Hoe het afhangende schouders-syndroom te corrigeren

Het afhangende schouders-syndroom kan het gevolg zijn van psychische problemen zoals een laag zelfbeeld of depressie. Blijf lezen om erachter te komen hoe je het kunt corrigeren.
Hoe het afhangende schouders-syndroom te corrigeren

Geschreven door Carmen Martín

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het afhangende schouder-syndroom is een houdingsprobleem dat een groot aantal mensen treft. Het is echter niet alleen een slechte houding die je bovenrug en schouders beïnvloedt. Deze aandoening kan tot problemen in andere delen van je lichaam leiden en soms wordt het zelfs met je emoties en eigenwaarde geassocieerd.

Weet jij wat het afhangende schouders-syndroom is en hoe dit te corrigeren? Blijf lezen, want we gaan je vertellen hoe het verschijnt, welke factoren daarbij een rol spelen en wat voor soort oefeningen je kunt doen om het te behandelen.

Wat is het afhangende schouders-syndroom?

Het afhangende schouders-syndroom is een posturaal dimorfisme waarbij de schouders naar voren hangen en het hoofd naar beneden wordt geduwd. Mensen met dit probleem hebben een houding waarin ze permanent naar de grond lijken te kijken.

Deze houding heeft niet alleen invloed op de schouders. In feite duwt het de rug geleidelijk naar voren. Zo verschijnt een bult, dit wordt ook wel dorsale kyfose genoemd. Bovendien beïnvloedt het de borstspieren en de nek.

Hoewel het misschien vanzelfsprekend lijkt, is het niet alleen een kwestie van lichamelijke gezondheid om je rug en schouders recht te houden, maar ook een weerspiegeling van je zelfvertrouwen.

Veel vrouwen die zich schamen voor hun borsten neigen ertoe deze positie aan te nemen om ze te proberen te verbergen. Meestal doen ze dat onbewust. Dit is echter slechts een voorbeeld van een mogelijke psychologische oorzaak. Er zijn veel andere problemen, zoals een depressie, die iemand een gebogen houding kunnen bezorgen.

Helaas wordt deze voorovergebogen positie steeds gebruikelijker. Dit komt deels door het overmatig gebruik van computers en elektronische apparaten. De constante aandacht die we aan onze mobiele telefoons en computers geven, zorgt ervoor dat we deze houding aannemen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Verlicht je schouderpijn met deze zelfgemaakte remedies

De effecten van het afhangende schouders-syndroom

Vrouw masseert haar nek

Dit syndroom kan ontstaan door problemen in de wervelkolom of het cervicale gebied. In sommige gevallen kan het echter ook het gevolg zijn van emotionele problemen of een laag zelfbeeld.

  • Een lang naar voren gebogen houding leidt tot rugpijn. Dit kan zowel lage rugpijn als cervicale pijn zijn.
  • Het is ook lelijk, omdat het je korter laat lijken en zelfs je buik groter doet lijken dan deze is. Sommigen zeggen zelfs dat wanneer iemand mooi rechtop staat, ze een stuk zelfverzekerder en aantrekkelijker lijken.
  • Bovendien vermindert het handhaven van een voorovergebogen schouderpositie je flexibiliteit. In feite verandert het zowel je gewrichtsbewegingen als je evenwicht.
  • Het kan ook tot ademhalings- en spijsverteringsproblemen leiden.

Je moet daarom proberen deze slechte houding zowel tijdens je rust als in beweging te corrigeren. Het is belangrijk dat je probeert om rechtop te lopen en met je hoofd geheven. Op dezelfde manier moet je ook bewust zijn van je houding en deze corrigeren wanneer je aan het werk bent.

Tips om het afhangende schouders-syndroom te corrigeren

Vrouw doet rekoefeningen

Rekoefeningen zijn ideaal voor het corrigeren van het afhangende schouders-syndroom. Bovendien verbeteren ze over het algemeen de lichaamshouding.

Er zijn veel rekoefeningen die je kunnen helpen om het afhangende schouders-syndroom geleidelijk te corrigeren. Hiertoe behoren onder andere de oefeningen die we hieronder zullen toelichten.

Externe rotatie van de schouders

Het doel is om de schouders naar achter te draaien en ze in de juiste houding te houden.

  • Duw hiervoor 30 seconden je schouders naar achteren.
  • Herhaal dat vervolgens vijf keer.
  • Doe deze oefening indien mogelijk meerdere keren per dag.

Rotatie van schouderbladen

Deze oefening gaat over het strekken van de spieren rond de schouderbladen door de borst uit te strekken en de schouders naar achteren te brengen.

  • Het is vergelijkbaar met de vorige oefening, behalve dat je je schouderbladen zo dicht mogelijk bij elkaar moet brengen wanneer je je schouders naar achter trekt.
  • Dit zal ook je rug ontlasten.
  • Houd de positie 30 tot 40 seconden vast.
  • Herhaal de oefening vijf keer.

Rekoefeningen voor de borst

Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Een ervan is om in een deuropening te staan en je armen zijwaarts te brengen zodat je een T-vorm maakt.

  • Buig vervolgens je ellebogen iets en doe een stapje naar voren totdat je je borstspieren voelt oprekken.
  • Houd dit 30 seconden vast voordat je terug naar achteren stapt.
  • Herhaal de oefening 5 keer.

Rekoefeningen voor de rug

Er zijn diverse opties wat betreft het rekken van de rug. Beide oefeningen hieronder zullen je rug enorm ontlasten.

  • Een manier om dit te doen is om op je rug te gaan liggen en één knie naar je borst te brengen. Blijf een paar seconden zo liggen en doe dan hetzelfde met het andere been.
  • Een andere manier om dit te doen is door op je buik te gaan liggen en een arm omhoog te strekken en tegelijkertijd het andere been iets omhoog te brengen.

Laatste opmerkingen

Zoals we eerder vermeldden, kunnen afhangende schouders het gevolg zijn van een laag zelfbeeld. Dit is waarom het vrij typerend is voor verlegen of zelfbewuste mensen en zelfs voor mensen die chronisch depressief zijn.

In deze gevallen is het niet alleen genoeg om rechtop te staan, maar je moet ook de oorzaken behandelen. Om dit te doen, is het een goed idee om in therapie te gaan.

Als je afhangende schouders hebt, dan moet je een fysiotherapeut raadplegen die je kan adviseren en helpen. Het is belangrijk dat je weet dat deze houding tot andere fysieke problemen kan leiden. Vergeet niet dat het nooit te laat is om je houding en je algehele gezondheid te verbeteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Abdul-Latif AA. Dropped shoulder syndrome: a cause of lower cervical radiculopathy. J Clin Neurol. 2011;7(2):85–89. doi:10.3988/jcn.2011.7.2.85
  • van der Windt DA, Koes BW, de Jong BA, Bouter LM. Shoulder disorders in general practice: incidence, patient characteristics, and management. Ann Rheum Dis. 1995;54(12):959–964. doi:10.1136/ard.54.12.959
  • Linaker CH, Walker-Bone K. Shoulder disorders and occupation. Best Pract Res Clin Rheumatol. 2015;29(3):405–423. doi:10.1016/j.berh.2015.04.001
  • Straker LM, O’Sullivan PB, Smith A, Perry M. Computer use and habitual spinal posture in Australian adolescents. Public Health Rep. 2007;122(5):634–643. doi:10.1177/003335490712200511
  • Kim D, Cho M, Park Y, Yang Y. Effect of an exercise program for posture correction on musculoskeletal pain. J Phys Ther Sci. 2015;27(6):1791–1794. doi:10.1589/jpts.27.1791

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.