Het dieet voor jicht: alles dat je moet weten
Een dieet voor jicht kan de urinezuurconcentratie in het bloed helpen verlagen. Het kan de ziekte echter niet genezen. Het kan echter het risico op terugkerende en pijnlijke jichtaanvallen verminderen en kan de progressie van gewrichtsschade verminderen.
Mensen die aan deze ziekte lijden en een een dieet voor jicht volgen, moeten ook medicijnen gebruiken om hun pijn onder controle te houden en de urinezuurconcentratie te verlagen. In dit artikel laten we je de voedingsaanbevelingen en -verboden zien om deze aandoening te verbeteren.
Wat is jicht?
Het neerslaan van urinezuurkristallen in de gewrichten veroorzaakt intense pijn en jicht. Dit is een van de meestvoorkomende stofwisselingsstoornissen en een pijnlijke vorm van artritis. Het wordt veroorzaakt door een toename van urinezuur in het bloed, wat als hyperurikemie bekend staat.
Het veroorzaakt gewoonlijk geen eerdere symptomen, hoewel het zich in de gewrichten kan afzetten, wat tot een zeer pijnlijke ontsteking kan leiden die met koorts gepaard kan gaan.
Het lichaam produceert urinezuur wanneer het chemicaliën, purines genaamd, afbreekt. Hoewel purines van nature in het lichaam voorkomen, zijn een aantal voedingsmiddelen er rijk aan. Het lichaam scheidt urinezuur via de urine af.
Om jichtaanvallen te voorkomen, of op zijn minst gewrichtsschade te vertragen, kun je je toevlucht nemen tot bepaalde voedingsmiddelen als methode om hoge urinezuurconcentraties te verminderen.
Factoren waar je bij een dieet voor jicht rekening mee moet houden
Je kunt voedingsmiddelen consumeren die de eliminatie van urinezuur bevorderen om het in de bloedspiegels te verlagen. Een specifiek dieet om de urinezuurconcentratie in het bloed te verlagen, moet gericht zijn op het beheersen van drie belangrijke factoren:
- Urine-pH. Het is belangrijk om te proberen een basisch of alkaliserend dieet te volgen om de pH van de urine enigszins te veranderen en de eliminatie te bevorderen. Je kunt dit voornamelijk bereiken door:
- Meer basisch voedsel te consumeren, zoals groenten, aardappelen, fruit, zoete aardappelen en salades.
- Vermijd de consumptie van voedsel dat rijk is aan zout, en voeg het niet toe aan zelfgemaakte culinaire bereidingen.
- Alcoholgebruik volledig vermijden, inclusief bier en wijn.
- Purine-inname. Je moet goed letten op het voedsel dat je eet en hoe je het bereidt. Als je voedsel kookt dat purines bevat, dan komt een groot deel ervan in het kookwater terecht. Koken is daarom een goede manier om purines in voedsel te verminderen. Toch moet je bouillon vermijden.
- De inname van fructose. Zodra het lichaam fructose assimileert, metaboliseert het het in xanthine, een purine die uiteindelijk in urinezuur overgaat. Om deze reden raden experts aan dat mensen die aan deze aandoening lijden, slechts één stuk fruit per dag consumeren en het fruit kiezen dat de minste hoeveelheid fructose bevat.
Toegestaan voedsel
- Eiwitten. Eet voornamelijk rood vlees en mager gevogelte, magere zuivelproducten en linzen als eiwitbronnen.
- Complexe koolhydraten. Eet meer groenten en volkoren granen, die complexe koolhydraten bevatten.
- Vitamine C. Een aantal onderzoeken toont aan dat deze vitamine de urinezuurconcentratie kan helpen verlagen (Engelse link). Vraag je arts of je een vitamine C-supplement van 500 milligram in je dieet moet opnemen.
- Koffie. Een aantal onderzoeken suggereert dat matige koffieconsumptie in verband kan worden gebracht met een lager risico op jicht (Engelse link). Koffie drinken is misschien niet geschikt als je aan andere medische aandoeningen lijdt. Vraag je arts hoeveel koffie je kunt consumeren.
- Kersen. Er zijn aanwijzingen dat het eten van kersen met een lager risico op jichtaanvallen wordt geassocieerd.
Misschien ook interessant om te lezen:
Natuurlijk middel voor de behandeling van jicht
Verboden voedingsmiddelen
Alcoholische dranken bevorderen namelijk de aanwezigheid van purines en urinezuur in het bloed, wat dan weer betekent dat ze jichtaanvallen kunnen veroorzaken.
- Orgaanvlees. Vermijd vlees zoals lever, nier en zwezerik, die een aanzienlijke hoeveelheid purines bevatten en aan verhoogde urinezuurconcentraties in het bloed bijdragen.
- Rood vlees. Beperk de portiegroottes van rundvlees, lamsvlees en varkensvlees.
- Zeevruchten. Een aantal soorten zeevruchten en vis (zoals ansjovis, schaaldieren, sardines en tonijn) bevat meer purines dan andere. De algemene gezondheidsvoordelen van het eten van vis kunnen echter tegen de risico’s voor mensen met jicht opwegen.
- Groenten die veel purines bevatten. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat groenten met een hoog purinegehalte, zoals asperges en spinazie, het risico op jicht en terugkerende jichtaanvallen niet verhogen.
- Alcoholhoudende dranken. De consumptie van bier en gedistilleerde dranken wordt met een verhoogd risico op jicht en terugkerende aanvallen in verband gebracht. Matige wijnconsumptie lijkt het risico op jichtaanvallen niet te vergroten. Vermijd het drinken van alcoholische dranken tijdens jichtaanvallen en beperk vooral je bierconsumptie.
- Suikerhoudend voedsel en dranken. Beperk of vermijd suikerhoudend voedsel, zoals gezoete granen, gebakken producten en snoep. Beperk je inname van natuurlijk zoete vruchtensappen.
Conclusie
Het volgen van een dieet voor jicht kan de productie van urinezuur helpen beperken en de eliminatie ervan stimuleren. Hoewel het misschien niet voldoende is om een dieet te volgen om de urinezuurconcentratie in het bloed te verlagen zonder medicijnen, kan een dieet helpen om het aantal aanvallen te verminderen en de ernst ervan te verminderen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Li R., Yu K., Li C., Dietary factors and risk of gout and hyperuricemia: a meta analysis and systematic review. Asia Pac J Clin Nutr, 2018. 27 (6): 1344-1356.
- Choi HK., Gao X., Curhan G., Vitamin C intake and the risk of gout in men: a prospective study. Arch Intern Med, 2009. 169 (5): 502-7.
- Choi HK., Curhan G., Coffee, tea, and caffeine consumption and serum uric acid level: the third national health and nutrition examination survey. Arthritis Care & Research, 2007.