Hoe ga je om met een midlifecrisis
Misschien is het alleen maar een verandering van perspectief, maar hoe kunnen we het hoofd bieden aan een midlifecrisis?Het leren begrijpen ervan zal ons helpen volledig te leven in elke fase van het leven en de depressies en angsten die vaak na verloop van tijd ontstaan te voorkomen.
Wat is een midlifecrisis?
Vrouwen bereiken de overgang als ze de veertig gepasseerd zijn en ervaren zowel lichamelijke als psychologische veranderingen. Het is een levensfase waarin ze niet jong of oud zijn, maar wel bang zijn voor veroudering.
Bij mannen beginnen de grijze haren te verschijnen, wat leidt tot angst en zorgen.
Voor beide geslachten verschijnt plotseling een mentale checklist die alle dingen evalueert die bereikt zijn of waar nog aan gewerkt wordt. Het is een evolutionaire kwestie die is gekoppeld aan leeftijd en biologische veranderingen.
De omgeving is ook van invloed: sociale en familiare druk eist zijn tol, creëert onzekerheid en vragen. Deze levensfase kan een tijd worden van verliezen en zoektochten.
Zie ook: De gevolgen van te veel nadenken
Tijd voor bezinning
Identiteitsconflicten, familie-, huwelijks- of werkcrises komen vaak voor. Het is een tijd van reflectie en het nemen van beslissingen die een verandering van ritme teweeg kunnen brengen.
Mensen die al ervaring hebben met het behalen van hun doelen, gaan soepeler om met hun midlifecrisis. Degenen die slaaf zijn van de routine, onzeker zijn of geen duidelijke doelstellingen hebben, lopen een grotere kans om in een depressie terecht te komen. Daarnaast lopen mensen met ruziemakende partners ook een hoger risico.
Radicale veranderingen
Vandaag de dag zijn er heel wat sociale veranderingen: talloze mensen volgen de modetrends, gaan elke dag naar de sportschool… Er is geen twijfel over mogelijk: deze gemakkelijk beïnvloedbare mensen zullen ook een midlifecrisis hebben.
- Mannen kunnen haartransplantaties ondergaan of een pruik gaan dragen. Vrouwen daarentegen kunnen hun haar verven of hun kapsel veranderen.
- Ze kunnen naar luide muziek luisteren, naar trendy clubs gaan, extreme sporten uitproberen waar ze voorheen niet in geïnteresseerd waren…
- Mensen kunnen ook de nieuwste elektronische gadgets kopen of zich wenden tot extreme, nieuwe kledingstijlen.
Bij het naderen van de overgang krijgen vrouwen te maken met intense opvliegers en een droge huid en haar. Ze zijn zich er ook van bewust dat ze geen kinderen meer kunnen krijgen, wat hun seksuele verlangens zou kunnen verminderen.
Daardoor kunnen ze terughoudend worden ten aanzien van verschillende aspecten van hun leven, depressief zijn of zelfs fantaseren over avonturtjes.
Bij mannen zien we soms een gebrek aan belangstelling voor de familie. Ze kopen auto’s, stoppen met werken, zijn ongelukkig… Sommige mannen beginnen zelfs meer alcohol te drinken voor tijdelijke momenten van geluk.
Wijsheid en een positieve geest
De menopauze kan een moment zijn om opnieuw na te denken over het leven met wijsheid, spontaniteit en een positieve geest. Kortom, het kan een tijd zijn om op zoek te gaan naar een nieuw plan dat je motiveert om verder te gaan.
Elke levensfase heeft zijn eigen realiteit die we voluit en met vreugde kunnen beleven.
In een maatschappij die jeugdigheid verafgood, is waardig ouder worden geen prestatie die iedereen kan leveren. Mensen die de crisis zien als een kans om hun geest te vernieuwen en hun weg naar een vol leven om te buigen, ongeacht hun leeftijd, zijn ideale kandidaten.
De midlifecrisis: hoe kunnen we daarmee omgaan?
Eerst moet het grote geheel duidelijker worden. Je moet kijken of je bang bent voor de toekomst, voor het ouder worden of om te falen… Misschien ben je ook op zoek naar mensen die je de schuld kunt geven van dingen die zijn gebeurd of waarom het leven niet is wat je dacht dat het zou zijn.
Je kunt de toekomst ordenen met behulp van de antwoorden. Het is belangrijk om te voorkomen dat er beslissingen vanuit een depressie worden genomen, zonder er eerst over na te denken.
De midlifecrisis is een onderdeel van een normaal proces dat je niet alleen hoeft te doorlopen. Familie, partners of vrienden kunnen je helpen ermee om te gaan zoals het is: gewoon een ander fase, zoals de puberteit.
Je kunt ook professionele hulp zoeken.
Wij raden je aan te lezen: Je vijftigste, een geweldige leeftijd voor vrouwen
Een nieuw begin
Een manier om de midlifecrisis om te buigen is door nieuwe doelen te stellen. Deze uitdagingen en doelen helpen je te begrijpen waar je in de nabije toekomst heen wilt.
Veertig worden is niet het einde van je leven, maar eerder een nieuw begin dat je in staat stelt om gelukkiger te leven dan voorheen.
Een midlifecrisis kan relaties en gezinnen verwoesten of tot depressie leiden. Aan de andere kant maken ze je ook sterker. Het verschil tussen beide is de manier waarop je het proces benadert.
Positieve gedachten
Positief denken, lachen om grijze haren, kaal worden of kraaienpootjes zijn allemaal keuzes.
Hoe jij je midlifecrisis het hoofd wilt bieden, hangt af van jouw vermogen om niet toe te geven aan het nemen van beslissingen vanuit een depressie, maar er goed over na te denken.
Stel nieuwe doelen, terwijl je geniet van wat je hebt bereikt en van je dagelijks leven.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Sturdee, D.W. (2017). Menopause. International Encyclopedia of Public Health, 26–34. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780128036785002794?via%3Dihub
- Ayers, B. N., Forshaw, M. J., & Hunter, M. S. (2011). The menopause. Psychologist, 24(5), 348-352. https://research.edgehill.ac.uk/en/publications/the-menopause
- Weaver, Y. (2009). Mid-life: a time of crisis or possibilities? Existential Analysis, 20(1), 69. https://go.gale.com/ps/i.do?id=GALE%7CA196305878&sid=googleScholar&v=2.1&it=r&linkaccess=abs&issn=17525616&p=LitRC&sw=w&userGroupName=anon%7E8e9b8ae&aty=open+web+entry
- Blanchflower, D. G. y Oswald, A. J. (2008). Is well-being U-shaped over the life cycle? Ciencias sociales y medicina, 66(8), 1733–1749. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0277953608000245?via%3Dihub
- Schwandt, H. (20 de abril de 2015). ¿Por qué tantos de nosotros experimentamos una crisis de la mediana edad? Harvard Business Review. https://hbr.org/2015/04/why-so-many-of-us-experience-a-midlife-crisis
- Lachman M. E. (2015). Mind the Gap in the Middle: A Call to Study Midlife. Research in human development, 12(3-4), 327–334. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15427609.2015.1068048?journalCode=hrhd20
- Fenton, E., & Mitchell, T. (2002). Growing old with dignity: a concept analysis: Dignity is regarded as an essential requirement in the care of older people. But what lies beneath the concept of dignity? Elizabeth Fenton and Theresa Mitchell investigate. Nursing Older People, 14(4), 19–21. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12094515/