Hoe allergieën zich hebben ontwikkeld
Veel mensen hebben het euvel van een allergische reactie ervaren. Dit soort reacties komt steeds vaker voor, aangezien naar schatting 30 tot 40% van de wereldbevolking ooit aan een allergie heeft geleden. Maar hoe zijn allergieën ontstaan?
Het is niet allemaal slecht nieuws, want hoe vervelend ze ook zijn, allergieën kunnen een unieke evolutionaire betekenis hebben. Allergieën zijn een immuunreactie tegen een stof die over het algemeen onschadelijk is voor de host. Ze manifesteren zich door middel van karakteristieke tekenen en symptomen wanneer deze eraan wordt blootgesteld.
De antilichamen van het immuunsysteem van de persoon die aan deze pathologie lijdt, herkennen onschadelijke biologische agentia uit de omgeving als mogelijke gevaren. Het handelt dus dienovereenkomstig om ze te verdrijven. Dit veroorzaakt onder meer ontstekingen in de neusbijholten, de huid en het spijsverteringsstelsel.
Dit is de reden waarom het bestaan van allergieën ons doet afvragen waarom ons immuunsysteem ons in onschadelijke situaties boycot. Om hier meer over te weten, zullen we het hieronder hebben over de rol van allergieën in de evolutie en ontwikkeling van de mens.
Hoe allergieën zich hebben ontwikkeld
Het werkelijke doel van allergische reacties is nog steeds een onderwerp van debat en onderzoek. De hygiënehypothese stelt dat allergieën zich wereldwijd hebben verspreid door een gebrek aan blootstelling aan echte pathogenen.
Een studie gepubliceerd in PLOS Computational Biology (Engelse link) stelt dat eiwitten die worden aangetroffen in elementen waar mensen dagelijks contact mee hebben, vergelijkbaar zijn met die van lichaamsparasieten.
Het gebrek aan activiteit van ons immuunsysteem in contact met dit soort schadelijke levende wezens kan ervoor zorgen dat het elk ander soortgelijk signaal als een potentieel gevaar detecteert, waardoor de betreffende allergische reactie wordt veroorzaakt.
De eerder genoemde studie heeft bewijs om deze hypothese te ondersteunen. Het onderzoeksteam volgde de laboratoriumreactie van antilichamen op een eiwit van een soort parasiet, Schistosoma mansoni.
Het eiwit in kwestie leek erg op het eiwit in berkenpollen. Dezelfde antilichamen die verantwoordelijk waren voor het verwijderen van het parasieteiwit, reageerden op berkenpollen.
Een antwoord dat misschien niet zo toevallig is
We zouden ons aan deze mogelijke verklaring kunnen houden, aangezien deze overtuigend en wetenschappelijk bewezen lijkt. Andere stromingen verdedigen echter andere theorieën.
Sommige onderzoeken die in een artikel, gepubliceerd in de Scientific American Jornal, zijn verzameld, suggereren dat deze reacties helemaal niet zo toevallig zijn. Ze stellen dat allergieën ons kunnen beschermen tegen de giftige stoffen die in het milieu aanwezig zijn:
- In een van de onderzoeken werden muizen blootgesteld aan kleine doses gif. Daarna, na enkele weken, stelden ze hen bloot aan meer geconcentreerde doses van het gif. Sommige muizen werden alleen met de geconcentreerde dosis ingeënt.
- De muizen die aan kleine doses waren blootgesteld, bleken een veel grotere immuunrespons te hebben op de geconcentreerde dosis, dan degenen die aanvankelijk niet waren ingeënt.
- Blootstelling aan een initiële dosis zorgde ervoor dat de eerder geïnoculeerde muizen allergeenspecifieke antilichamen ontwikkelden, die hen voorbereidden op ernstigere toekomstscenario’s.
Wat zou dit kunnen betekenen?
Als we de resultaten interpreteren, is het niet onredelijk om te denken dat ons lichaam ons door braken, kortademigheid en andere symptomen voorbereidt op echt gevaarlijke situaties. Ons immuunsysteem zou ons kunnen voorbereiden op andere, ernstigere toekomstige reacties en tegelijkertijd communiceren dat we moeten proberen deze allergische stoffen te vermijden.
Deze theorie suggereert dat allergieën zich hebben ontwikkeld als evolutionaire mechanismen bij de mens. Op basis van ervaring met onschadelijke agentia hadden we als soort kunnen leren risicovollere situaties te vermijden. Bovendien kunnen deze kleine allergische episodes het immuunsysteem trainen tegen ernstige gevaren.
Ook interessant om te lezen:
De 9 meestvoorkomende allergieën bij kinderen
Waarom allergieën ontstaan – een onbeantwoorde vraag
Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, zijn er verschillende theorieën over het ontstaan van allergieën. Er zijn geen zekerheden of feiten, maar in plaats daarvan verschillende manieren om een wereldwijd fenomeen te benaderen. Desalniettemin blijft de ware reden voor het ontstaan van allergieën onbekend.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- An evolutionary basis for allergies, the scientist. Recogido a 25 de abril en https://www.the-scientist.com/daily-news/an-evolutionary-basis-for-allergies-34596
- Dear evolution, thanks for the allergies, scientific american. Recogido a 25 de abril en https://www.scientificamerican.com/article/dear-evolution-thanks-for/
- Alergia, wikipedia. Recogido a 25 de abril en https://es.wikipedia.org/wiki/Alergia