te verlichten en je leert te focussen op het moment. Dit alles betekent een beter gevoel van welzijn.
- Zelf geteeld voedsel heeft ook een hogere voedingswaarde. Hun vitamines en mineralen worden niet beïnvloed door speciale behandelingen. Dit in tegenstelling tot veel producten die je in de supermarkt vindt.
- De geur van knoflook kan herinneringen oproepen aan heerlijke gerechten en leuke dingen die we hebben gedaan of gedeeld met vrienden of familie.
- De kosten voor het kweken van je eigen knoflook zijn op de lange termijn lager. Het is ongetwijfeld een zeer nuttige manier om geld te besparen.
- Zodra je knoflook is geoogst heb je een heel vers product.
Wat heb je nodig om je eigen knoflook thuis te kweken
De waarheid is dat het planten en oogsten van je eigen knoflook thuis heel gemakkelijk is. Je moet er gewoon voor zorgen dat het genoeg zonlicht en water krijgt. Je moet het vaak water geven om de grond vochtig te houden.
Het eerste dat je moet doen is een knoflookbol kopen en de teentjes uit elkaar halen, zonder de schil te verwijderen. Je zou de grond kunnen voorbereiden met een natuurlijke kunstmest. Als je de knoflook in een bed gaat planten maak dan groeven in de grond waar je de kloven plant.
Plant de kloven ongeveer 10cm diep met de punt naar boven gericht. Je moet ze ongeveer 15 cm uit elkaar planten. Elke teentje zal uitgroeien tot een complete knoflookbol.
Is het echt zo makkelijk? Welnu, er zijn een paar dingen waar je aan moet denken als je de grond voorbereidt. Hieronder zullen we elke factor in detail bespreken.
Overwegingen voordat je je eigen knoflook kweekt
- De beste tijd om knoflook thuis te planten is in de lente of herfst (op het noordelijk halfrond).
- Als je het in een plantenpot gaat planten dan moet het een volume van minstens 3 liter hebben en tenminste 25cm diep zijn.
- Als je het in je tuin gaat planten dan moet je de lijnen met knoflook minstens 30cm uit elkaar houden. Op deze manier heeft de knoflook voldoende ruimte om te groeien. Je zult hierdoor voorkomen dat de planten elkaar vanaf het begin verpesten.
- Nadat je je knoflook hebt geplant moet je 3 ½ maand wachten tot ze klaar zijn om te oogsten.
Om ervoor te zorgen dat het een succes wordt heb je zeer vruchtbare grond nodig. Daarom raden we aan om veel compost (of mest, als de grond erg licht is) toe te voegen om voedingsstoffen aan de aarde toe te voegen.
We raden je ook aan om alleen natuurlijke meststoffen te gebruiken om dichtheid aan de bodem te geven, met een hoge hoeveelheid (en kwaliteit) voedingsstoffen.
Zorg voor je knoflook
De knoflookplant houdt van veel zon en water. Daarom moet je het op een plek planten waar het volledige blootstelling aan zon krijgt.
Om de grond vochtig te houden kan het nodig zijn dat je het vaak water moet geven. Je moet de aarde niet op laten drogen, anders dood je de planten.
Vergeet niet dat de hoeveelheid water die je aan je planten moet toevoegen ook afhankelijk is van het klimaat, het weer en je locatie.
Als je de planten teveel water geeft riskeer je dat de planten ziektes krijgen. Maar als je de aarde te droog laat worden zal je knoflook veel kleiner zijn of in extreme gevallen helemaal niet groeien.
Je eigen knoflook thuis kweken is heel eenvoudig. Je moet alleen gewoon een aantal dingen in gedachte houden zodat je geen problemen hebt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Pinzón, H. (2011). Los cultivos de cebolla y ajo en Colombia: estado del arte y perspectivas. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, 3(1), 45–55. https://doi.org/10.17584/rcch.2009v3i1.1198
- Brenes-Madríz, J., & Guillén-Watson, M. A. (2014). Establecimiento de un protocolo in vitro para el cultivo del ajo ( Allium sativum ) en Costa Rica. Tecnología En Marcha, 27(4), 49–57. https://doi.org/10.18845/tm.v27i4.2085
-
Avicenna J Phytomed. 2014 Jan-Feb; 4(1): 1–14. Garlic: a review of potential therapeutic effects. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/