Bestrijd kalknagels met dit natuurlijke recept

Als je tekenen van infectie merkt, dan kan je de nagelschimmel met deze remedie bestrijden. Het helpt ook om complicaties op middellange en lange termijn te vermijden.
Bestrijd kalknagels met dit natuurlijke recept
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

In het geval van kalknagels is het belangrijk dat je zo vlug mogelijk na de vaststelling ingrijpt. In dit artikel laten we je kennismaken met een recept op basis van alcohol en natuurlijke ingrediënten. Dit middel zal je helpen om kalknagels te bestrijden.

Kalknagel is een aandoening die bekend is onder de naam onychomycosis. Het wordt veroorzaakt door een aanval van dermatofyten, gist of niet-dermatofyte schimmel. In vochtige en warme omgevingen verspreidt het zich snel.

In het begin vertoont deze kwaal geen enkel symptoom. Maar geleidelijk zal je merken dat de nagel er dikker uitziet en een geelachtige tint heeft. De huid rond de nagel zal ontstoken zijn. Het is bovendien belangrijk dat je de schimmel aanpakt om te vermijden dat je de nagel volledig verliest.

Een optie om kalknagels te bestrijden

Deze remedie is een product om uitwendig te gebruiken. Het bezit antiseptische en schimmelwerende eigenschappen. Die helpen om de micro-organismen te vernietigen die de infectie veroorzaken. In het algemeen werkt het op dezelfde manier als sommige conventionele behandelingen tegen schimmel. Maar het is goedkoper en bevat geen agressieve chemische bestanddelen.

De positieve effecten van alcohol

De positieve effecten van alcohol op kalknagels

Om deze natuurlijke behandeling te versterken gaan we ethylalcohol van negentig procent gebruiken. Dit soort alcohol vind je in de meeste eerstehulpkoffers. Het blinkt uit omdat het desinfecterende en antibacteriële effecten heeft. Je brengt het aan op wonden want het zal de ontwikkeling van infecties voorkomen. Het is erg doeltreffend tegen een groot aantal verschillende bacteriën en schimmels. Maar het valt bacteriële sporen niet aan.

Bovendien wordt het als aanvullend middel gebruikt bij de behandeling van onychomycosis. Maar je moet het wel combineren met andere ingrediënten om de werking te versterken.

De voordelen van waterstofperoxide

Waterstofperoxide is een natuurlijk product dat gebruikt wordt om oppervlakkige wonden te desinfecteren. Zijn antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen werken doeltreffend in de strijd tegen schimmel in de nagels en op de voeten. Het wordt dus vaak gebruikt in behandelingen van kalknagels.

Waterstofperoxide helpt ook de gelige verkleuring te verminderen die door de schimmel veroorzaakt wordt. Maar dat is nog niet alles. Want het voorkomt ook dat de nagel verzwakt en breekt.

De nuttige eigenschappen van witte azijn

De nuttige eigenschappen van witte azijn

Witte azijn is nog een natuurlijk product waarvan we nuttig gebruik kunnen maken. We kennen deze azijn vanwege van zijn toepassingen in de keuken maar ook als geneeskrachtig middel en huishoudelijk product. Maar dit desinfecterend middel werkt ook ter bestrijding van onychomycosis.

Witte azijn bevat biologische zuren. Die elementen veranderen de omgeving die de micro-organismen nodig hebben om zich voort te planten. Op die manier stoppen ze dus de infectie. Dankzij zijn antiseptische en schimmelwerende eigenschappen helpt het om schimmel te bestrijden en voorkomt het de aftakeling van de nagel. Om die redenen is het geweldig om jeuk, hardheid en andere lelijke symptomen te verminderen die door de schimmelinfectie veroorzaakt worden.

Hoe maak je deze remedie?

Hoe maak je deze remedie tegen kalknagels?

Om kalknagels te bestrijden zullen we alle voorgaande ingrediënten in één enkele behandeling combineren. Je kan het heel gemakkelijk maken en regelmatig gebruiken totdat het probleem opgelost is.

Ingrediënten

 • 5 eetlepels:
  • ethylalcohol van 90 %
  • waterstofperoxide
 • 2 eetlepels witte azijn

Materiaal

 • 1 glazen pot
 • Watten

Bereiding

 • Giet eerst de ethylalcohol in een glazen pot. Meng het dan met de waterstofperoxide en de witte azijn.
 • Daarna sluit je de pot af en schud je goed zodat alles goed dooreen gemengd is.
 • Bewaar het op een koele en droge plaats zodat het in goede staat blijft.

Hoe breng je het aan?

 • Spoel eerst de geïnfecteerde nagel af. Maak de teen goed droog en wrijf het middeltje met behulp van een stukje watten op de nagel.
 • Als de nagel te dik en te geel is, vijl dan eerst het oppervlak voordat je de remedie aanbrengt.
 • Gebruik het elke dag twee keer per dag.
 • Vergeet niet dat dit middel niet onmiddellijk effect heeft. Het is dus belangrijk dat je het minstens twee maanden gebruikt.
 • Blijft de infectie voortduren, verleng de behandeling dan tot acht tot twaalf maanden.

Als je tekenen van infectie ziet, dan kan je met deze remedie de schimmel bestrijden. Op die manier vermijd je bovendien dat er op middellange en lange termijn complicaties optreden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Singal, A., & Khanna, D. (2011). Onychomycosis: Diagnosis and management. Indian Journal of Dermatology, Venereology, and Leprology. https://doi.org/10.4103/0378-6323.86475
 • Elewski, B. E., Rich, P., Tosti, A., Pariser, D. M. D., Scher, R., Daniel, R. R. C., & Gupta, A. (2013). Onchomycosis: An Overview. Journal of Drugs in Dermatology : JDD.
 • Piraccini, B., & Alessandrini, A. (2015). Onychomycosis: A Review. Journal of Fungi. https://doi.org/10.3390/jof1010030
 • Carrillo-Munoz, A. J., Peman, J., & Gobernado, M. (1999). Nuevos antifungicos. Presente y futuro. Revista Espanola de Quimioterapia.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.