Waarom het eten van brood niet goed voor je is

Het consumeren van veel wit brood kan net zo schadelijk zijn als het eten van te veel suiker. Als je dus niet volledig wilt stoppen met het eten van brood, kies dan in ieder geval voor gezondere alternatieven. 
Waarom het eten van brood niet goed voor je is
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

In de afgelopen jaren zijn de waarschuwingen voor het eten van brood enorm toegenomen. Hoewel het eten van brood al sinds de oudheid deel uitmaakt van het menselijk dieet, zijn er vandaag de dag vele redenen om het te vermijden.

Het basisrecept voor brood bestaat uit geraffineerde tarwemeel, water en zout. De meeste fabrieken voegen er ook nog conserveringsmiddelen aan toe. Dit maakt het eten van brood niet erg gezond voor je.

Doordat brood ook nog eens rijk is aan koolhydraten wordt het niet aanbevolen om het een groot deel van ons dieet uit te laten te maken, vooral niet als het je doel is om af te vallen. Elke dag brood eten kan leiden tot overgewicht en het kan verschillende stofwisselingsziekten veroorzaken.

Zijn er meer redenen om je consumptie van brood te beperken? Natuurlijk! Hoewel het in kleine hoeveelheden misschien onschadelijk is, kan het eten van grote hoeveelheden brood verschillende negatieve reacties in het lichaam veroorzaken.

Ontdek waarom!

Brood en de lage voedingswaarde die het heeft

Brood en de lage voedingswaarde die het heeft

Brood, vooral de industriële witte soort, is allebehalve voedzaam te noemen. Tijdens het raffinageproces gaan helaas veel van de gunstige eigenschappen ervan verloren, omdat de tarwekiemen en de zemelen worden verwijderd.

Het resultaat is een product dat weinig vezels, vitaminen en mineralen bevat, en dat vanwege de hoge concentratie zetmeel de spijsvertering en stofwisseling kan belemmeren.

Hoewel het ook niet slim is om helemaal geen koolhydraten meer te consumeren, zijn bronnen zoals brood waarschijnlijk de slechtste optie.

Het bevat veel natrium

Het consumeren van grote hoeveelheden natrium kan tot gezondheidsproblemen leiden. Het meest verontrustende is dat meer dan 77% van de hoeveelheid die we binnenkrijgen afkomstig is uit bewerkt voedsel, waaronder brood.

Het geraffineerde brood dat wij eten, bevat vaak veel natrium, wat vochtretentie en een hoge bloeddruk kan veroorzaken.

  • Industrieel wit brood kan tot wel 4 gram zout per kilo bevatten, wat neerkomt op ongeveer 0,35 gram per boterham.
  • De maximale hoeveelheid zout die een volwassene volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) mag binnenkrijgen, is 6 gram per persoon per dag.

Het heeft een hoge glycemische index

Wit brood is voedsel dat het lichaam snel verbandt en een hoge glycemische index heeft. Dit betekent dat het, omdat het wordt gebruikt als een bron van energie, het insulinegehalte verlaagt en hoge pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt.

De effecten die brood op het lichaam heeft, kunnen worden vergeleken met de effecten van witte suiker:

  • het verhoogt het glucosegehalte
  • het beïnvloedt de alvleesklierfunctie
  • het kan stofwisselingsziekten veroorzaken zoals diabetes mellitus
  • het zorgt ervoor dat je overgewicht krijgt

Het bevat veel gluten

Brood bevat veel gluten

De tarwe waar brood van gemaakt wordt, bevat veel gluten. Dit zijn specifieke eiwitten die geactiveerd worden door het deeg te kneden, waardoor het meer elastisch, sponsachtig en smakelijk wordt.

Het probleem is dat veel mensen een gevoelig spijsverteringsstelsel hebben dat gluten niet goed kan verwerken. Hierdoor kan het eten van brood onaangename problemen veroorzaken.

  • Glutenintolerantie of coeliakie veroorzaakt buikpijn, diarree, gastro-oesofageale reflux en ontstekingsaandoeningen.

Hoe kun je het eten van brood verminderen?

Het vermijden van brood kan moeilijk zijn voor de mensen die eraan gewend zijn om het regelmatig te consumeren. Gezien de risico’s die daarmee gepaard gaan, is het echter goed om enkele maatregelen te treffen om je consumptie ervan in ieder geval te verminderen.

Vervang brood

Zelfs het gezonde brood dat je in de supermarkt kunt kopen, kan een onnodige bron van calorieën zijn als je het niet met mate eet. Daarom kun je het beste op zoek gaan naar andere bronnen van koolhydraten als vervanging voor brood.

  • Er bestaan genoeg recepten om brood te maken zonder geraffineerde bloem te gebruiken. Pizza gemaakt met bloemkooldeeg is hiervan een goed voorbeeld.

Ga op zoek naar opties die alleen volkorenbloem bevatten

Brood is minder schadelijk als je kiest voor volkoren opties

Volkorenbrood is een stuk gezonder dan wit brood. Het bevat namelijk veel meer gunstige eigenschappen en voedingsstoffen. Hoewel het meestal iets duurder is, is het een zeer gezonde optie om regelmatig in je dieet op te nemen.

  • Maar wees voorzichtig … er zijn genoeg broden die niet volledig van volkorenmeel gemaakt zijn. Het is daarom belangrijk om goed naar het etiket te kijken. Zodoende kun je er zeker van zijn of het brood van 100% volkorenmeel gemaakt is of dat het vermengd is met andere soorten bloem.

Vermijd het broodmandje

Er zijn veel restaurants die een mandje brood serveren als bijgerecht bij hun maaltijden. Om jezelf niet in de verleiding te brengen, zou het het beste zijn om aan de ober door te geven dat hij het niet op tafel hoeft te zetten.

Hoe vaak consumeer jij brood? Voor welke soort kies je dan meestal? Nu je op de hoogte bent van de negatieve gevolgen die het kan hebben, zou het verstandig zijn om op zoek te gaan naar andere voedingsmiddelen om het mee te vervangen


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Chmielewski J., Carmody JB., Dietary sodium, dietary potassium, and systolic blood pressure in US adolesecents. J Clin Hypertens, 2017. 19 (9): 904-909.
  • Softic S., Gupta MK., Wang GX., Fujisaka S., et al., Divergent effects of glucose and fructose on hepatic lipogenesis and insulin signaling. J Clin Invest, 2017. 127 (11): 4059-4079.
  • Schumann M., Lebenheim L., Celiac disease. Dtsch Med Wochennschr, 2016. 141 (20): 1474-1477.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.