Hoe het eetpatroon de kwaliteit van sperma beïnvloedt
Vruchtbaarheid houdt rechtstreeks verband met voeding en levensstijl. De consumptie van gifstoffen, alcohol en een onvolwaardig eetpatroon kunnen allemaal de kwaliteit van het sperma en ook het reproductieve succes van een man beïnvloeden.
Om deze situatie te voorkomen, moeten mannen zich houden aan richtlijnen De schijf van vijf, met de nadruk op de consumptie van producten zoals vis en groenten. Tegelijkertijd moeten ze de inname van ultrabewerkt voedsel verminderen en hun fysieke activiteit vergroten.
Hoe het eetpatroon de kwaliteit van sperma beïnvloedt
Alcohol verlaagt de kwaliteit van sperma
Alcohol heeft een negatieve invloed op het lichaam. De inname verhoogt het risico op het ontwikkelen van complexe ziekten op middellange en lange termijn, naast het veroorzaken van een tijdelijke cognitieve achteruitgang.
Regelmatig alcohol drinken kan je gezondheidstoestand dus verslechteren. Bovendien, volgens onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Reproductive Biomedicine Online verlaagt regelmatig alcoholgebruik het aantal zaadcellen (Engelse link).
Alcohol vermindert het aantal zaadcellen en de kans op bevruchting.
Je moet er rekening mee houden dat een bepaalde hoeveelheid zaadcellen redelijk snel het vrouwelijke voortplantingssysteem moet bereiken om bevruchting te laten plaatsvinden. Als het volume van het uitgestoten sperma is verminderd, neemt ook het aantal beschikbare cellen voor de bevruchting af. Om deze reden neemt het reproductief succes af.
Lees ook:
Wat houdt een vasectomie precies in?
Micronutriënten beïnvloeden de beweeglijkheid van sperma
Een tekort aan micronutriënten kan leiden tot het optreden van pathologieën op middellange en lange termijn. Een typisch voorbeeld is bloedarmoede veroorzaakt door een gebrek aan ijzer. Ook de kwaliteit van sperma gaat achteruit zonder voldoende inname van dit en andere micronutriënten.
Met name de kwaliteit, het volume van het sperma en de mobiliteit van de spermatozoa die het bevat, zijn direct gekoppeld aan de inname van zink via de voeding.
Het hebben van een kleine hoeveelheid van dit micronutriënt beïnvloedt de productie en de kwaliteit van het sperma, en kan dus een vruchtbaarheidsprobleem veroorzaken. Dat stelt een onderzoek dat gepubliceerd is in het International Journal of Reproductive Biomedicine (Engelse link).
Suiker brengt de kwaliteit van sperma in gevaar
Enkelvoudige en toegevoegde suikers zijn tegenwoordig ruim vertegenwoordigd in het eetpatroon van veel mensen. Het gebruiken van te veel suiker kan het risico op het ontwikkelen van stofwisselingsziekten vergroten.
Daarnaast bevordert suiker het ontstaan en toename van overgewicht en obesitas, vooral wanneer het wordt geconsumeerd door mensen met een zittende levensstijl.
Bovendien is de overconsumptie van enkelvoudige suikers gerelateerd aan een vermindering van het aantal zaadcellen en de kwaliteit ervan. Deze situatie bepaalt reproductief succes en kan ook leiden tot tijdelijke onvruchtbaarheid.
De consumptie van te veel enkelvoudige suikers kan de kwaliteit van het sperma verminderen en de kans op vruchtbaarheid verminderen.
Gelukkig kan het verbeteren van voedingsgewoonten zoals het verminderen van de consumptie van enkelvoudige suikers het normale aantal zaadcellen herstellen.
Een slecht voedingspatroon leidt echter niet alleen tot een lager succespercentage bij het zwanger worden. In feite associeert nieuwer onderzoek een slecht eetpatroon van de ouders met een slechtere gezondheid van het nageslacht.
Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in:
Weet jij wat in-vitrofertilisatie precies is?
Conclusie
Leefstijlgewoonten zijn van invloed op zowel het volume als de kwaliteit van het sperma. Zo kunnen voeding en regelmatige lichaamsbeweging de kans op zwanger worden sterk beïnvloeden.
Dit komt omdat sommige soorten voedsel en giftige stoffen het aantal zaadcellen en hun mobiliteit kunnen verminderen, waardoor het bevruchtingsproces moeilijk wordt. Dit is het geval voor alcohol en enkelvoudige suikers.
Daarnaast worden tekorten aan micronutriënten geassocieerd met een lagere beweeglijkheid van het sperma en de spermakwaliteit. De rol van zink is hierbij het duidelijkst van allemaal. Sommige onvruchtbaarheidsprocessen worden geassocieerd met lage niveaus van deze stof. In die gevallen kan suppletie een effectieve oplossing zijn.
Houd er ten slotte rekening mee dat een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan groenten en vis, vooral wanneer je probeert een kind te verwekken, de basis vormt van dit proces.
Het is de beste manier om je kansen op succes te vergroten. Tegelijkertijd heb je zo ook een positieve invloed op de gezondheid van je nakomelingen. Het eetpatroon van de ouders lijkt een effect te hebben op het ziekterisico van hun nakomelingen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ahmadi S., Bashiri R., Ghadiri Anari A., Nadjarzadeh A., Antioxidant supplements and semen parameters: an evidence based review. Int J Reprod Biomed, 2016. 14 (12): 729-736.
- Ricci E., Beitawi S., Cipriani S., Candiani M., et al., Semen quality and alcohol intake: a systematic review and meta analysis. Reprod Biomed Online, 2017. 34 (1): 38-47.
- Gutiérrez, Alejandra María Gómez, Briana D. Gómez Ramírez, and Walter D. Cardona Maya. “¿ Tienen los Hábitos de Vida y de Alimentación Impacto en la Calidad Seminal?.” Revista Urología Colombiana/Colombian Urology Journal (2020).
- Dupont, Charlotte, and Rachel Lévy. “Nutrition, environment and male fertility.” Médecine de la Reproduction 20.3 (2018): 206-214.
- Alves, Marco G., Branca M. Silva, and Pedro F. Oliveira. “Nutritional Factors and Male Reproduction.” Encyclopedia of Reproduction (2018): 458.