Afbrekende nagels voorkomen met deze tips

Broze en afbrekende nagels kunnen ontstaan door bijvoorbeeld een gebrek aan vitamine A in de voeding, calciumtekort en ziekte.
Afbrekende nagels voorkomen met deze tips

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

De nagels van een vrouw zijn over het algemeen brozer dan die van een man. Een vaak voorkomend probleem bij vrouwen is dan ook afbrekende nagels, die de handen een slordige en onverzorgde indruk geven. 

Broosheid ontstaat door het verouderingsproces. Maar het ontstaat ook door de vele taken die de handen gedurende de dag thuis en op het werk uitvoeren. Heb je ook te maken met dit vervelende verschijnsel, lees dan onderstaand artikel.

Leer hoe je afbrekende nagels op een natuurlijke manier kunt voorkomen.

Waarom heb ik broze nagels?

Er zijn verschillende oorzaken die aanleiding kunnen geven tot afbrekende nagels. De meest voorkomende oorzaak zijn broze nagels die niet verder groeien, die afbreken, in laagjes afschilferen en omiddellijk scheuren bij de kleinste hapering of botsing met een ander voorwerp.

Afbrekende nagels zijn heel erg dun. Ze lopen het risico nog verder af te slijten door af te wassen, op de piano te spelen of zelfs helemaal niets te doen als er geen versterkende maatregelen genomen worden.

Fragiele nagels hebben niet zozeer te maken met de activiteiten die we dagelijks uitvoeren, maar ontstaan vooral door onder andere:

 • De voeding: Als er via de voeding niet voldoende vitamine A en B opgenomen wordt, alsook te weinig ijzer, eiwitten, zink en calcium, gaan de nagels er dof, geelachtig en ongezond uitzien.
 • Calciumtekort: Omdat er niet voldoende calcium opgenomen wordt in het lichaam via de voeding of door een aandoening die het lichaam verhindert calcium te absorberen.
 • Ziekte: Mensen die te maken krijgen met ernstige ziektes zoals kanker, schildklierproblemen, bloedarmoede, een slechte bloedcirculatie en reuma zullen vaak als bijverschijnsel te kampen hebben met afbrekende nagels.
Waarom heb ik afbrekende nagels
 • Een algemeen zwakke gezondheid: Als het lichaam verzwakt is en het immuniteitssysteem niet naar behoren werkt, dan zullen nagels over het algemeen ook veel brozer zijn en sneller afbreken.
 • Externe factoren: Zoals het vaak blootgesteld worden van de handen aan chemische stoffen zoals bleekwater, wasmiddel, ontsmettingsmiddelen. Ook regelmatig met water in contact komen bij het afwassen, poetsen of groenten spoelen.

Andere oorzaken

Andere, soms minder bekende “vijanden” die onze nagels verzwakken, doen afbreken of er ongezond kunnen laten uitzien:

 • Ouder worden
 • Aandoeningen en ontstekingen aan de huid (zoals psoriasis)
 • Genetische aanleg
 • Te vaak blootgesteld worden aan hoge of lage temperaturen
 • Nagelbijten (onychophagia)
 • UV-stralen
 • Te vaak een manicure nemen (vijlen, gelnagels, aceton, …)
 • Mycose of schimmelnagels: Een nagel die geïnfecteerd is met een schimmel of een gist. De nagel kan tot geel-bruin kleuren, afbrokkelen en uitvallen.

Tips om afbrekende nagels te vermijden

Wil je graag opnieuw sterke en gezonde nagels ? Hieronder vind je een aantal tips om de nagels te versterken en opnieuw in goede conditie te krijgen en te houden:

