Hoe blijf je na je vijftigste in vorm?

Zodra je een bepaalde leeftijd bereikt, kan het moeilijker zijn om in een goede conditie te blijven. Maar het is allemaal een kwestie van houding. Zoek een activiteit die jou voldoening geeft en die je in beweging brengt.
Hoe blijf je na je vijftigste in vorm?
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 03 november, 2022

Mannen én vrouwen moeten hun hele leven gezonde gewoonten onderhouden. Dat zal het mogelijk maken om tot na je vijftigste in vorm te blijven, of tot na je zestigste, zeventigste of zelfs tachtigste.

Na je vijftigste en na de menopauze of de andropauze is het belangrijk dat je in goede conditie blijft. Dat is nodig om veel voorkomende gezondheidsproblemen te vermijden die in die leeftijdsfase optreden.

In dit artikel geven we je enkele tips hoe je je gezondheid kan verbeteren als je ouder dan vijftig bent.

Vijftig jaar oud zijn betekent niet dat je oud bent!

In het verleden werd iemand die al een gezin had opgebouwd en dichtbij het pensioen stond, beschouwd als ‘oud’. Gelukkig zijn de dingen veranderd. Tegenwoordig zijn de jaren rond je vijftigste de beste periode om nieuwe routines te beginnen en bepaalde gewoontes te veranderen.

Bovendien heeft de medische kennis al een hele stap vooruit gezet. Enige tijd geleden geloofde men nog dat het voor vrouwen een risico was om na de menopauze te trainen of bewegingsoefeningen te doen. Nu weten we dat lichamelijke activiteit goed is voor elke leeftijd.

In deze periode van het leven kan lichamelijke activiteit de slijtage door de tijd verminderen.

We raden je aan een oefening te kiezen die je graag doet. Het is ook een goed idee om die samen met mensen van ongeveer dezelfde leeftijd te doen. Op die manier werk je niet alleen aan je lichaam, maar ook aan je geest. We raden je bovendien aan om plezierige activiteiten in openlucht te doen. Probeer ook eens een les of een workshop om je geest in vorm te houden en het geheugen en het begrip te versterken.

Hoe blijf je na je vijftigste in vorm?

Misschien train je al je hele leven, maar het kan ook dat je nog nooit één voet in een sportzaal gezet hebt. Dat maakt niet uit. Als je voorbij de vijftig bent, is het erg belangrijk dat je een zekere routine opbouwt en regelmatig oefeningen doet.

Na je vijftigste in vorm blijven, is geen ‘mission impossible’. Voor je met de oefeningen start, raden we aan om met de volgende tips rekening te houden:

1. Beslis wat je doelstellingen zijn

Na je vijftigste in vorm blijven door samen te fietsen

Waarom wil je oefeningen gaan doen? Misschien wil je gewicht verliezen. Misschien wil je je evenwicht verbeteren of bepaalde delen van je lichaam verstevigen. Of misschien is jouw enige doelstelling dat je gezond wil zijn.

Nog een mogelijke reden is dat je je geest wat wil leegmaken. Misschien wil je van die stress af of nieuwe mensen ontmoeten. Kies voor een duidelijke doelstelling. Dit zal je helpen om gefocust te blijven op de dagen dat je geen zin hebt om het huis uit te komen.

2. Ga op zoek naar de juiste activiteit

Dit betekent dat je op zoek gaat naar een activiteit die past bij je leeftijd, je lichamelijke bouw, je mogelijkheden en je ervaring. Het is misschien moeilijk, maar je kan het.

Probeer ze allemaal uit totdat je de juiste vindt. Je zal doorhebben dat je de juiste training gevonden hebt wanneer je merkt dat je geen enkele les mist.

3. Zet de oefeningenreeks in je agenda

Na je vijftigste in vorm blijven door samen te hardlopen

Beslis vervolgens hoeveel tijd je elke dag of elke week vrij wil maken voor de oefeningen. Je kan bijvoorbeeld je boodschappen combineren met lichamelijke activiteit. Zo hoef je niets op te geven.

