6 verrassende gezondheidsvoordelen van bier

Wist je dat het drinken van bier goed is voor je cardiovasculaire gezondheid en ook je botten beschermt. Om de voordelen zonder de risico's te krijgen, raden we alcoholvrij bier aan.
6 verrassende gezondheidsvoordelen van bier

Laatste update: 30 juni, 2019

Bier heeft enkele verrassende voordelen wanneer het met mate wordt geconsumeerd. Lees dit artikel om meer te weten te komen over de buitengewone gezondheidsvoordelen van bier.

Bier is een alcoholhoudende drank dat door gisting van hop en mout bereid. Deze bekende drank komt helemaal uit de tijd van het oude Mesopotamië, 7.000 jaar geleden. Tegenwoordig wordt het door veel mensen gedronken in hun vrije tijd en geassocieerd met het maken van plezier.

Wat is bier?

De basisingrediënten van bier zijn water, gerst en hop. Er zijn momenteel echter veel varianten op basis van andere granen en ingrediënten. Deze drank is een van de opties om het lichaam gehydrateerd te houden en bepaalde voedingsstoffen te verkrijgen.

In tegenstelling tot koolzuurhoudende dranken en frisdrank is bier een traditionele drank. Het is echter de moeite waard om te benadrukken dat je het met mate moet consumeren. Ook kun je het beste alcoholvrij bier drinken.

Gezondheidsvoordelen van bier

een groot glas bier

1. Het verbetert je cardiovasculaire gezondheid

Bier kan, mits met mate gedronken tijdens de maaltijd, een effectief middel zijn om de gezondheid van je hart en bloedvaten te verbeteren.

 • Het kan een positief effect op het cholesterolgehalte hebben en kan de bloedcirculatie in het hart aanzienlijk beïnvloeden.
 • Deze gefermenteerde drank kan ook helpen hypertensie te verminderen, vooral alcoholvrij bier.
 • Bovendien blijkt de overtuiging dat het regelmatig drinken van bier ervoor zorgt dat je dik wordt rond je buik, een bewering zonder wetenschappelijk bewijs te zijn.

2. Het bevat antioxidanten

De essentiële oliën uit de hop en polyfenolen in bier verminderen de progressieve degeneratie van cellen. Dit is de schade die wordt veroorzaakt door vrije radicalen. Deze kunnen een negatieve invloed hebben op je gezondheid en fysieke verschijning.

 • Het drinken van bier kan hierdoor vroegtijdige veroudering vertragen en kan tevens helpen om je jonger en frisser te voelen.
 • Oxidatie is ook gerelateerd aan degeneratieve ziekten, waardoor het kan dienen als een remedie om deze ziekten te helpen voorkomen.

3. Het kan osteoporose helpen voorkomen

Als derde behandelen we een van de grootste voordelen van bier voor vrouwen. Silicium is een essentieel mineraal dat de botdichtheid verhoogt en het verlies van botmassa vermindert. Daarmee kan matige bierconsumptie het risico op fracturen verminderen, de genezing verbeteren en het ontstaan van osteoporose voorkomen.

Als gevolg hiervan is dit drankje een geweldige keuze voor vrouwen. Vrouwen hebben namelijk de meeste kans op botproblemen, vooral tijdens de menopauze. Het is vermeldenswaardig dat ook alcoholvrij bier deze voordelen biedt.

4. Het versterkt het immuunsysteem

immuunsysteem

Een ander gezondheidsvoordeel van bier is dat matig gebruik de reactie van het immuunsysteem tegen micro-organismen die infecties veroorzaken kan verbeteren. Met deze eenvoudige en lekkere drank kun je dus sommige ziekten helpen voorkomen.

Het dagelijks drinken van 330 ml (vrouwen) en 660 ml (mannen) alcoholvrij bier zal de lymfocyten-T-cellen helpen verhogen.

Deze cellen zijn verantwoordelijk voor het vernietigen van ziekteverwekkers die infecties en bacteriële ziekten veroorzaken.

5. Tijdens de zwangerschap

Allereerst is het belangrijk erop te wijzen dat vrouwen die zwanger zijn geen alcohol mogen drinken. Daarom verwijzen we alleen naar alcoholvrij bier in deze sectie. Bier heeft een hydraterende capaciteit en een hoge voedingswaarde.

Het bevat bijvoorbeeld veel foliumzuur, wat erg belangrijk is voor en tijdens de zwangerschap. Bovendien bevat het B-vitamines en mineralen zoals magnesium en calcium.

6. Bier in je haar

Dit voordeel heeft niets te maken met het drinken van bier maar met het aanbrengen op je haar. De mineralen en B-vitamines in bier (met name biotine), zijn een uitstekende haarconditioner.

Als je het op je haar aanbrengt na het wassen, vlak voor je laatste spoeling, geeft bier de volgende voordelen:

 • Beter gevoede hoofdhuid
 • Meer glans
 • Minder pluizig
 • Meer volume

Ken jij nog meer gezondheidsvoordelen van bier?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Marco, M. L., Heeney, D., Binda, S., Cifelli, C. J., Cotter, P. D., Foligné, B., … Hutkins, R. (2017). Health benefits of fermented foods: microbiota and beyond. Current Opinion in Biotechnology. https://doi.org/10.1016/j.copbio.2016.11.010
 • Kaplan, N. M., Palmer, B. F., & Denke, M. A. (2000). Nutritional and Health Benefits of Beer. The American Journal of the Medical Sciences. https://doi.org/10.1097/00000441-200011000-00004
 • Almaguer, C., Schönberger, C., Gastl, M., Arendt, E. K., & Becker, T. (2014). Humulus lupulus – a story that begs to be told. A review. Journal of the Institute of Brewing. https://doi.org/10.1002/jib.160

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.