“Ik ben een moeder, geen slaaf”

Ondanks hun verplichtingen aan het thuisfront kunnen en moeten vrouwen tijd vrij maken om dingen te doen waar ze van genieten. Vergeet dit niet.
Moeder Geen Slaaf

“Dat ik een moeder ben, betekent niet dat ik een slaaf ben om taken in het huis uit te voeren.” Deze opmerking ging kort geleden viraal nadat een tweeëndertigjarige vrouw uit Australië een interessante brief postte op haar Facebook-pagina.

Constance Hall is een vrouw die erg actief is op sociale netwerkpagina’s en haar eigen blog heeft, waarop zij praat over de actieve leefstijl die het hebben van kinderen biedt. Ze benadrukt hoe belangrijk het is om goede sociale relaties en je eigen interesses en passies in stand te houden.

Een aantal weken geleden postte zij een brief die meer was dan alleen een mening, het was een soort oproep aan vrouwen over de hele wereld om hun plaats in de maatschappij op te eisen en voor hun eigen persoonlijke groei te blijven zorgen en hier tegelijkertijd de verantwoordelijkheden van het ouderschap in te verwerken.

Vandaag willen wij je uitnodigen om hierop te reflecteren.

Ik ben een moeder, ik ben een vrouw: de brief van Constance Hall

Constance Hall is een van die vrouwen die helemaal niet bang is om haar kinderen overal mee naar toe te nemen. Ze draagt ze in haar armen en neemt ze uren mee naar het strand, naar speelafspraakjes met andere kinderen en haar vrienden of gewoon om even te winkelen.

Ze wilde niets opofferen en daarom moest ze een paar strenge prioriteiten stellen in haar leven: haar kinderen en zichzelf.

Omdat ze helemaal moe werd van de manier waarop haar vrienden zichzelf omschreven als ‘huisvrouwen’ in plaats van ‘moeders’, waarbij sommigen van hen zelfs depressief of hopeloos werden op momenten dat ze zich alleen voelden, besloot Constance een paar interessante zinnen te posten, die we vandaag met jou willen delen:

Zwangerschap

Lees ook: 4 kernwaarden om op je kinderen over te brengen

“Ik schrijf deze brief aan de vrouwen in het park die op hun telefoons kijken zonder veel aandacht te besteden aan hun kinderen.

Ja, ik heb het tegen jou. In plaats van jezelf helemaal te verdiepen in je smartphone, zou je jezelf in contact moeten brengen met de wereld en je kinderen en niet met die groepen vrouwen die alleen communiceren via sociale netwerksites.

Vergeet namelijk niet dat het helemaal niet uitmaakt wat deze ‘kleine groep moeders’ denkt. Sta op en speel met je kinderen!

De vrouw die een berg vieze afwas in de gootsteen heeft staan, kan nog steeds de deur uitgaan met haar kinderen en koffie gaan drinken met haar vrienden.

Ik heb het tegen jou. Een goede moeder, vrouw of een goed mens zijn betekent niet dat je voor de rest van je leven alleen maar bezig bent met het huis schoonmaken. Als je je hier te druk over maakt, dan zullen je vrienden hun leven gaan leiden zonder jou.

Aan de vrouw die vanaf haar bevalling vastzit aan een voorschrift voor antidepressiva, ik heb het tegen jou. Je zult het misschien niet geloven, maar je zal nog steeds met je depressie aan het worstelen zijn wanneer je kinderen zijn opgegroeid. Verwar depressie niet met opgeven. Jij bent nog steeds de heerser over je eigen leven en jij kunt alles overwinnen.

Dit is de beste tijd van je leven, geniet ervan zolang het kan.

Soms halen we kracht en zwakte door elkaar, maar onthoud dat je veel sterker bent dan je denkt. Je bent niet zwak als je om hulp moet vragen. Het is het waard!

Onthoud dat er genoeg vrouwen zijn die door hetzelfde gaan als jij, alleen praten ze er misschien niet over.

Nu schrijf ik aan de vrouw die niet al haar gewicht weer heeft kunnen verliezen na haar zwangerschap. Maak je geen zorgen, het is helemaal niet belangrijk. Het moederschap is namelijk een nieuwe baan die vierentwintig uur per dag jouw aandacht opeist, zonder je hiervoor uit te betalen.

Het is zelfs een baan waar nooit een einde aan komt. Aarzel dus niet om lekker dat plakje cake te eten als je daar zin in hebt. Jouw lichaam na een bevalling gaat niemand iets aan. Vergeet dus wat anderen zeggen: het is voor niemand belangrijk.

Lees ook: De band tussen grootouders en hun kleinkinderen

Hoe belangrijk het is om prioriteiten te stellen in je leven

Zogende Baby

Elk van ons zal zichzelf wel of niet kunnen herkennen in de woorden van Constance. Je kunt er altijd voor zorgen dat het huis schoon is, de afwas afgewassen en weggeruimd is, maar nog steeds alle tijd van de wereld hebben voor je kinderen.

De ideeën die zij naar voren brengt, gaan echter nog veel verder dat dat:

Bekijk ook: Hoe biedt je kinderen een succesvolle emotionele opvoeding

Een moeder zijn betekent niet dat je het leven, de dromen, de vriendschappen en de carrière die je voorheen had moet opgeven.

  • We realiseren ons dat ons dagelijks leven nooit meer hetzelfde zal zijn, dat we allemaal bepaalde uitdagingen tegemoet gaan, moeilijkheden ervaren en dat we op sommige momenten de hoop geheel zullen verliezen. Leven, leren en een moeder zijn betekenen echter dat je sterk en flexibel moet zijn en dat je elke dag moet vechten voor hetgeen waar je van houdt.
  • Prioriteiten stellen is dan ook een must: onthoudt dat als je zelf niet gelukkig bent, je ook niet in staat zult zijn om je kleintjes te helpen om gelukkig te zijn.

Als je op een bepaald moment de hoop verliest, aarzel dan niet om lekker met je kinderen de deur uit te gaan, de zon te voelen, te praten met andere moeders, jezelf te omringen met anderen die jou zonder twijfel zullen herinneren aan de wonderen van het leven en het opvoeden van kinderen.