Het doel en de bronnen van collageen

Vandaag vertellen we je over het doel en de bronnen van collageen, een van de belangrijkste eiwitten in het lichaam.
Het doel en de bronnen van collageen

Laatste update: 12 juli, 2021

In dit artikel vertellen we je over het doel en de bronnen van collageen, evenals andere relevante feiten. Het is een van de meestvoorkomende eiwitten in het lichaam, omdat het een bestanddeel is van veel van onze weefsels.

Wat is collageen?

Collageen is een fundamenteel onderdeel van het menselijk lichaam. Het is een eiwit en vertegenwoordigt ongeveer een kwart van de totale eiwitten in het lichaam. Daarom is het het belangrijkste eiwit van allemaal.

Het is aanwezig in veel weefsels, waarvan sommige huid, kraakbeen, botten, ligamenten, spieren en pezen zijn. Het vormt zeer resistente en flexibele vezels, waarvan de functie is om de elasticiteit te geven, evenals ondersteuning en weerstand.

Omdat het zo’n relevante stof is en in zoveel weefsels aanwezig is, is het erg belangrijk om een minimaal en stabiel niveau van dit eiwit te behouden. Zonder een voldoende hoeveelheid van deze stof, zouden alle weefsels waaruit het bestaat niet in staat zijn om hun functie correct uit te voeren.

Wat zijn de bronnen van collageen?

De bronnen van collageen omvatten tal van voedingsmiddelen, voornamelijk van dierlijke oorsprong, voornamelijk vlees. Er zijn andere voedingsmiddelen die, hoewel ze geen bronnen van collageen zijn, stoffen bevatten die de synthese van dit eiwit in het menselijk lichaam helpen bevorderen.

Sommige ervan zijn:

  • Omega 3-, 6- en 9-vetzuren: vooral aanwezig in noten en vis zoals zalm. Vetzuren zijn betrokken bij de hormonale regulatie waardoor het lichaam collageen kan produceren.
  • Vitamine A: gevonden in groenten zoals wortelen en meloen. Een minimale hoeveelheid vitamine A is nodig zodat het lichaam probleemloos collageen kan aanmaken.
  • Vitamine C: aanwezig in citrusvruchten, aardbeien en andere groenten. Ze vernietigen de verbindingen die dit eiwit elimineren.
In welke voedingsmiddelen zit collageen

Wat gebeurt er als je ouder wordt?

Vanaf ongeveer 30 jaar verliest het lichaam geleidelijk het vermogen om collageen aan te maken. De collageenproductie gaat door, maar in steeds kleinere hoeveelheden.

Wat er dan gebeurt, is dat alle weefsels waaruit het bestaat hun functionaliteit beginnen te verliezen. De huid verliest zijn elasticiteit en er ontstaan rimpels. Haar en nagels worden ook kwetsbaarder. Bovendien kunnen ook gewrichtspijn bij bewegingen en spierpijn optreden.

Supplementen als een van de bronnen van collageen

Zoals we al hebben vermeld, is het noodzakelijk om een minimale hoeveelheid van dit eiwit in het lichaam te behouden voor een goede werking. Er zijn echter momenten waarop dit natuurlijk niet mogelijk is.

Bij productieverlies door het lichaam, en in sommige andere situaties zoals bij topsporters, is de hoeveelheid collageen niet voldoende. In deze gevallen moeten mensen mogelijk collageensupplementen nemen.

Dit is gehydrolyseerd collageen en iedereen kan de gehydrolyseerde variant aan zijn dieet toevoegen. Toch is het altijd het beste om een specialist te raadplegen, omdat het vaak niet nodig is.

Soms zijn supplementen met collageen nodig

Samengevat

Collageen is een essentiële stof voor het normaal functioneren van veel delen van het lichaam. Met de leeftijd neemt de productie ervan af en moeten we een adequaat dieet volgen, indien nodig vergezeld van supplementen.

Een medisch consult zal altijd nodig zijn om te weten of je de gehydrolyseerde vorm van dit eiwit in je dieet moet opnemen of niet. Niet alle veroudering is hetzelfde en daarom is het niet in alle omstandigheden vereist.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Tuero, Beatriz Basabe. “Funciones de la vitamina C en el metabolismo del colágeno.” Rev Cubana Aliment Nutr 14.1 (2000): 46-54.
  • Silva, Tatiane Ferreira da, and Ana Lúcia Barretto Penna. “Colágeno: Características químicas e propriedades funcionais.” Revista do Instituto Adolfo Lutz (2012): 530-539.
  • Abad Expósito, Carlos. “Suplementos de colágeno y efecto en el tratamiento de lesiones articulares.” (2015).
  • Juher, Teresa Figueres, and Esther Basés Pérez. “Revisión de los efectos beneficiosos de la ingesta de colágeno hidrolizado sobre la salud osteoarticular y el envejecimiento dérmico.” Nutrición Hospitalaria 32.1 (2015): 62-66.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.