Hoe een peesontsteking te verlichten?

Als je een effectieve manier nodig hebt om een peesontsteking te verlichten, dan wil je misschien de volgende natuurlijke remedies proberen. Een paar belangrijke tips, waaronder bepaalde voedingsmiddelen en supplementen, kunnen helpen om de pijn van een peesontsteking te verzachten.
Hoe een peesontsteking te verlichten?

Geschreven door Ivan Aranaga Amengual

Laatste update: 24 augustus, 2022

Tendinitis of een peesontsteking komt net zo vaak voor als dat het vervelend is. Er zijn verschillende situaties die je voor deze aandoening vatbaar kunnen maken, zoals het uitvoeren van ongezonde bewegingen of het overbelasten van het getroffen gebied. Het is echter mogelijk om een peesontsteking te verlichten.

Tendinitis treedt op wanneer je pezen ontstoken raken. Net als bij elke ontsteking, zul je pijn ervaren. Het vindt vaak plaats wanneer er:

 • een plotselinge overdreven beweging wordt gemaakt.
 • repetitieve bewegingen plaatsvinden.
 • teveel inspanning op het gebied wordt uitgeoefend.

Een peesontsteking ontstaat meestal bij de knieën, schouders, onderarmen, handen en voeten. Elke pees kan echter ontstoken raken. Als je het op tijd behandelt, dan zijn er veel mogelijkheden om het te genezen, maar het moet correct en met fysiotherapie behandeld worden.

Vier stappen om een peesontsteking te verlichten

Vrouw met een pijnlijke hand

Het herstellen van een peesontsteking moet thuis beginnen. Om je herstel te versnellen, moet je de door de specialist aanbevolen behandeling vergezellen met vier stappen die je nauwkeurig moet volgen.

1. Rust

Het is voor het aangetaste weefsel essentieel om te kunnen genezen. Dit betekent echter niet dat je volledig moet rusten en niets moet doen, omdat dit alleen zal bijdragen aan de stijfheid van het gebied.

 • Toch moet je activiteiten vermijden die je pijn verergeren, zoals sporten met veel impact en hard werken.
 • Probeer, als je kunt, oefeningen met een lage impact te doen die geen pijn aan de aangedane pees veroorzaken. Dit zou een goed moment zijn om watersporten te beoefenen.
 • Zodra je merkt dat de zwelling volledig weg is, beweeg dan voorzichtig het gewricht om de flexibiliteit te behouden.

2. IJs om een peesontsteking te verlichten

IJspak op knie om peesontsteking te verlichten

Door ijspacks aan te brengen, kun je de pijn van een peesontsteking snel verlichten. IJs is een ideale metgezel als het gaat om het herstelproces, omdat het helpt om ontstekingen, pijn en spierspasmen te verminderen. Gebruik ijswaterbaden, ijspakketten of ijsmassages.

 • Om een ijsmassage te doen, hoef je alleen maar een ijspack in te vriezen en op getroffen gebied aan te brengen terwijl je meerdere keren per dag ongeveer 20 minuten soepele bewegingen maakt. Hoe meer ijs je gebruikt, hoe beter.
 • Je moet het echter altijd met een doek aanbrengen om direct contact met het ijs en de huid te voorkomen, waardoor verdere schade voorkomen wordt.

3. Compressie

Met deze techniek kun je de beweging van het getroffen gebied beperken, waardoor verdere schade en pijn voorkomen worden. Aan de andere kant kan het helpen om ontstekingen te verminderen. Gebruik hiervoor elastische bandagescompressoren of klassieke kompressen.

4. Hoog houden

Door het getroffen gebied boven het hartniveau te houden, wordt overmatige vochtophoping in het getroffen gebied verminderd, vooral op het moment dat je gewond bent. Op deze manier kun je de ontsteking en pijn die na een blessure optreedt verminderen.

 • Wanneer je je ledemaat omhoog brengt, breng het ijs dan aan. Op die manier kun je de ontsteking snel beheersen en verminder je de geleden schade.

