Hoe kun je droge hoest bij kinderen verlichten?
Men spreekt van een droge hoest wanneer het hoesten geen slijm produceert. Het heeft ook de neiging irritatie te veroorzaken en kan indien niet behandeld steeds erger worden. Een droge hoest bij kinderen komt veel voor onder de leeftijd van 10 jaar en kan om verschillende redenen een aantal keer per jaar optreden.
Deze aandoening treft zowel kinderen als volwassenen. Soms is het een noodzakelijk kwaad, omdat het een manier is om van lichaamsvreemde stoffen of iets dat je hebt ingeademd af te komen. Ook kan het een symptoom van een andere ziekte zijn.
Hoewel een droge hoest wordt gezien als een aandoening, is het eigenlijk een natuurlijk mechanisme om de luchtwegen vrij te maken. Het kan door diverse oorzaken ontstaan. Laten we deze eens gaan bekijken.
Oorzaken van een droge hoest bij kinderen
Er zijn veel mogelijke oorzaken voor een droge hoest bij kinderen. De meestvoorkomende is bij ontsteking veroorzaakt door onder andere rhinitis, bronchitis of laryngitis.
Er zijn ook enkele speciale situaties die een droge hoest kunnen veroorzaken, zonder onderliggende ziekte. Een voorbeeld is wanneer een ruimte bijvoorbeeld is gevuld met tabaksrook, overmatige vochtigheid of bij een plotselinge verandering van temperatuur.
Enkele van de meest voorkomende oorzaken van een droge hoest bij kinderen zijn onder andere:
- Zeer koude of droge omgevingen.
- Airconditioning.
- Sterke geuren.
- Allergische reacties.
- Zeer stoffige ruimtes.
- Irritatie van de luchtwegen veroorzaakt door verkoudheid of griep.
- Als gevolg van maagreflux of een vergelijkbare aandoening.
Ouders zoeken vaak naar een manier om de droge hoest van hun kind te helpen genezen. Of het nu gaat om een vorm van medicatie of een natuurlijke remedie, ze willen hun kind graag van hun ongemak bevrijden. Laten we daarom eens kijken naar enkele natuurlijke remedies voor een droge hoest bij kinderen.
Lees ook eens:
Zo behandel je de nachtelijke hoest van je kind
Natuurlijke behandelingen om een droge hoest bij kinderen te verlichten
Er zijn veel natuurlijke remedies om de symptomen van een droge hoest te verlichten. Ze helpen je kind te troosten en zorgen er daarnaast voor dat je kind zich beter gaat voelen.
Drink voldoende water
Het drinken van voldoende vloeistoffen bij irritatie van de ademhalingswegen is heel belangrijk om de symptomen te helpen verbeteren.
Zorg er daarom voor dat je kind de hele dag door voldoende water drinkt. Dit houdt de slijmvliezen vochtig. Ze kunnen het best de drankjes op kamertemperatuur drinken, om het hoesten effectief te minimaliseren.
Stoombaden voor een droge hoest bij kinderen
Stoombaden zijn een andere manier om je kind te helpen. Voor het beste resultaat moet je kind, indien mogelijk, de stoom van een stoombad gedurende ongeveer 20 minuten inademen.
- Dit helpt om irritatie te verminderen en de luchtwegen vochtig te houden.
- Controleer wel altijd eerst zelf de temperatuur, zodat de stoom niet te heet is en je kind kan verbranden.
Vruchtensappen (maar niet van citrusvruchten)
Als je kind een droge hoest heeft, is het heel belangrijk dat de sapjes die je hem geeft niet van citrusvruchten zijn gemaakt. Het mag ook niet warm zijn. Citrusvruchten en warme dranken kunnen namelijk slijmvorming geven.
Onthoud dat de luchtwegen bestaan uit slijmvliezen. Het is het beste om deze, net als de rest van je huid, op kamertemperatuur te behandeld om verdere irritatie te voorkomen.
Luchtbevochtiger
Plaats een luchtbevochtiger in de kamer van je kind en laat deze een paar minuten aanstaan terwijl je kind de kamer uit is. Het idee is dat de lucht in de kamer vochtig en op kamertemperatuur moet zijn.
Je kunt ook wat essence van laurier of eucalyptus toevoegen aan de luchtbevochtiger. Deze geuren helpen om de luchtwegen vrij te maken en te ontspannen als je kind gaat slapen.
Honing met citroen
Je kind een eetlepel honing met een paar druppels citroen geven vlak voor het slapengaan is een geweldige manier om een droge hoest wat te verlichten. Het is heel gebruikelijk dat een droge hoest ‘s nachts erger wordt omdat je kind dan ligt. Dit verhoogt op zijn beurt het ongemak en de irritatie van het slijmvlies.
Lees ook eens:
Zes hoestmiddelen met gember
Recept voor een natuurlijke hoestsiroop
Dit recept is geweldig voor het verlichten van een droge hoest. Het is gemaakt van honing en citroen. Hoewel citroen een citrusvrucht is, kan het het lichaam zeer snel alkaliseren. Honing helpt bacteriën te elimineren en de keel te bevochtigen.
Ingrediënten
- 1 kop honing
- 1/2 kop water
- 1 citroen
Hoe maak je het?
- Verhit eerst de honing in een steelpan op een laag vuur (laat het niet koken, dan verliest het zijn goede eigenschappen).
- Giet het water in een andere pan en doe de hele citroen erbij.
- Kook de citroen ongeveer 3 minuten totdat deze zacht is.
- Haal de pan met citroen daarna van het vuur, giet het water af en laat de citroen afkoelen.
- Snijd vervolgens de citroen in plakjes en verwijder de pitten.
- Leg de citroenplakjes in de honing terwijl de pan op het vuur staat en laat dit gedurende een uur op een laag vuur staan.
- Haal het daarna van het vuur en verwijder de plakjes citroen.
- Laat dit tot slot afkoelen en giet het in een steriele pot met een deksel.
Zowel volwassenen als kinderen kunnen deze siroop gebruiken. Het is geweldig voor het kalmeren van een droge hoest. Kinderen ouder dan een jaar kunnen drie keer per dag een halve theelepel innemen. Volwassenen kunnen zo vaak een eetlepel innemen als ze nodig achten.
Het is heel belangrijk om een droge hoest bij je kinderen goed in de gaten te houden. Als je deze remedies hebt geprobeerd en de hoest houdt nog steeds aan, ga dan naar een dokter.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Hine, C., Gilchrist, F., & Carroll, W. (2017). Chronic cough in children. Paediatrics and Child Health (United Kingdom). https://doi.org/10.1016/j.paed.2017.02.001
- Oduwole, O., Meremikwu, M. M., Oyo-Ita, A., & Udoh, E. E. (2014). Honey for acute cough in children. Evidence-Based Child Health. https://doi.org/10.1002/ebch.1970
- Sultana, S., Khan, A., Safhi, M. M., & Alhazmi, H. A. (2016). Cough Suppressant Herbal Drugs: A Review. International Journal of Pharmaceutical Science Invention ISSN (Online.
- Wang, K., Bettiol, S., Thompson, M. J., Roberts, N. W., Perera, R., Heneghan, C. J., & Harnden, A. (2014). Symptomatic treatment of the cough in whooping cough. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD003257.pub5