Hoe bereid je tijgermelk

We gaan je vertellen hoe je een voortreffelijke zelfgemaakte tijgermelk kunt bereiden, een exotisch drankje met bepaalde eigenschappen die veel gezondheidsvoordelen bieden.
Hoe bereid je tijgermelk
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Tijgermelk is een drank van hoge kwaliteit die veel essentiële voedingsstoffen aan het lichaam kan geven. Het kan gemakkelijk thuis bereid worden met maar een paar ingrediënten.

We leggen je alle stappen uit die je moet volgen, en je bereikt een eindresultaat van hoge kwaliteit dat opgenomen kan worden in het kader van een gevarieerde en evenwichtige voeding.

Recept voor tijgermelk

Het opnemen van tijgermelk in het kader van een gevarieerde en evenwichtige voeding kan een aantal voordelen voor de gezondheid opleveren. Deze drank bevat verschillende soorten essentiële voedingsstoffen, zoals eiwitten.

Deze zijn van hoge biologische waarde, en ze hebben alle essentiële aminozuren en een goede score wat verteerbaarheid betreft. We laten je zien hoe je het thuis kunt bereiden!

Visgerecht
Tijgermelk bevat rauwe heek of andere vis; daarom is het niet aan te bevelen voor zwangere vrouwen.

Ingrediënten

Als je een voortreffelijke tijgermelk wilt bereiden, heb je de volgende producten nodig:

 • 100 gram heek of zeebaars
 • 100 milliliter fumet of visbouillon
 • 150 milliliter citroen- of limoensap
 • 50 gram rode ui
 • 1 takje verse koriander
 • 10 gram zout
 • 3 gram versgemalen zwarte peper
 • 15 gram bleekselderij
 • Een vleugje chili

Stap-voor-stap instructies

 • Pers eerst het citroensap uit en zeef het om eventuele pitjes of vuil dat eraan vastgeplakt kan zijn te verwijderen.
 • Doe het dan in het blenderglas samen met de vis en de fumet, of bouillon.
 • Schil om verder te gaan de selderij, verwijder de filamenten en hak ze fijn.
 • Doe hetzelfde met de ui, in dit geval in juliennereepjes snijdend.
 • Doe de rest van de ingrediënten in de blender: zout, peper, koriander en een beetje ijs.
 • Blend op maximaal vermogen tot een homogeen resultaat verkregen is. De textuur kan variëren, afhankelijk van de persoonlijke smaak, en je kunt meer of minder bouillon toevoegen om het dikker te maken.
 • Maak het af met een vleugje chili, waardoor het een innemend pittig tintje krijgt.
 • Bewaar het een paar uur in de koelkast voor consumptie, want het moet koud zijn om er op zijn best van te kunnen genieten.

Hier is nog een lekker recept:
Zelf gegratineerde vis bereiden zonder oven

Voordelen van tijgermelk

Tijgermelk
Tijgermelk is een typisch Peruaans voedingsmiddel dat vitamines en eiwitten aan het dieet kan toevoegen.

Tijgermelk is een bron van hoogwaardige mineralen, zoals calcium en zelfs magnesium. Van het laatste is aangetoond dat (Engelse link) het nauw samenhangt met het bevorderen van de rust. Het helpt de kwaliteit van de slaap te verbeteren en bevordert zo herstelprocessen en helpt bij het bereiken van een innerlijk evenwicht.

Ten slotte moet gewezen worden op het capsaïcinegehalte van tijgermelk, wanneer het overgoten wordt met een vleugje hete paprika. Dit element kan helpen om de stofwisseling te activeren, waardoor de lichaamstemperatuur licht omhoog gaat.

Vanaf dit punt neemt de energie-uitgaven in rust toe, wat een positief effect kan hebben op het gewichtsverlies. Dit blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in het International Journal of Food Sciences and Nutrition (Engelse link).

Probeer dit recept ook eens uit:
Crèmesoep van groene asperges

Bereid thuis tijgermelk

Zoals je gezien hebt, is het heel gemakkelijk om thuis een voortreffelijke tijgermelk te bereiden. Met dit recept kun je de consumptie verzekeren van bepaalde essentiële voedingsstoffen vitaminen en mineralen, kwaliteitsstoffen die bijdragen tot een goede werking van het lichaam. Natuurlijk moet het opgenomen worden in het kader van een evenwichtige en gevarieerde voeding.

Tenslotte moet opgemerkt worden dat het misschien niet voor iedereen geschikt is. Het is immers gemaakt van rauwe vis, dus heeft het een zeker microbiologisch risico, en om die reden wordt het bijvoorbeeld niet aanbevolen voor zwangere vrouwen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Anton, S. D., Hida, A., Mankowski, R., Layne, A., Solberg, L. M., Mainous, A. G., & Buford, T. (2018). Nutrition and Exercise in Sarcopenia. Current protein & peptide science19(7), 649–667. https://doi.org/10.2174/1389203717666161227144349
 • Cao, Y., Zhen, S., Taylor, A. W., Appleton, S., Atlantis, E., & Shi, Z. (2018). Magnesium Intake and Sleep Disorder Symptoms: Findings from the Jiangsu Nutrition Study of Chinese Adults at Five-Year Follow-Up. Nutrients10(10), 1354. https://doi.org/10.3390/nu10101354
 • Varghese, S., Kubatka, P., Rodrigo, L., Gazdikova, K., Caprnda, M., Fedotova, J., Zulli, A., Kruzliak, P., & Büsselberg, D. (2017). Chili pepper as a body weight-loss food. International journal of food sciences and nutrition68(4), 392–401. https://doi.org/10.1080/09637486.2016.1258044

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.