Hoe kimchi te maken: gezond gefermenteerd voedsel
Weet jij hoe je kimchi kan maken? Wat er in het recept zit? Nou, we beginnen met te zeggen dat het een interessante combinatie van gefermenteerde groenten is waarvan de consumptie goed is voor je lichaam. Het komt uit Korea, waar het het nationale gerecht is.
Het is zelfs een van de meest gegeten maaltijden in het land en werd zelfs door UNESCO (Engelse link) tot immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid uitgeroepen. Het belangrijkste ingrediënt is normaal gesproken kool, maar het kan ook met andere groenten worden gemaakt. Hieronder geven we je meer informatie.
Wat is kimchi precies?
De term kimchi verwijst naar een typisch gerecht uit de Koreaanse keuken dat met verschillende gefermenteerde groenten is gemaakt en gekruid met kruiden. Het meest gebruikte recept is met (Chinese) kool gemaakt, maar er zijn versies met pittige radijs, paprika en andere groenten.
De specerijen die ze gebruiken om smaak aan dit gerecht te geven, zijn onder andere rode chilivlokken, knoflook, gember, bieslook en zout. Deze ingrediënten zijn wat het unieke aroma en de zoute en pittige smaak beïnvloeden. Waarom is het zo populair geworden? Is het een van de gezondste gefermenteerde voedingsmiddelen?
De populariteit van kimchi is grotendeels aan het feit te danken dat het de melkzuurbacteriën Lactobacillus kimchii en andere micro-organismen bevat die je spijsvertering ten goede komen. Het zit bovendien vol met vitamines en mineralen, waaronder vitamine K, riboflavine (vitamine B2) en ijzer.
Voordelen van het te eten
Om kimchi te maken, moet je een fermentatieproces in hermetisch afgesloten glazen bakken voltooien. Je doet de groenten erin en laat ze enkele dagen, zelfs maanden staan. In die tijd beginnen de textuur en smaak te veranderen en krijgt het zijn gezondheidsvoordelen.
Volgens een rapport dat in 2014 in de Journal of Medicinal Foods is gepubliceerd, verhogen de levende culturen die tijdens fermentatie ontstaan (Engelse link), net als de toegevoegde ingrediënten, de eigenschappen van dit voedsel, waardoor het zeer gunstig voor je lichaam is. Over het algemeen helpt het eten van kimchi om:
- De darmmicrobiota en spijsvertering te versterken.
- Het risico op diabetes en andere stofwisselingsziekten te verminderen.
- Een hoog cholesterolgehalte onder controle te houden.
- Een onbedwingbare trek te verminderen en obesitas en gewichtstoename te voorkomen.
- Je immuunsysteem te versterken om het risico op bacteriële en virale ziekten te verminderen.
- Vroegtijdige veroudering te voorkomen.
Het recept voor zelfgemaakte kimchi
Om het te maken heb je gefermenteerde groenten zoals kool nodig en daarnaast pittige specerijen. Net als bij ander gefermenteerd voedsel, heeft kimchi een sterke geur die niet alle mensen prettig vinden.
Daarnaast vinden sommige mensen het vanwege de pittige en zure smaak niet lekker. Als je het echter voorzichtig een kans geeft dan zul je het lekker gaan vinden.
Vanwege de grote verscheidenheid aan smaken en variëteiten wordt het zelfs voor veel mensen een favoriet gerecht. Hoe maak je thuis kimchi? Aangezien dit voedsel steeds populairder wordt, is het geen verrassing dat je vaak commerciële merken in winkels kunt kopen.
Het is echter niet moeilijk om het thuis te maken en het garandeert dat je 100% biologische ingrediënten kunt gebruiken. Hoewel er veel recepten zijn die je kunt proberen, zullen we een van de meest traditionele versies met je delen. Geniet ervan!
Ingrediënten
- 1 Chinese kool
- 40 gram zout (2 eetlepels)
- 20 gram rijstmeel (1 eetlepel)
- 1/4 theelepel Koreaanse chilivlokken (je kunt ook gedroogde chili of cayennepeper gebruiken)
- 80 gram vissaus (4 eetlepels)
- 40 gram suiker (2 eetlepels)
- 3 bieslook (het groene deel)
- 3 teentjes gesneden knoflook
- 2,5 gram vers gesneden gember (1/2 theelepel)
- 1 snufje pittige paprikapoeder
Bereiding
- Los om te beginnen het zout op in anderhalve kop water. Was en snijd daarna de kool en doe deze in het water-zoutmengsel.
- Laat het dan 3 of 4 uur staan tot het zacht wordt.
- Maak vervolgens de saus door het rijstmeel met een kopje water te mengen. Verwarm het daarna 5 minuten op middelhoog vuur, tot het dikker wordt. Haal het vervolgens van het vuur.
- Voeg daarna de chili, vissaus en suiker toe. Roer daarna alles goed door elkaar.
- Voeg dan op dezelfde manier de gesneden gember, knoflook en bieslook toe.
- Controleer dan of de kool zacht is en spoel hem af om het overtollige zout te verwijderen.
- Als je dat eenmaal hebt gedaan, dan voeg je de saus toe en meng je het goed zodat de kimchi het absorbeert.
- Nu hoef je het alleen maar in een glazen pot te doen en te wachten tot het gist en al zijn sappen vrijgeeft.
Heb je er zin in om thuis kimchi te maken? Houd er rekening mee dat je het als voorgerecht, bijgerecht of hoofdgerecht kunt gebruiken. Het wordt vaak met rijst geserveerd, maar het past ook goed bij salades, pizza en vele andere gerechten.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Park, K.-Y., Jeong, J.-K., Lee, Y.-E., & Daily, J. W. (2014). Health Benefits of Kimchi (Korean Fermented Vegetables) as a Probiotic Food. Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/jmf.2013.3083
- Park, K. Y., & Jeong, J. K. (2015). Kimchi (Korean Fermented Vegetables) as a Probiotic Food. In Probiotics, Prebiotics, and Synbiotics: Bioactive Foods in Health Promotion. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-802189-7.00026-5
- Marco, M. L., Heeney, D., Binda, S., Cifelli, C. J., Cotter, P. D., Foligné, B., … Hutkins, R. (2017). Health benefits of fermented foods: microbiota and beyond. Current Opinion in Biotechnology. https://doi.org/10.1016/j.copbio.2016.11.010
- Park, K. Y., Kim, H. Y., & Jeong, J. K. (2016). Kimchi and Its Health Benefits. In Fermented Foods in Health and Disease Prevention. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-802309-9.00020-0
- Choi, H. J., Lee, N. K., & Paik, H. D. (2015). Health benefits of lactic acid bacteria isolated from kimchi, with respect to immunomodulatory effects. Food Science and Biotechnology. https://doi.org/10.1007/s10068-015-0102-3