 • Doe de afwas met handschoenen aan en bij voorkeur slechts één maal per dag. Warm afwaswater en afwasmiddel zijn namelijk heel schadelijk voor de huid van de handen en de nagels. De chemische stoffen en de hitte verzwakken de nagelplaat. Daardoor wordt die vatbaarder voor infecties en schimmels. Laat vieze borden en pannen eerst inweken in warm water met afwasmiddel, zodat je nadien minder lang in contact komt met het zeepsop. Of gebruik natuurlijke middelen en doe de afwas met bijvoorbeeld baking soda of zuiveringszout.
Tips om afbrekende nagels te vermijden
 • Eet meer eiwitten: Eiwitten zijn essentieel voor de vorming en de gezondheid van de nagels en de haren. Haren vallen uit en nagels worden fragiel, scheuren en breken af. Een eiwittekort kan je opvangen door na te gaan of je wel regelmatig eiwitrijke voedingsmiddelen op het menu zet. Denk bijvoorbeeld aan vlees, vis, gevogelte, kaas en zuivelproducten. Bonen en peulvruchten zijn een van de beste plantaardige bronnen voor eiwitten.
 • Essentiële vetzuren zorgen ervoor dat de nagels gehydrateerd blijven. Zalmforel, tonijn, eieren en noten zijn enkele van de voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze essentiële voedingsstoffen.
 • Verzorg de nagels onmiddellijk als nagels afbrokkelen of inscheuren. Wacht niet af maar knip ze onmiddellijk zo kort als mogelijk tot aan de vinger. Ook kan de afgescheurde nagel lichtjes bijgevijld worden, waarna een beschermend verbandje aangebracht kan worden. Hou je liever de ingescheurde nagel, dan bestaat het volgende trucje eruit een stukje papier van een theezakje met een druppeltje lijm vast te hechten op de nagel en nadien een laagje doorschijnende nagellak aan te brengen.
Afbrekende nagels moet je verzorgen

Verzorging is zeer belangrijk

 • Hecht belang aan een goede manicure: Laat nagellak niet afschilferen of peuter schilfertjes lak niet los. Op die manier beschadig je de toplaag van de nagels. Beperk eveneens het gebruik van nagellakremover. Kies voor een product zonder aceton en gebruik het niet meer dan één maal per week. Nagelverharders zijn  uit den boze. Hierdoor wordt het probleem namelijk gemaskeerd. De  nagels komen daardoor enkel zwakker tevoorschijn bij het verwijderen ervan.
 • Je nagels zijn geen gereedschap: Het zijn geen blikopeners en gebruik ze ook niet om stickers te verwijderen. Nagels verwakken hierdoor en zullen makkelijker scheuren of afbreken.
 • Hou je nagels niet te lang onder water: Ze een enkele maal per week een verzorgend, onderdompelend bad geven kan best, maar vermijd de nagels elke dag langdurig in contact te brengen met water. Let eveneens op tijdens vakantie aan zee of in het zwembad. Je weet vast wel dat zon en chloor eveneens schadelijk zijn voor huid, haar en nagels.
Wekelijkse verzorging voor afbrekende nagels
 • Gun je nagels hun wekelijkse verzorging: Geef de handen een verzorgende peeling op basis van olijfolie en zout. Verwijder nagellak, vijl de nagels gelijk en recht (steeds bewegen van de zijkanten naar het midden) zodat oneffenheden verdwijnen. Dan is het tijd voor een deugddoend warmwaterbadje gedurende enkele minuten. De handen goed drogen en inmasseren met een voedende en vochtinbrengende crème.

Natuurlijke remedies

Er bestaan ook enkele huisgemaakte versterkende remedies die je kan aanbrengen op de nagels en even kan laten inwerken. De populairste zijn mengelingen van citroensap met suiker; appelazijn en water; wonderolie, honing, en tarwekiemolie; papaya, eiwit en amandelolie etc. Na het gebruik ervan goed afspoelen en nadrogen.

Afbeeldingen dankzij Alex, Lisa Bentley, Ivan McClellan, Courtney Rhodes, Lelé Breveglieri 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Larruskain Garmendia, J., Idígoras Viedma, P., & Mendiola Arza, J. (2008). Onicomicosis: diagnóstico y tratamiento. Información Terapéutica Del Sistema Nacional de Salud.
 • Cabeza Martínez, R., Leis Dosil, V., & Suárez Fernández, R. (2006). Uñas y enfermedades sistémicas. Piel. https://doi.org/10.1016/S0213-9251(06)72531-X
 • Fernández Pugnaire, M. A., Serrano Falcón, C., & Serrano Ortega, S. (2013). Exploración de las uñas con dermoscopia: Onicoscopia. Medicina Cutanea Ibero-Latino-Americana. https://doi.org/10.4464/MD.2013.41.4.5077
 • WebMD. Why Are My Nails Cracked?  https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/cracked-nails-reasons#1
 • J Cosmet Dermatol. 2017 Dec;16(4):520-526. Oral supplementation with specific bioactive collagen peptides improves nail growth and reduces symptoms of brittle nails. doi: 10.1111/jocd.12393. Epub 2017 Aug 8.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.