Neem deze vitamines om het immuunsysteem te versterken

Om het immuunsysteem te versterken, is het erg belangrijk om voedingsmiddelen die verschillende voedingsstoffen bevatten in onze voeding op te nemen. Vitaminen zijn dus nodig voor een goede gezondheid.
Neem deze vitamines om het immuunsysteem te versterken

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je al een tijdje verschillende gezondheidsproblemen hebt gehad die gerelateerd zijn aan griep en virussen, is het mogelijk dat je lichaam vitamines nodig heeft om het immuunsysteem te versterken. Daarom vind je in dit artikel de vier belangrijkste vitamines die je zullen helpen gezond te worden.

Soms is het niet te wijten aan besmettingen door de virussen van iedereen om ons heen. In de meeste gevallen is het probleem gebaseerd op de afweer en de toestand van het immuunsysteem.

Vitamines die het immuunsysteem versterken

Hieronder vind je de vier vitaminen die je immuunsysteem een oppepper geven. Je moet ze niet alleen nemen als je ziek bent, maar ook voordat je ziek wordt. Op deze manier zal je lichaam sterk zijn en zal het afweersysteem mogelijke besmettelijke ziekten bestrijden.

1. Vitamine A

Deze vitamine is essentieel om het immuunsysteem te stimuleren. Het kan in groenten zoals wortelen, spinazie, broccoli en kool worden gevonden. Ook zit het in zuivelproducten zoals melk en boter en zelfs vruchten zoals meloen, abrikozen en mango’s.

Vitamine A

Wat doet vitamine A? Het zorgt voor het creëren van witte bloedcellen en helpt het lichaam infecties te bestrijden.

Dit is zeer belangrijk wanneer er een virus aanwezig is. Het zal het virus bestrijden, of het in geval van infectie deze snel uitroeien.

2. Vitamine B

Vitamine B versterkt het immuunsysteem. Het kan in vruchten zoals avocado’s worden gevonden. Het zit ook in zuivelproducten zoals yoghurt en melk, in groenten zoals asperges, vlees en vis.

Vitamine B is belangrijk in gevallen waarin het lichaam een tekort heeft vitaminen zoals B12 of B9 – meestal is er sprake van een vermindering in het aantal antilichamen.

Zo zal het lichaam worden blootgesteld aan een grote hoeveelheid infecties en het vermogen om deze snel te overwinnen vermindert.

3. Vitamine C

Misschien is vitamine C wel het meest bekend omdat supermarkten sinaasappelsap promoten als bron van vitamine C.

We kunnen het ook vinden in groenten en fruit zoals:

  • citroen
  • kiwi
  • aardbeien
  • blauwe bessen
  • guave
  • peterselie
  • rode paprika
Vitamine C

Wat doet vitamine C? De consumptie van deze vitamine verhoogt de productie van interferon, een eiwit dat helpt de cellen te beschermen tegen elke virale infectie. Daarom is vitamine C belangrijk om een gezond immuunsysteem te behouden.

4. Vitamine E

Deze vierde en laatste immuunsysteemstimulerende vitamine kan worden gevonden in walnoten, amandelen en pinda’s. Ook zit het in zonnebloempitten, spinazie en broccoli. De beste oliën om mee te koken en in salades te gebruiken zijn zonnebloem-, tarwekiem- en sojabonenolie.

Vitamine E helpt het immuunsysteem door zijn antioxidante eigenschappen.

Je zult vaker ziek worden van een virus of infectie als je een tekort hebt aan deze vitamine.

Het belang van vitamines voor onze gezondheid

We onderschatten vaak het belang dat vitaminen hebben voor het gezond houden van ons lichaam. Daarom eten we vaak dezelfde dingen zonder onze voeding te variëren. We laten groenten en fruit vaak links liggen. Daardoor wordt ons immuunsysteem dus zwak.

Natuurlijk is het merkbaar dat sommige mensen maar af en toe griep krijgen of slechts een paar keer per jaar ziek zijn. Dit komt omdat ze een zeer sterk en resistent immuunsysteem hebben.

Ze hebben geen gebrek aan vitaminen en hun voeding bevat veel van alle bovengenoemde voedingsmiddelen. Neem jij al vitaminen in om je immuunsysteem een boost te geven?

Daarom raden we je vanaf dit moment aan om voedsel op te nemen in je dieet dat vitaminen A, B, C en E bevat. Je zult beginnen te merken dat je minder kans hebt op infecties. Na verloop van tijd zul je merken dat je niet zo vaak meer ziek wordt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.