Hoe je een spinplant kunt verzorgen en vermeerderen

De spinplant, ook wel liefdeslint genoemd, is binnenshuis erg populair. Hij heeft lange bladeren die bloeien. Nadat de bloemen zijn gevallen, verschijnen er kleine plantjes die op kleine spinnetjes lijken, vandaar de populaire naam.
Hoe je een spinplant kunt verzorgen en vermeerderen

Laatste update: 25 mei, 2023

Wist je dat je de spinplant (Chlorophytum) kunt gebruiken om een vermeerderingsproces van spinplanten te beginnen? Dit proces is heel eenvoudig en kan worden gedaan in aarde of in water, afhankelijk van je voorkeuren. Dus, blijf lezen, want we gaan je vertellen hoe je deze mooie planten kunt verzorgen en vermeerderen!

Benodigdheden om spinplanten te vermeerderen

Hier is wat je nodig hebt:

 • Water
 • Potten
 • Substraat
 • Tuinscharen
 • Baby spinplantjes
 • Bekers of bakjes
 • Meststof om het vocht in de grond vast te houden

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
8 sierplanten die groeien in kleigrond

Je spinplant in de grond vermeerderen

Spinplant
Het vermeerderen van de spinplant in de grond is eenvoudig. Je moet de scheuten die uit de stengels komen afknippen.

De spinplant wordt ook wel “liefdeslint” of “slechte moeder genoemd. Deze naam is haar gegeven omdat haar nakomelingen van haar af groeien.

Het zijn juist deze scheuten die gebruikt worden om de voortplanting te beginnen. Dus, als je je nieuwe spinplanten wilt kweken, volg dan de stappen die we met je gaan delen.

1. Knip de scheuten die je gaat vermeerderen

De eerste stap die je moet volgen om je spinplant te vermeerderen is het knippen van de scheuten die je gaat kweken. Hiervoor moet je ze van de lange takken halen, waar de spinscheuten groeien.

Als je ze eenmaal geïdentificeerd hebt, knip je ze af, waarbij je ervoor zorgt dat je de bulten die ze hebben behoudt. In dit gebied zitten namelijk beginnende wortels die ofwel in de grond zullen wortelen of zich in het water zullen ontwikkelen, afhankelijk van wat je besloten hebt om ze te kweken.

2. Plaats de zaailingen in een glas water

Als je babyspinplantjes geen goede wortels hebben ontwikkeld, moeten ze in een glas of bak met water worden geplaatst. Controleer verder elke dag of de wortels groeien en vul het verdampende water bij, zonder de bladeren onder water te laten komen.

Onthoud dat deze stap een paar weken kan duren. Zorg dus voor een plek met direct zonlicht. Als de spruiten die je knipt echter al wortels hebben, dan sla je deze stap over.

3. Plant je spinplanten in de grond

Nu de spinplanten klaar zijn, is het tijd om te planten. Dan moet je de potten waarin je gaat vermeerderen vullen met kwaliteitsgrond die goed vocht vasthoudt. Het ideale substraat moet pijnboomschors, vermiculiet, turf of perliet bevatten.

Ook moet je ervoor zorgen dat de potten een goede drainage hebben. Als de potten die je hebt niet genoeg gaten hebben, maak dan nieuwe met behulp van een schroevendraaier. Vergeet dus niet om er een bakje onder te plaatsen om het water vast te houden.

Als je de potten eenmaal gevuld hebt met aarde, graaf dan een gat in het midden en plaats er de babyspinplantjes in. Hun wortels moeten goed bedekt zijn. Vul hiervoor het gat dat je hebt gemaakt met aarde en druk het aan om de zaailing stevig te maken.

4. Geef de linten onmiddellijk water

Geef de planten water onmiddellijk nadat je ze geplant hebt. De hoeveelheid vloeistof die je erin moet doen moet voldoende zijn tot het uit de drainagegaten komt.

Wees voorzichtig! Hier komt een truc die je niet over het hoofd mag zien: zorg ervoor dat je het water dat in de tray achterblijft weggooit.

Deze tip is erg belangrijk, want hoewel het substraat van de spinplantjes vochtig moet zijn, wordt het als overdaad beschouwd om het uit de trays te blijven absorberen. Hierdoor kunnen de wortels gaan rotten en kan je spinplant afsterven.

Geef vanaf dit punt om de dag water totdat de groei gelijkmatig verloopt. Daarna, telkens als je merkt dat het substraat uitdroogt, geef je opnieuw water om de nodige vochtigheid te behouden.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
De beste 9 kleine bomen om in potten te planten en hun verzorging

Kweek je spinplant in water

Spinplant in een glas
De spinplant kan ook in een glas of vaas met water vermeerderd en mooi gehouden worden.

Als je je spinplant niet in aarde wilt vermeerderen, vermeerder hem dan in water. Dit is een goede optie om je huis of kantoor mee te versieren.

Dit is wat je moet doen:

 • Zet een glas of bak met water klaar, waarin je je plantjes gaat zetten.
 • Je zult merken dat de babyspinplantjes groeien op stokjes die uit de moederplant komen. Knip ze af, waarbij je een flink deel van deze stengel overhoudt.
 • Gebruik de stengel om de plant in het glas te plaatsen en zorg dat de bladeren de toppen niet raken. Als de scheuten goede wortels hebben, moet je het water zo aanpassen dat het de toppen van de scheuten nauwelijks raakt. Doen ze dat niet, verhoog dan het vloeistofniveau zodat de basis van de plant het raakt.
 • Ververs het water dagelijks zodat er geen schimmel ontstaat.
 • In ongeveer 15 dagen zullen je planten geworteld zijn.
 • Op dit punt kun je je linten overbrengen naar de definitieve bak.
 • Als de planten eenmaal geworteld zijn, vergeet dan niet het water regelmatig te verversen en geniet van je nieuwe spinnenplanten.

Verzorgingstips voor spinplanten

De spinplant (Chlorophytum comosum) is een winterharde vaste plant die gemakkelijk thuis te vermeerderen en te verzorgen is. Hij is huisdiervriendelijk. Hij is huisdiervriendelijk, wat betekent dat er geen probleem is als je huisdieren erin bijten of eraan likken (hoewel dat niet ideaal is).

Hoewel zijn verzorging basaal is, is het noodzakelijk om aandacht te besteden aan zijn behoeften, zodat hij mooi en gezond groeit:

 • Soort licht: hij ontvangt graag zonlicht, maar geen direct zonlicht, want dat kan zijn mooie bladeren bederven. Hij stelt ook schaduwrijke en halfschaduwrijke plaatsen op prijs.
 • Temperatuur: deze plant verdraagt maximumtemperaturen van 30 graden Celsius en minimumtemperaturen van -2.
 • Water geven: in de zomer moet er vaak water worden gegeven (2 tot 3 keer per week), en in de winter elke week.
 • Bemesting: in het voorjaar om de 15 dagen bemesten. De meststof gaat in het irrigatiewater en wordt in dezelfde periode aangebracht.

Zo eenvoudig is het om je spinplant te vermeerderen en te verzorgen. Met deze methoden kun je de jouwe vermeerderen om er thuis meer te hebben of om cadeau te geven aan een familielid of vriend!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Poole, R. T., & Zimmer, K. (2019). Chlorophytum Comosum. In CRC Handbook of Flowering (pp. 236-237). CRC Press.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.