Het doel en de voordelen van een Clear Liquid Diet

Artsen vragen patiënten meestal een Clear Liquid Diet toe te passen om eventuele gifstoffen uit te drijven en een diagnostisch proces te verbeteren. Het artikel van vandaag behandelt wat mensen in gedachten moeten houden bij het ondergaan van dit dieet.
Het doel en de voordelen van een Clear Liquid Diet
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een Clear Liquid Diet is een agressief protocol dat mensen toepassen om hun darmen te reinigen. Het wordt niet aanbevolen zonder begeleiding van een professional en een specifiek doel. Dit komt omdat het niet evenwichtig is en bij langdurig gebruik tot voedingstekorten kan leiden.

Artsen schrijven het voor bij bepaalde gebeurtenissen, zoals voorafgaand aan een darmonderzoek. Het maakt de eliminatie mogelijk van afvalstoffen die in het spijsverteringskanaal vastzitten en verbetert de diagnose van onderliggende pathologieën. Lees verder om er meer over te weten te komen.

Het doel van het Clear Liquid Diet

Het hoofddoel van dit dieet is het uitdrijven van afvalstoffen in het darmkanaal. Dat moet om twee redenen gebeuren, reiniging van de darmen of het vergemakkelijken van de diagnose van ziekte met een geplande test.

Hoe dan ook, iemand die het gebruikt om de darmfunctie te verbeteren of om onzuiverheden te reinigen moet dat zorgvuldig doen. Zoals je zo dadelijk zult zien, ontbreken aan dit soort dieet veel belangrijke voedingsstoffen. Het lichaam kan er niet gedurende langere tijd alleen op functioneren. Het Clear Liquid Diet is nogal beperkend en mensen mogen het alleen onder medisch toezicht gebruiken.

Kenmerken van het Clear Liquid Diet

Een vrouw eet soep

Dit soort dieet richt zich vooral op hydratatie. Het zorgt voor wateropname en elektrolytenbalans, die als essentieel voor de gezondheid worden beschouwd. Merk op dat een slechte hydratatie kan leiden tot onregelmatigheden in de bloeddruk. Althans volgens een studie gepubliceerd in Nefrologia (Engelse link).

Zoals we hierboven al zeiden, is dit een nogal restrictief dieet en mag iemand alleen het volgende eten:

 • Mineraalwater, koolzuurhoudend water of water met een smaakje
 • Geperste vruchtensappen
 • Gearomatiseerde dranken
 • Frisdranken
 • Thee of zwarte koffie
 • Gelatine
 • Gepekelde groentesappen
 • Sportdranken
 • Afgeroomde en gezeefde bouillon
 • Honing en suiker
 • Heldere snoep

Het dieet is echter vaak restrictiever, het hangt allemaal af van de specialist. Bovendien schiet het nogal tekort als het gaat om calorieën en eiwitten. Een mens moet het dus op middellange of lange termijn niet volhouden.

Je weet misschien al dat een voldoende eiwitinname de sleutel is om het ontstaan van chronische ziekten te voorkomen. In feite zijn de eisen van deze voedingsstoffen de laatste jaren in de voedingsrichtlijnen toegenomen, volgens een studie gepubliceerd in de Annals of Nutrition & Metabolism (Engelse link).

Voorbeeld dagmenu

Er is een grote verscheidenheid aan menu’s voor dit soort dieet. Het belangrijkste is dat je geen andere voedingsmiddelen opneemt dan die worden aanbevolen. In het algemeen zal een arts het dagmenu bepalen.

Ontbijt

Halverwege de ochtend

 • 1 kop gelatine en een glas sap

Lunch

 • 1 glas sap
 • Afgeroomde kippenbouillon
 • 1 kop gelatine
 • Water

Tussendoortje

 • Zwarte koffie met suiker

Avondeten

 • 1 kop magere visbouillon
 • 1 kop gelatine
 • Een aftreksel met suiker

Wanneer moet iemand dit dieet volgen?

Een kopje bouillon

Zoals we hierboven al zeiden, is dit geen dieet om af te vallen en mensen moeten het niet gedurende lange perioden gebruiken. Het is goed om de dikke darm te reinigen vóór een colonoscopie of een andere diagnostische test van het spijsverteringskanaal.

Je zou het zelfs samen met de juiste suppletie kunnen gebruiken in het geval van duidelijke bacteriële dysbiose. Dit komt omdat het een verandering op de microbiota uitoefent voordat iemand begint met het geleidelijk opnieuw introduceren van vezels en vast voedsel om de nieuwe bacteriën te helpen zich te vestigen.

Een helder vloeibaar dieet is optimaal vóór een colonoscopie of andere diagnostische tests. Het moet niet te lang duren, want het mist veel essentiële voedingsstoffen.

Mogelijke risico’s en contra-indicaties van een Clear Liquid Diet

Zoals je je kunt voorstellen, dekt dit dieet de energiebehoefte niet. In feite voorziet het niet eens in de behoefte aan essentiële macro- en micronutriënten. Het is inderdaad een simpel dieet, maar er is een risico op acute aandoeningen door een inefficiënte toevoer van voedingsstoffen als het langer dan nodig wordt volgehouden.

Zo wijst een studie, gepubliceerd in het tijdschrift Advances in Food and Nutrition Research  (Engelse link), erop dat het niet innemen van optimale hoeveelheden vitamine C op korte termijn tot scheurbuik leidt. Op zijn beurt leidt het niet voldoen aan de ijzerbehoefte tot bloedarmoede.

Daarom is het alleen aan te bevelen om zo’n dieetbehandeling te volgen onder medisch voorschrift. Daarom moet je acht slaan op de adviezen van de deskundige over hoe je dat kunt doen en tegelijk de risico’s zo klein mogelijk houden. Waarschijnlijk zullen ze je opdragen een bepaalde hoeveelheid suiker te eten om hypoglykemie te voorkomen.

Een Clear Liquid Diet vereist een strikt protocol

Kortom, een Clear Liquid Diet mag niet gebruikt worden om af te vallen. Het is ook niet aan te raden het thuis te doen om ermee te experimenteren. De toepassing ervan kan tot schadelijke gezondheidseffecten leiden, vooral als het niet correct wordt toegepast.

Het is een dieetmethode voor de korte termijn met een bepaald doel, en je moet het niet verder gebruiken dan dat. Bovendien moet een deskundige het begeleiden en onderschrijven om de bijbehorende risico’s te beperken.

Ten slotte moet je als algemene regel overdreven beperkende diëten vermijden. Dat komt omdat ze geen enkel gezondheidsvoordeel op middellange tot lange termijn hebben en niet vol te houden zijn. Het enige wat je zult krijgen is ziekte, geconditioneerd door de inefficiënte toevoer van voedingsstoffen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Dizdar OS, Yeşiltepe A, Dondurmaci E, Ozkan E, Koç A, Gunal AI. Hydration status and blood pressure variability in primary hypertensive patients. Nefrologia. 2020 Sep-Oct;40(5):522-530. English, Spanish. doi: 10.1016/j.nefro.2020.02.002. Epub 2020 Jun 11. PMID: 32536454.
 • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, Elmadfa I, Heseker H, Leschik-Bonnet E, Stangl G, Volkert D, Stehle P; on behalf of the German Nutrition Society (DGE). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi: 10.1159/000499374. Epub 2019 Mar 22. PMID: 30904906; PMCID: PMC6492513.
 • Granger M, Eck P. Dietary Vitamin C in Human Health. Adv Food Nutr Res. 2018;83:281-310. doi: 10.1016/bs.afnr.2017.11.006. Epub 2018 Feb 16. PMID: 29477224.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.