Organiseer je agenda of je uurrooster goed als je veel andere verplichtingen hebt.

4. Zie de oefeningen als iets plezierigs

In vorm blijven is een project voor de lange termijn. Mis je een dag of twee, dan is dat niet het einde van de wereld.

Straf jezelf niet als je op een bepaalde dag geen zin hebt, ziek bent of het regent en je niet naar buiten wilt gaan. Maak dan gebruik van die tijd en breng deze met je familie door. Doe een dutje of bekijk een film.

5. Verander je dagelijkse voeding

Na je vijftigste in vorm blijven door gezonde voeding te eten

Vergeet niet dat het metabolisme van de vrouw na de menopauze vertraagt. Als je dus blijft eten zoals je vroeger deed, dan zal je gewicht toenemen.

Bezoek een voedingsdeskundige. Die zal je helpen om een dieet op te stellen dat past bij je leeftijd en je behoeften. Bovendien raden we je aan om meer fruit, groenten, peulvruchten en volkoren granen te eten.

Oefeningen om na je vijftigste in vorm te blijven

We raden je aan om traag te beginnen en met gemakkelijke oefeningen. Dit geldt vooral als je gewoonlijk niet veel traint (of nog nooit getraind hebt).

De volgende oefeningen zijn uitstekend als je ouder bent dan vijftig jaar:

1. Wandelen

 • Dit is een fundamentele oefening en eigenlijk op elke leeftijd aan te raden. Wandelen kun je bovendien is altijd en overal doen.
 • Ga buiten wandelen. Dat is beter, maar je kunt altijd een renbaan of loopbaan in de sportzaal gebruiken als het koud is of regent.
 • Je kan ook van die tijd gebruik maken om te gaan wandelen met je gezin, vrienden of huisdier.
 • In het algemeen is de aanbevolen hoeveelheid één uur per dag. Draag gemakkelijke schoenen en wandel in je eigen ritme.

2. Dansen

Na je vijftigste in vorm blijven door te dansen

Een leven zonder muziek is geen leven. Bovendien is dansen goed voor je gezondheid.

In een goede conditie blijven na je vijftigste kan een van de leukste dingen ter wereld zijn als je het op muziek doet. Je hoeft zelfs het huis niet te verlaten… dans gewoon in je huiskamer!

Het is een uitstekende manier om je coördinatie te verbeteren. Tegelijkertijd zal het je zelfvertrouwen vergroten en de zuurstof naar het bloed sturen.

3. Yoga

Deze oude praktijk is een uitstekende manier om je te helpen na je vijftigste in vorm te blijven.

We geven hier enkele effecten van yoga:

 • Het verstevigt de spieren
 • Het maakt je leniger.
 • Het verbetert je evenwicht.
 • Yoga voelt als een emotionele therapie.

Je kan het zo snel of zo traag doen als je zelf wil. Tijdens de yoga maak je verbinding met je innerlijke zelf.

4. Zwemmen

Na je vijftigste in vorm blijven door te zwemmen

Zwemmen is nog een activiteit die ideaal is om te doen na de menopauze of na de andropauze. Het houdt je in vorm zonder het lichaam onnodig te belasten. Je zal het lichaam trainen zonder het te beseffen. Dat komt door het effect van het water.

Als je niet kunt zwemmen, dan is nu eigenlijk het moment om les te volgen. Bovendien kan je ook genieten van activiteiten die in het ondiepe deel van het zwembad gedaan worden (zoals aerobics in het water).

Een ander voordeel is dat de meeste zwembaden in de winter ook open zijn, aangezien ze overdekt zijn, waardoor de weersomstandigheden geen excuus hoeven zijn om na je vijftigste in vorm te blijven door te zwemmen! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Bourdieu, P. (2002). La “juventud” no es más que una palabra· ~. In Sociología y cultura.
 • Caracuel, J. C., & Arbinaga, F. (2010). Repercusión del ejercicio físico sobre la salud. Apuntes de Psicología.
 • Taguenca, J. A. (2009). El Concepto de Juventud. Revista Mexicana de Sociología. https://doi.org/10.2307/3538491

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.