Bleekselderij geneest!

Bleekselderij, selderij, peterselie en venkel behoren allen tot de familie van de Apiaceae. De plant komt oorspronkelijk uit de gebieden rondom de Middellandse Zee en wordt reeds eeuwen door verschillende culturen ingezet bij verscheidene kwalen en aandoeningen. Deze groenten en kruiden werden dan ook snel in de rest van Europa gebruikt als basisingrediënt voor verschillende natuurlijke remedies.

Kom in dit artikel meer te weten over de talrijke gezondheidsvoordelen van bleekselderij en leer waarom je deze gezonde groente best elke week een plaatsje kunt geven op het boodschappenlijstje:

 • Bleekselderij is een groente met hoogwaardige voedingseigenschappen, omdat het bijzonder rijk is aan de vitamines A, B, E en C. Bovendien bevat deze plant eveneens hoge doses mineralen zoals ijzer, kalium, zink, fosfor, zwavel, koper, aluminium en magnesium.
 • Dagelijks een infusie drinken met bleekselderij kan het ontstaan van hoge bloeddruk, menstruatieklachten en cholesterolproblemen voorkomen. Mensen die professioneel hun stem nodig hebben, drinken het beste regelmatig dit warme drankje om stemproblemen en heesheid tegen te gaan.
 • Essentiële olie afkomstig van bleekselderij bevat de fytonutriënten limoneen en sabineen. Die blijken een sterke antibacteriële werking te hebben en vochtafdrijvende, reinigende eigenschappen. Ze zorgen ervoor dat de bloedvaten in de nieren verwijden en werken daardoor stimulerend op het lichaam om vocht en gifstoffen uit te scheiden. Het gebruik van deze essentiële oliën brengt daarom de vochtbalans in het lichaam opnieuw op peil.
 • De reinigende eigenschappen van bleekselderij maakt ze ook uitermate geschikt om nier- en galstenen te behandelen en ze in te zetten bij aandoeningen van de lever.
 • In het algemeen werkt bleekselderij dus uitstekend om overtollig vocht uit het lichaam te verdrijven. Daarom wordt deze plant ingezet om hoge bloeddruk te vermijden, cholesterol te verlagen en het ontstaan van kwalen aan de hart en bloedvaten aan te pakken.
 • Bleekselderij bevat ook flavonoïden, antioxidanten die een ontstekingswerende functie hebben en het immuniteitssysteem stimuleren. Dit maakt selderij ook geschikt om te gebruiken bij problemen aan de gewrichten. In combinatie met het aanwezige silicium wordt ervoor gezorgd dat er genezing van het bindweefsel tussen de verschillende gewrichten ontstaat.
 • Er ontstaat aanzienlijke verzachting van de klachten veroorzaakt door jicht, reuma en artritis of gewrichtsontsteking door het stimuleren van de uitscheiding van urinezuur, dat in grote mate verantwoordelijk is voor deze pijnlijke kwalen.

Osteoartritis

 • Selderij in de gedroogde vorm wordt gebruikt om zweertjes in de mond en problemen aan het tandvlees te behandelen. Prepareer een mondwater op basis van dit poeder en spoel twee tot drie keer per week uitvoerig de mond met dit mengsel.
 • Voor de kleintjes kan het gebruik van selderij handig zijn om de eetlust op te wekken. Kook een klein handjevol in blokjes gesneden selderij in water. Regelmatig een aantal slokjes drinken zal de aanzet geven tot een goede eetlust.
 • Gebruik selderij regelmatig als ingrediënt in je maaltijden en salades en profiteer hierdoor van zijn versterkende en regulerende eigenschappen voor de ingewanden en spijsvertering. De ingewanden blijven gezond en in goede conditie, waardoor ook constipatieproblemen vermeden kunnen worden.
 • En natuurlijk heb je ook al gehoord over selderij als afrodisiacum en ontspannend middel. Een glas selderijsap per dag zorgt voor vermindering van stress en staat al eeuwenlang bekend om seksuele lust en potentie op te wekken in gevallen van verlaagd libido.
 • Kompressen met selderij kunnen worden aangebracht als desinfectant op wonden en open zweren. Meng hiervoor gekookte selderijblokjes met water, zodat een soort puree ontstaat. Aanbrengen op een katoenen gaasje en ongeveer 15 minuten laten inwerken, drie maal per dag.
 • Zo zie je dat het regelmatig op het menu zetten van selderij enorme gezondheidsvoordelen oplevert voor jou en het hele gezin. Regelmatige consumptie van dit natuurlijke en organische product werkt preventief tegen verschillende aandoeningen en ziektes. Het immuniteitssysteem van het lichaam wordt versterkt, waardoor de noodzakelijkheid om chemische geneesmiddelen te gebruiken aanzienlijk zal verminderen.

Wacht niet langer en kies voor gezonde en natuurlijke voedingsgewoontes en levensstijl door regelmatig selderij, peterselie en venkel te verwerken in je salades en dagelijkse gerechten.

Bekijk Ook