Voedingsmiddelen om een peesontsteking te verlichten

Vrouw met een pijnlijke schouder

Probeer voedsel te eten dat bijdraagt aan een gemakkelijk herstel en therapie. Dit omvat onder andere de volgende opties:
 • Producten met bromelaïne. Dit is een enzym met ontstekingsremmende eigenschappen die je helpen om pijn te verlichten en snel te herstellen. Ananas is een geweldig voorbeeld.
 • Omega 3-vetzuren is een essentieel vetzuur dat deelneemt aan je herstelproces door ontstekingen in het getroffen gebied te verminderen en pijn te verlichten. Je kunt het in vette vis vinden.
 • Alle mineralen zijn nodig om een peesontsteking te verlichten. In dit geval zijn selenium en magnesium het belangrijkst, omdat ze rechtstreeks op de aangetaste pees inwerken en je helpen om te herstellen. Je kunt het in alle soorten fruit en groenten vinden. Pure chocolade is ook een belangrijke bron van magnesium!
 • Je kunt kruiden, fruit en groenten aan je dieet toevoegen die ontstekingsremmende eigenschappen hebben of als pijnstillers werken. Ananas, appels en kersen zijn goede voorbeelden.
 • Vitaminen zijn altijd nodig om van enig ongemak te herstellen. Als je een peesontsteking hebt, consumeer dan extra vitamine C. Het komt in ruime mate voor in citrusvruchten, rode paprika, broccoli en bloemkool. Vergeet vitamine B1 niet, dat je uit eieren en noten kunt verkrijgen. Vitamine B5 uit volkoren granen zal ook nuttig zijn.

Natuurlijke remedies om een peesontsteking te verlichten

Arts bekijkt hand van kind

Natuurlijke remedies dragen altijd bij aan het herstelproces. Ze zijn onze bondgenoten, dus laten we kijken wat je kan helpen als je last hebt van een peesontsteking.

Mosterdolie

Mosterdolie heeft ontstekingsremmende eigenschappen en verlicht pijn. Het magnesium dat het bevat, is ook uitstekend voor het behoud van spieren en pezen.

 • Om een peesontsteking te verlichten, masseer je het getroffen gebied twee of drie keer per dag gedurende ongeveer 20 minuten met veel olie.

Castorolie

Deze oliesoort is ideaal voor het verlichten van pijn en het verlichten van de gevoeligheid van het getroffen gebied. Het vermindert ook ontstekingen.

 • Verwarm de castorolie in een pan, dompel er vervolgens een handdoek of doek in en wikkel het om de getroffen pees.
 • Dit twee keer per dag doen is voldoende om de pijn te verlichten.

Kurkuma

We kunnen niet vergeten om de pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen van deze specerij te vermelden. Hiermee kun je pijn verlichten en zwelling verminderen.

 • Drink twee keer per dag een glas warme melk met kurkuma. Je zult een verschil merken!

Gember

Gember om een peesontsteking te verlichten

Dit is een krachtig antioxidant en ontstekingsremmend middel dat je kan helpen om pijn en ontsteking te verlichten, de gewonde pezen te genezen en hun beweging te herstellen.

 • Drink twee keer per dag een glas water met twee theelepels gemberpoeder. Het zal zeer effectief zijn.

Tot slot moet je geduld hebben om een peesontsteking te verlichten. Zorg voor de nodige rust, want je herstel hangt ervan af. Vergeet niet dat het de voorkeur heeft om een paar dagen rust te houden om de rest van je leven in beweging te blijven. Gebruik onze tips en volg de aanbevelingen van je specialist.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Barreno Castillo, Arika Marisol, Sanipatin Cayambe, and Ingrid Oderay. Eficacia de la aplicación de kinesio taping en el tratamiento fisioterapéutico de pacientes con tendinitis rotuliana que acuden al departamento de rehabilitación del hospital militar durante el período comprendido entre noviembre 2013-abril 2014. BS thesis. Riobamba: Universidad Nacional de Chimborazo, 2014, 2014.
 • Brosseau, L., et al. “Masajes de fricción transversal profundos para el tratamiento de la tendinitis (Revisión Cochrane traducida).” La Biblioteca Cochrane Plus 4 (2008).
 • López Barrueco, Lisette. “Analgesia quirúrgica acupuntural, un reto en el tratamiento de la tendinitis de Quervain.” Revista Archivo Médico de Camagüey 16.6 (2012): 1653-1655.
 • Bode AM, Dong Z. The Amazing and Mighty Ginger. In: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 7. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/
 • Hewlings, S. J., & Kalman, D. S. (2017). Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health. Foods (Basel, Switzerland)6(10), 92. https://doi.org/10.3390/foods6100092
 • Boddu SH, Alsaab H, Umar S, Bonam SP, Gupta H, Ahmed S. Anti-inflammatory effects of a novel ricinoleic acid poloxamer gel system for transdermal delivery. Int J Pharm. 2015;479(1):207-211. doi:10.1016/j.ijpharm.2014.12.051
 • Clínica Mayo. Dolor a causa de la tendinitis: ¿debería aplicarme hielo o calor? (2019). Recuperado el 15 de septiembre de 2020. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/tendinitis/expert-answers/tendinitis/faq-20057872

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.