Het lege-stoelsyndroom

Hoewel dit syndroom doorgaans geassocieerd wordt met het verlies van een dierbare, kunnen mensen het lege-stoelsyndroom ook ontwikkelen als gevolg van eenzaamheid of verlatenheid.
Het lege-stoelsyndroom

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het lege-stoelsyndroom verwijst doorgaans naar het gevoel dat ontstaat wanneer je een dierbare verliest. Dit kan je partner zijn, een vriend, je broer of zus etc.

Vaak wordt dit syndroom verward met het algemene verdriet dat we voelen wanneer we iemand verliezen. Dit syndroom wordt echter het lege-stoelsyndroom genoemd omdat dit verdriet intenser wordt op momenten en tijdens gebeurtenissen in je leven waarbij je eigenlijk vrolijk zou moeten zijn en het zou moeten vieren.

Vooral bij belangrijke data

Lege-stoelsyndroom is doorgaans vooral merkbaar tijdens bepaalde feestdagen of belangrijke data. Denk daarbij aan dagen zoals kerstmis, een verjaardag of een andere tijd van het jaar die op een bepaalde manier belangrijk voor je is.

Je kunt dit lege-stoelsyndroom voelen terwijl je onder de mensen bent. Daarnaast kun je een enorme leegte ervaren en de pijn en het lijden zullen wederom weer helemaal vers aanvoelen.

De lege stoel is een stille getuige

De lege stoel blijft een manifestatie van wat of wie je voorheen was en nu niet meer bent. Dit is vooral merkbaar wanneer je omringd bent door anderen en je je plotseling realiseert dat er iets ontbreekt.

Verdriet

Dit sterke gevoel is deel van het rouwproces, iets dat je wellicht al eens eerder hebt meegemaakt.

Wanneer je iemand verliest die veel voor je betekende, dan moet je door een periode gaan waarin je moeten leren om het vanaf nu zonder die persoon te doen. Dit is een periode van intense pijn.

Verdriet

Het verdriet zal aan blijven houden tot je in staat bent om met dit verlies om te gaan en om je normale leven weer op te pakken zonder dat verschrikkelijke gevoel van leegte.

Het is belangrijk om aan te geven dat het lege-stoelsyndroom zich ook voor kan doen als de persoon die je mist nog steeds leeft. Het syndroom kan ook van toepassing zijn op andere situaties, zoals eenzaamheid.

Wanneer iemand bij je weggaat of je verlaat, kun je ook last krijgen van het lege-stoelsyndroom, hoewel het syndroom in de meeste gevallen wel met het overlijden van een dierbare te maken heeft.

Wanneer je je alleen of eenzaam voelt en het niet uitmaakt hoeveel mensen er op dat moment wel niet om je heen zijn, dan heb je te maken met het lege-stoelsyndroom.

Je ervaart zoveel, maar je zult er overheen komen

Hoewel je de dingen op het moment alleen kunt bekijken vanuit een kader van pijn en verdriet, zul je nog steeds te maken krijgen met belangrijke feestdagen als Kerstmis – in dit geval is er geen enkele manier om jezelf tegen die pijn te verweren. Je moet door de ervaring heen, maar ook dit zal op een gegeven moment voorbij zijn.

Vrijheid

Om te beginnen kun je de volgende aanbevelingen eens proberen. Deze aanbevelingen zouden in de toekomst misschien nog weleens van pas komen:

Isoleer jezelf niet en blijf ook niet zwijgen

Wanneer je last hebt van het lege-stoelsyndroom, dan wil je hier waarschijnlijk liever niet over praten en keer je je misschien weg van de mensen die jou juist het liefst willen helpen. Je kiest er liever voor om in stilte te lijden.

Dit is erg ongezond.

  • Probeer je best doen om met anderen om te blijven gaan, zelfs wanneer je er eigenlijk geen zin in hebt.
  • En wees ook niet bang om om hulp te vragen als je dat nodig hebt.
  • Soms hebben we alleen behoefte aan een luisterend oor en iemand die aandacht aan ons besteedt.

Verander de betekenis van de lege stoel

Dingen zullen altijd datgene betekenen wat jij wilt dat ze betekenen. Als jouw lege stoel gelijk staat aan verdriet en verlies, waarom geef je hem dan geen nieuwe betekenis?

  • Probeer de situatie eens van wat dichterbij te bekijken, probeer de negatieve gevoelens die deze situatie heeft opgewekt eens uit de weg te ruimen.
  • Zorg ervoor dat de stoel een vriend van je wordt, niet je vijand.

Vraag om hulp als dat nodig is

Misschien denk je dat je alles wel alleen aankunt en dat als je de dingen niet zelf oplost, niemand anders het voor je zal doen. Soms heb je echter een klein zetje nodig of wat hulp om vooruit te komen.

  • Probeer zelfmedicatie om de pijn die je van binnen voelt te verzachten altijd te vermijden – gebruik alleen medicijnen op advies van je dokter en probeer daarnaast op zoek te gaan naar andere manieren om met je verdriet om te gaan.

Waarom ga je niet naar een psycholoog? Deze mensen zijn deskundigen, professionelen op het gebied van de menselijke geest. Ze zullen je meer helpen dan wie dan ook. Wees dus niet bang om op zoek te gaan naar hulp.

Vlinders

Aanvaarding bij het lege-stoelsyndroom

Het is belangrijk om te aanvaarden dat mensen in je leven zullen komen en gaan, op wat voor manier dan ook. Sommige mensen zullen overlijden, anderen zullen je verlaten en weer anderen zullen je misschien pijn doen. Je hebt geen andere keus dan dit allemaal te accepteren.

Laat die lege stoel niet het genot verpesten dat je het gevoel geeft dat je leeft.

Deze situaties zullen ongetwijfeld pijn doen, we zijn tenslotte allemaal mensen – en mensen hebben gevoelens! Maar toch moet je leren om de dingen in je leven waar je geen controle over kunt hebben te accepteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Echeburúa, E., & Herrán, A. (2007). ¿Cuándo el duelo es patológico y cómo hay que tratarlo? Análisis y Modificación de Conducta33(147), 31–50.
  • Pelegrí, M., & Romeu Figuerola, M. (2011). El duelo, más allá del dolor. Desde El Jardín de Freud: Revista de Psicoanálisis, (11), 133–148. Retrieved from http://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4554003&orden=1&info=link
  • El síndrome de la silla vacía. Diario El país de España. (2010). Recuperado el 24 de marzo de 2020.
  • Hartwell-Walker, M. (2018). The Empty Chair at the Holiday Table. Psych Central. Retrieved on March 24, 2020, from https://psychcentral.com/lib/the-empty-chair-at-the-holiday-table/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.