Hoe kom je af van een ingegroeide teennagel

Het is zeer belangrijk om ingegroeide teennagels goed te behandelen, zodat ze niet tot een ernstiger probleem leiden. Er zijn een paar thuisremedies voor ingegroeide teennagels, die je kunnen helpen het genezingsproces te versnellen.
Hoe kom je af van een ingegroeide teennagel
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 22 december, 2022

Een ingegroeide teennagel is de meest voorkomende term die wordt gebruikt om te verwijzen naar een veel voorkomende nagelaandoening. Dit probleem is vaak heel pijnlijk en onaangenaam en komt het meest voor bij de nagel van de grote teen, waardoor zwellingen en in de meeste gevallen ook infectie ontstaan.

Het is belangrijk om een ingegroeide teennagel goed te behandelen, zodat het zich niet tot een ernstiger probleem kan ontwikkelen.

Daarom hebben we het volgende artikel samengesteld, waarin het gehele behandelproces voor ingegroeide nagels wordt besproken, evenals een paar tips om de pijn die veroorzaakt wordt door dit probleem te verlichten.

Stappenplan om een ​​ingegroeide teennagel te behandelen

 • Allereerst neem je een grote bak waarin je je voeten ongeveer 15 of 20 minuten in warm water kunt laten weken. Dit deel van de behandeling is gericht op het verlichten van pijn en het voorkomen van mogelijke infecties in het getroffen gebied. Je kunt een beetje anti-bacteriële zeep gebruiken voor betere resultaten.
 • Na ongeveer 20 minuten droog je je voeten af en schuif je een stuk flosdraad onder de nagel. Je moet deze behandeling regelmatig herhalen. Zorg ervoor dat je het flosdraad elke dag ververst, zodat de nagel boven de huid uit kan groeien.
 • Knip je nagels met een rechte nagelknipper en vijl ze in een vierkante vorm. Probeer niet om je nagels in een ronde vorm te knippen, want dit verhoogt het risico op ingegroeide teennagels.
 • Gebruik een antibioticum op de nagel voor onmiddellijke verlichting van pijn. Je kunt gels, crèmes en zalf krijgen bij de drogist.
 • Tijdens de behandeling van een ingegroeide teennagel, moet je proberen om open schoenen te dragen die niet tegen het getroffen gebied schuren of wrijven om meer schade te voorkomen. Vermijd het gebruik van panty’s of gesloten schoenen.

Zelfgemaakte middelen voor het verlichten van een ingegroeide teennagel

Gesneden uien tegen ingegroeide teennagels

Als aanvulling op de vorige stappen voor de genezing van een ingegroeide teennagel kun je ook overwegen om de volgende huismiddeltjes te proberen om het genezingsproces te versnellen.

Uiensap

Pers het sap uit een ui en breng het direct aan op de ingegroeide teennagel. Laat het sap op de nagel drogen en herhaal deze behandeling regelmatig voor het beste resultaat.

Zout water

Bereid een zoutwateroplossing en breng deze elke avond voor het slapen gaan aan op het getroffen gebied. Wikkel gaas of een doekje om je teen na het aanbrengen van dit middel en laat het zitten tot de volgende dag.

Citroen

Wrijf een schijfje citroen direct op het getroffen gebied en gebruik verband of gaas om het een paar uur lang tegen de nagel aan te houden.

Knoflook

Knoflook staat bekend als een zeer krachtig natuurlijk antibioticum, dat kan helpen bij het bestrijden van infecties (in dit geval de infectie onder de nagel) en het verminderen van de zwelling die veroorzaakt wordt door een ingegroeide teennagel.

Plet een beetje knoflook en breng het aan op het getroffen gebied.

Tea tree olie

Deze essentiële olie fungeert als een natuurlijk antibioticum, dat kan helpen infecties te bestrijden. Breng enkele druppels tea tree olie direct aan op het getroffen gebied.

Wortel

Was en pureer een wortel tot het een pasta vormt en breng het vervolgens direct aan op het getroffen gebied. Dek af met een doek of gaas en laat het een paar uur lang intrekken.

Herhaal deze remedie twee keer per dag.

Andere aanbevelingen

Ingegroeide teennagel
 • Als de pijn ondraaglijk is, moet je een arts vragen om een ​​pijnstiller voor te schrijven.
 • Als je lijdt aan diabetes, moet een ​​arts worden geraadpleegd voor elke behandeling van een ingegroeide teennagel.
 • Probeer als je thuis bent op blote voeten te lopen. Hierdoor krijgt de nagel voldoende luchtcirculatie, waardoor bacteriën zich minder snel zullen vermenigvuldigen in het getroffen gebied.
 • Probeer hoge hakken of enige vorm van ongemakkelijke schoenen te vermijden. Er geweldig uitzien in een elegant paar schoenen zal je geen goed doen als dat betekent dat je intense pijn zult lijden als je thuis komt. Je moet nooit je voeten in strakke, pijnlijke schoenen proppen.
 • Vergeet niet dat nagelhygiëne van cruciaal belang is voor het voorkomen van ingegroeide teennagels. Het is belangrijk om de toestand van je nagels regelmatig te controleren, om ze goed schoon te maken en ze op correcte wijze te knippen.

Volg de hierboven genoemde tips om problemen te voorkomen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Heidelbaugh, J. J., & Lee, H. (2009). Management of the ingrown toenail. American Family Physician. https://doi.org/10.1016/j.jmathb.2017.08.004
 • Bryant, A., & Knox, A. (2015). Ingrown toenails: The role of the GP. Australian Family Physician.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.