Je vijftigste, een geweldige leeftijd voor vrouwen

In plaats van je zorgen te maken over het verstrijken van de jaren, zou je je vijftigste juist moeten zien als een leeftijd waarop je kan genieten van je rijpheid en het gezelschap om je heen.
Je vijftigste, een geweldige leeftijd voor vrouwen

Laatste update: 30 januari, 2019

Onze maatschappij, die er altijd op uit is om mensen te bestempelen en stereotypes te creëren, heeft het vaak over de zogenaamde midlifecrisis. De complexe komst van de grote leeftijd van vijftig bij vrouwen.

Dit is een tijd in je leven waarop je meerdere aspecten van je leven onder ogen moet komen en onder de loep moet nemen, vooral wanneer je de overgang bereikt.

Eén ding dat we gelijk duidelijk willen stellen, is dat elke leeftijd geweldig kan zijn. Zolang je er maar positief, dapper en enthousiast tegenover staat.

De jaren vanaf je vijftigste verjaardag zijn geweldige jaren waarin een hoop gebeurtenissen kunnen plaatsvinden.

Daarom zien veel vrouwen deze leeftijd, misschien enigszins ironisch, als de adolescente periode van hun middelbare leeftijd, waarin ze in een achtbaan zitten van hormonale en persoonlijke veranderingen die met een heldere geest en een hart vol dromen ervaren moeten worden.

Je vijftigste is niet je nieuwe twintigste – draag de vijftig met trots

vrouw met zwart haar

‘Veertig is het nieuwe twintig en vijftig is het nieuwe vijfentwintig’. Dit is misschien een aannemelijke gedachte, maar natuurlijk niet helemaal waar.

Je vijftigste zal nooit overeenkomen met je twintigste, omdat je jezelf tegen de tijd dat je vijftig wordt goed voelt over alles dat je beleefd en geleerd hebt. Het is helemaal niet nodig om weer terug te gaan naar je twintigste, omdat je jezelf nu hebt weten te bekleden met het schild van ervaring.

 • Op je vijftigste ben je taai en mooi en voel je je goed over wie je bent.
 • Nog iets om over na te denken wanneer je deze leeftijd bereikt, is dat oprecht geluk gepaard gaat met acceptatie.
 • Je zal voor jezelf zorgen, jezelf goed kleden en nog altijd zeer aantrekkelijk zijn, maar het is helemaal niet nodig om je als vrouw van boven de vijftig voor te doen als een twintigjarige.

Dit willen of hier naar streven is niets meer dan een grote bron van pijn.

De grote vijftig en het huis der ‘hormonale verschrikkingen’

Karen Glaser, sociologe aan het King’s College London (UK), legt in haar onderzoeken uit dat er sprake is van een steeds vaker voorkomend verschijnsel.

 • Vrouwen krijgen op steeds latere leeftijd nog kinderen. Wanneer een vrouw dan haar vijftigste bereikt, bereiken haar kinderen daarom pas net de adolescentie.
 • Het proces van de overgang met al zijn veranderingen, zoals het ongemak, de opvliegers, de slapeloosheid en de stemmingswisselingen, wordt verergerd doordat moeders ook nog eens om moeten gaan met een tiener die in dezelfde hormonale achtbaan zit.

Voor de inspanning die het vereist om deze twee realiteiten met elkaar in harmonie te brengen, zijn ervaringen nodig waar je een boek over zou kunnen schrijven.

Hoewel elke vrouw op een gegeven moment door deze fase zal moeten gaan, is het niet altijd even makkelijk om die grote vijftig onder ogen te komen. Rond deze leeftijd ervaren vrouwen een daling in hun oestrogeengehalte. Daardoor gaat:

 • Hun huid begint te hangen
 • Hun huid verliest elasticiteit 
 • Ze kunnen last krijgen van haaruitval
 • Vermoeidheid…

En ga zo maar door. Het is een vrij lastig gevecht waar je als vrouw elke dag doorheen moet. Waar je dus niet aan kunt ontkomen.

Dus vijftig is niet het nieuwe vijfentwintig. Moeders moeten voor hun kinderen zorgen, aan hun behoeftes voldoen en tegelijkertijd ook aan hun eigen behoeftes voldoen.

Misschien ook interessant:
Waarom heb ik last van haaruitval?

Vanaf je vijftigste verdwijnen twijfels en duiken er zekerheden in je op

de rug van een vrouw

Veel vrouwen beginnen op hun vijftigste aan een ingewikkelde en kritische persoonlijke reis: een scheiding.

 • Ze beginnen in hun eentje, of in het gezelschap van hun kinderen, aan een nieuw stadium. Dit komt tegenwoordig steeds vaker voor. Dit is een ingewikkelde realiteit, omdat sommige vrouwen financieel niet erg sterk staan. Toch blijven ze doorzetten.
 • Op deze leeftijd is er geen sprake meer van twijfel. Alleen van de heldere zekerheid van wie je bent, wat je wilt en wat je verdient. Het schild van ervaring waar we het aan het begin van dit artikel ook al over hadden, is hetgeen dit gevoel van zekerheid koestert.
 • Het is tijd om op je intuïtie te vertrouwen, om aan nieuwe persoonlijke projecten te beginnen die wel of niet succesvol zullen zijn, maar die je hoe dan ook altijd uit zult voeren met de overtuiging dat je zult slagen.

Op deze leeftijd beleef en evalueer je opnieuw je eigen prioriteiten

Een paar jaar geleden kwamen je partner en je kinderen op de eerste plaats, maar nu je je vijftigste hebt bereikt komt er een bijzondere plaats vrij voor jezelf.

Alles wordt opnieuw in balans gebracht in je geest. Er bloeit eindelijk een sterker zelfvertrouwen in je op, met alle dromen die je nog moet verwezenlijken.

Hoe oud je ook bent, vergeet nooit dat het beste moment om iets te doen altijd ‘nu’ is. Aarzel daarom niet om voor jezelf te zorgen, jezelf te steunen, te vechten voor je eigen dromen en behoeftes terwijl je de mensen om je heen geluk en blijdschap biedt en hier hetzelfde voor terugkrijgt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Valentín E. (2014). Menopausia. https://doi.org/10.1016/B978-84-458-1311-9.50137-3
 • Dulcey-Ruiz, E., & Valdivieso, C. U. (2002). Psicología del ciclo vital: Hacia una visión comprehensiva de la vida humana. Revista Latinoamericana de Psicologia.
 • Gifre, M., Monreal, P., & Esteban, M. (2011). El desarrollo de la identidad a lo largo del ciclo vital. Un estudio cualitativo y transversal. Estudios de Psicologia. https://doi.org/10.1174/021093911795978180
 • Gallego, I. D., Delgado, A. O., & Sánchez-Queija, I. (2011). Apego a los iguales durante la adolescencia y la adultez emergente. Anales de Psicologia.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.