Hoe herken je chemisch behandeld voedsel?
Weet je hoe je het verschil kunt zien tussen chemisch behandeld voedsel of natuurlijk voedsel?
Zoals we weten, zijn fruit en groenten essentieel voor een gezond en uitgebalanceerd dieet. Dit is vanwege de vele voordelen die ze aan je lichaam en geest geven.
De noodzaak om een bepaalde hoeveelheid gewassen te kunnen bewaren heeft echter geleid tot het gebruik van pesticiden en meststoffen, producten die vervolgens door het voedsel worden opgenomen.
Om deze reden moet je bepaalde tips onderzoeken die je zullen helpen om een betere selectie te maken bij het kopen van je boodschappen, zodat je geen chemisch behandeld voedsel koopt.
Besteed aandacht aan deze lijst van tien basisvoedingsmiddelen en hun kenmerken om je tijdens het winkelen te helpen met kiezen.
Bedenk wel dat er in Nederland goede regels bestaan over het gebruik van pesticiden en conserveermethoden, maar dat dit in het buitenland soms anders is.
Hoe je in één oogopslag het verschil kan zien tussen chemisch behandeld voedsel en natuurlijke voedingsmiddelen
1. Wortels
Laat je niet misleiden door die grote, intens oranje wortels. Hoewel ze groot en erg smakelijk kunnen zijn, worden ze niet aanbevolen.Let ook op de mogelijke plekken die ze hebben.
2. Aardappelen
Aardappelen absorberen veel chemicaliën. Daarom is het het beste dat je de knollen van gemiddelde grootte kiest en laat je niet verleiden door die gladde en grote aardappelen.- Een andere manier om erachter te komen of het chemisch behandeld voedsel is, is door met je nagel in de schil te prikken. Als het scheurt, dan kun je het met vertrouwen kopen.
3. Tomaten
Het is gemakkelijk om te controleren of de tomaten natuurlijk zijn en geen chemisch behandeld voedsel is. Deze controle doe je via aanraking.Als je ziet dat de huid er kunstmatig uitziet en als je witte strepen ziet, dan bevat het voedsel nitraten.
- De tomaat moet een homogene kleur en een kleine steel hebben.
Misschien ook interessant om te lezen: 7 voordelen van iedere dag tomaten eten
4. Komkommers
Bij het kopen van komkommers, moet je op zoek gaan naar komkommers met een hard uiteinde. Zet ze op je boodschappenlijst als ze in het seizoen zijn.Als je een komkommer doorsnijdt en je in het binnenste gedeelte geen zaadjes ziet, dan is het het beste dat je het weggooit.
5. Kool
Kool is een ander gemakkelijk te identificeren voedsel. Je moet controleren of de bladeren van de kool schoon en dun zijn en een uniforme kleur hebben.Plekken zijn in dit geval geen uitzondering die de regel bevestigen.
6. Appels
Hoewel de grote appels zonder een enkel plekje smakelijker lijken, is het beter om die met een kleinere omvang te selecteren, met kleine onvolkomenheden en die half groenig zijn.- Om er zeker van te zijn dat het een biologische appel is, kun je hem even in kokend water leggen.
- Als er een olieachtige film op de huid verschijnt, dan is deze behandeld met paraffine, gemengd met andere stoffen. In dat geval kun je het beter niet opeten met de schil.
7. Pompoen
Het oppervlak van deze groente spreekt voor zich. Als de schil schoon en glad is, dan is het ideaal om te kopen.Aan de andere kant, als het vezelachtige strepen vertoont die niet recht zijn of donkere vlekken heeft, dan kan dat komen doordat het pesticiden bevat.
8. Aardbeien
Om risico’s tijdens het kopen te vermijden, moet je er rekening mee houden dat de natuurlijke aardbeien niet opvallen door een ideaal uiterlijk of door het presenteren van een heldere kleur.- Een van de duidelijkste kenmerken van aardbeien die niet zijn behandeld met chemicaliën is hun specifieke geur.
- Een andere truc is om ze in koud water te leggen. Na een paar minuten zouden ze hun sap moeten afgeven, zo niet, dan komt dit doordat ze zijn onderworpen aan chemische behandelingen.
9. Watermeloenen
Het is een vrucht die bij voorkeur in het seizoen moet worden geconsumeerd. Anders is het voedsel mogelijk blootgesteld aan bepaalde nitraten.- Vergeet bij het snijden niet dat als de watermeloen felrood is met gele vezels dat dit al een symptoom is dat het nitraten bevat.
- De vezels van een ‘goede’ watermeloen zijn wit.
10. Kersen
Weten welke kersen je moet kiezen, is niet zo ingewikkeld. Let er op dat de kleur van de vrucht helder en uniform is. Als ze aan de andere kant dof van kleur zijn met witachtige vlekken op de schil, dan komt dat omdat ze aan pesticiden zijn blootgesteld.- Om hun conditie te controleren, kun je de kersen bedekken met kokend water.
- Als na een tijdje de geur van de kersen niet verandert, dan is alles in orde.
Ga je gang en breng deze tips in de praktijk en laat je dus niet meeslepen door die groenten en fruit die uit films lijken te komen.
Idealiter zouden ze van verschillende grootten, sterk ruikend en niet zo mooi en helder moeten zijn. Als hun kleur, vorm en structuur uniform zijn, dan is het meestal een goed teken.
Weeg het voedsel met je hand en kies dan altijd het zwaarste.
Zelfs als het onplezierig lijkt, als je een insect vindt, maak je geen zorgen: het is een indicatie dat het van biologische gewassen is.
Was ze ook zorgvuldig en indien mogelijk, onderwerp de vruchten dan aan een warmtebehandeling.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Cómo elegir verduras y frutas. (n.d.). Retrieved from https://www.profeco.gob.mx/educ_div/como-escoger-frutas-y-verduras.pdf
- Pesticidas. (n.d.). Retrieved from https://medlineplus.gov/spanish/pesticides.html
- Vuelve el uso de la parafina, ¿qué es y para qué se utiliza? (n.d.). Retrieved December 28, 2018, from https://www.consalud.es/estetic/bienestar/vuelve-el-uso-de-la-parafina-que-es-y-para-que-se-utiliza_30283_102.html
- Aecosan – Agencia Española de Consumo, Seguridad Alimentaria y Nutrición. (n.d.). Retrieved December 28, 2018, from http://www.aecosan.msssi.gob.es/AECOSAN/web/seguridad_alimentaria/subdetalle/nitratos.htm
- Wohl, L. H. (2006). NitrateSP.06.pm7. Retrieved from https://cchealth.org/eh/small-water/pdf/nitrate_fact_sheet_pww_es.pdf
- ¿Qué son los pesticidas? (n.d.). Retrieved from www.ncbi.nlm.nih.gov/