Hoe je pieken in de bloedsuikerspiegel kunt voorkomen
Hyperglykemie en pieken in de bloedsuikerspiegel kunnen tot ernstige complicaties leiden. Iedereen kan van de ene op de andere dag de symptomen van diabetes kunnen ervaren, zoals plotseling gewichtsverlies, verhoogde dorstprikkel en constante vermoeidheid.
Een aantal patiënten ervaren problemen zoals wazig zien, gezwollen huid en slaperigheid. Mensen met diabetes type I en II kunnen moeite met de ademhaling hebben en hun hartslag kan veranderen. Het is belangrijk om te proberen om deze problemen te voorkomen. Het goede nieuws is dat er diverse manieren zijn om het te doen.
Tip om pieken in de bloedsuikerspiegel te voorkomen
Drink genoeg
Het vermijden van uitdroging zou een van de doelen van iedereen moeten zijn. Maar het kan ook helpen om hyperglykemie bij mensen met diabetes te voorkomen. Veel water drinken is in feite zowel een preventieve maatregel als een onderdeel van een herstelbehandeling.
Dit komt doordat een uitgedroogd lichaam je gezondheidstoestand alleen maar verslechtert. Elke vloeistof is goed, zolang het niet bewerkt is en het niet vol met suiker zit.
Houd je bloedsuikerspiegels in de gaten
Met een adequate analyse van de bloedsuikerspiegels moet je maatregelen kunnen nemen om deze op peil te houden. Mensen met diabetes weten dat het beheersen van hun bloedsuikerspiegel hun belangrijkste bondgenoot is tegen het ontstaan van complicaties.
Het belangrijkste is om voor elke maaltijd je glucose te meten. Het moet op die momenten tussen 80 en 130 mg/dL zijn. Het is normaal dat deze waarde na voedselconsumptie toeneemt, dus je zult ook nadat je hebt gegeten je bloedsuikerspiegel moeten meten. Merk op dat het niet hoger dan 180 mg/dL mag zijn.
Momenteel zijn er speciale apparaten waarmee je je glucosewaarden in slechts enkele seconden kunt aflezen. Maak je echter geen zorgen als je geen glucosemeter hebt, er is een andere manier om redelijk op de hoogte te blijven.
De hemoglobine A1C-test – het begin van glucosecontrole
De hemoglobine A1C-test is ook bedoeld voor mensen die nog nooit hun bloedsuikerspiegel hebben gecontroleerd. Dit is een bloedtest waarmee je je gemiddelde glucosespiegel gedurende de afgelopen drie maanden kunt bepalen. Het is een uitstekend startpunt om te kijken of er problemen zijn.
De methode is op de meting van hemoglobine gebaseerd. Dit bestanddeel, aanwezig in rode bloedcellen, vangt glucose op wanneer het gehalte in het bloed hoog is. De halfwaardetijd van een rode bloedcel is 120 dagen, dus de meting geeft de gemiddelde bloedglucose op dat moment weer.
In het ideale geval zou iedereen dit medisch onderzoek twee keer per jaar moeten doen. We kunnen beter voor onszelf zorgen als blijkt dat de bloedsuikerwaarde verhoogd is. Elke specialist kan dieetrichtlijnen of een specifieke behandeling voorschrijven indien dit noodzakelijk is.
Misschien ook interessant om te lezen:
Mythes over diabetes die je moet vergeten
Probeer niet te roken
Een ongezonde levensstijl speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van diabetes en andere gerelateerde stofwisselingsziekten. Ongezonde gewoonten zijn een onuitputtelijke bron van ziekten. Een van de beste manieren om complicaties van diabetes te voorkomen is dus helemaal met roken te stoppen.
Het stoppen of verminderen van het gebruik van tabak en alcoholische dranken kan daarnaast het risico op hartaandoeningen en beroertes verlagen (Spaanse link). Deze pathologieën kunnen bij hyperglykemie tot ernstige complicaties leiden. Je moet ook van andere indicatoren op de hoogte blijven, zoals het cholesterolgehalte en de bloeddruk.
Controle over je consumptie van koolhydraten
Eenvoudige koolhydraten zoals suiker (Engelse link) zijn de belangrijkste bron van pieken in de bloedsuikerspiegel. Houd er rekening mee dat deze snel worden opgenomen wanneer ze door ons spijsverteringsstelsel worden verwerkt, wat tot een toename van de glucosespiegel leidt. Dit bevestigt het belang van uitgebalanceerde voeding voor het menselijk lichaam.
Het vervangen van deze soorten suikers (enkelvoudige koolhydraten) door complexe koolhydraten stelt ons in staat om een gezonde spijsvertering een goed glucosegehalte te behouden. Denk hierbij aan gezonde voedingsmiddelen zoals fruit, groenten en peulvruchten.
Tot slot is het belangrijk om regelmatig te sporten. In feite is elke fysieke activiteit goed voor het reguleren van glucosespiegels en om te voorkomen dat ze zich als lipiden ophopen.
Begin dus met het maken van wandelingen. Onthoud echter dat om bewegen echt effectief te laten zijn, je een echte inspanning moet leveren, die past bij jouw persoonlijke behoeften en mogelijkheden. Je moet bewegen echt een prioriteit maken om gezondheidsproblemen in de toekomst te voorkomen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Universidad de Santander. 2017. Cómo prevenir la diabetes. Extraído de: https://www.udes.edu.co/images/2017B/Documentos/CONSEJOS_PARA_PREVENIR_LA_DIABETES.PDF
- Connie Crawley, MS, RD, LD · Especialista de extensión en nutrición y salud. Cómo prevenir la diabetes tipo 2. Extraído de: https://www.cdc.gov/diabetes/diabetesatwork/pdfs/SP-preventingtype2diab.pdf
- Kids Health. Los carbohidratos y la diabetes. (2016). Recuperado el 6 de octubre de 2020. https://kidshealth.org/es/parents/carb-diabetes-esp.html
- Clínica Mayo. Hiperglucemia en la diabetes. (2019). Recuperado el 6 de octubre de 2020. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/hyperglycemia/diagnosis-treatment/drc-20373635
- Diabetes mellitus y riesgo cardiovascular. Recomendaciones del grupo de trabajo Diabetes Mellitus y Enfermedad Cardiovascular de la Sociedad Española de Diabetes 2009. (2010). Clinica e Investigacion En Arteriosclerosis. https://doi.org/10.1016/j.arteri.2010.03.004
- The global diabetes community. Water and Diabetes. (2019). Recuperado el 6 de octubre de 2020. https://www.diabetes.co.uk/food/water-and-diabetes.html