8 voedingsmiddelen die helpen buikvet te verbranden

Het verminderen van buikvet kan een ingewikkelde maar noodzakelijke taak zijn wanneer je gezonder wilt zijn. Deze voedingsmiddelen kunnen je daarbij helpen.
8 voedingsmiddelen die helpen buikvet te verbranden

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hoeveel mensen ken je wel niet die als gevolg van slechte eetgewoontes en een gebrek aan lichaamsbeweging een aardig buikje hebben gekregen? In werkelijkheid is obesitas tegenwoordig namelijk een van onze grootste problemen. Hoe kun je buikvet het beste verbranden?

Hoewel het voor sommige mensen zeer moeilijk is om van hun buikje af te komen, is dit helaas wel noodzakelijk als ze gezonder door het leven willen gaan. Door buikvet te verliezen, zul je gezondheidsproblemen vermijden, zoals:

 • hypertensie (hoge bloeddruk)
 • metaboolsyndroom
 • hartziekte
 • geheugenverlies
 • diabetes
 • sommige vormen van kanker

Doordat het zo moeilijk is om buikvet te verliezen, kan het zeer verleidelijk zijn om terug te vallen op afvalmethodes als het slikken van dieetpillen. Het is echter belangrijk om te weten dat dit soort middelen negatieve bijwerkingen veroorzaken die vermeden kunnen worden.

Als je vanaf vandaag de onderstaande voedingsmiddelen in je dieet opneemt, dan zal het een stuk makkelijker voor je zijn om je doel te bereiken en van dat ongewenste buikvet af te komen.

8 voedingsmiddelen die helpen buikvet te verbranden

1. Appels

Appels tegen buikvet

Alle soorten appels zijn handig om je te helpen van dat buikje af te komen. Appels bevatten namelijk een hoop vezels, waardoor je er snel vol van zit en dus minder geneigd bent om grote hoeveelheden voedsel naar binnen te werken. 

Bovendien zijn appels ook rijk aan antioxidanten en bevatten ze pectine. Pectine is een stof die kan helpen om vet rond je buik en over je hele lichaam in het algemeen te verliezen, doordat het ervoor zorgt dat vetophopingen worden afgebroken en tegelijkertijd dat het lichaam minder vet opslaat.

2. Tomaten

Tomaten zijn dankzij de grote hoeveelheid vitaminen en mineralen die ze bevatten gunstig voor je hele gezondheid. Daarom staan tomaten ook bekend om hun vermogen om ziektes als kanker te kunnen helpen voorkomen.

De zure aard en het lycopeengehalte zorgen ervoor dat tomaten ideaal zijn om buikvet tegen te gaan. Bovendien zorgen deze eigenschappen ervoor dat vet wordt omgezet in energie. Als je dus regelmatig tomaten eet, zul je al binnen zeer korte tijd positieve resultaten zien.

Door gekookte tomaten te eten kan je lichaam nog meer profiteren van het lycopeen dat tomaten bevatten.

3. Knoflook

Ook knoflook is een zeer gezond product dat je kan helpen om buikvet te verbranden. Dit is te danken aan het hoge allicinegehalte dat knoflook bevat.

Allicine is een stof die slecht cholesterol uit het lichaam verwijdert. Daarnaast kan het ook helpen om vetophoping te voorkomen.

Het enige wat je hoeft te doen om van deze voordelen te profiteren is elke ochtend twee knoflooktenen eten. We weten dat er genoeg mensen zijn die niet van de smaak van knoflook houden. Om echter van dat ongewenste buikvet af te komen, is dit een vrij kleine opoffering.

4. Amandelen

Amandelen tegen buikvet

Amandelen kunnen je helpen om buikvet te verbranden door je cholesterolgehalte te verlagen. Amandelen zijn rijk aan vezels en tryptofaan, twee voedingsstoffen die ervoor zorgen dat je sneller vol zit en zo voorkomen dat je te veel eet.

Daarnaast zijn amandelen doordat ze rijk zijn aan proteïne ook goed om spiermassa op te bouwen, voedsel beter te verwerken en de stoelgang te verbeteren.

Natuurlijk is het wel belangrijk om te onthouden dat amandelen ook vrij veel calorieën bevatte, en je er dus beter niet te veel van kunt eten. Het zou daarom het beste zijn om niet meer dan vijfentwintig gram amandelen per dag te eten.

5. Komkommer

Komkommer is zeer goed voor je huid en ogen en zorgt ervoor dat je sneller afvalt. Komkommer is rijk aan vezels en zorgt er daardoor voor dat je sneller vol zit.

Daarnaast bestaat komkommer natuurlijk ook voor een zeer groot deel uit water, waardoor één komkommer maar super weinig calorieën bevat, ongeveer vijfenveertig. Deze groente is dus ideaal als je graag van je buikvet af wil komen.

Wat ook gunstig is aan komkommers, is dat ze een vochtafdrijvende werking en ontgiftende eigenschappen hebben en de spijsvertering lichtelijk bevorderen. Dit zorgt ervoor dat het eten van komkommer helpt om je lichaam vrij van gifstoffen te maken en je haar en nagels te verbeteren.

6. Havermout

Havermout, op welke manier dan ook, is een van de meest gunstige graansoorten die er bestaan. Havermout bevat maar weinig calorieën, reguleert de celstofwisseling en heeft een zuiverend effect op het lichaam.

Als je van je huisarts te horen hebt gekregen dat je last begint te krijgen van hartproblemen, dan is het handig om te weten dat havermout ook de volgende voordelen biedt:

 • verlaagt het cholesterolgehalte  in je lichaam
 • verbetert de bloedsomloop
 • bevordert je cardiovasculaire systeem in zijn algeheel

En als klap op de vuurpijl kan havermout je helpen om op natuurlijke wijze af te vallen en zorgt het ervoor dat je langer vol zit. Een goede optie is om ’s ochtends havermout te eten als ontbijt, samen met een paar bessen.

7. Sperziebonen

Sperziebonen tegen buikvet

Sperziebonen zijn goed voor je lichaam, doordat ze het volgende bevatten:

 • vitaminen
 • mineralen
 • antioxidanten
 • proteïnen
 • vezels

Ze kunnen je helpen om buikvet te verbranden, doordat ze maar weinig calorieën bevatten en er toch voor zorgen dat je sneller vol zit. Het hoge proteïnegehalte zorgt er echter wel voor dat je ook meer calorieën binnenkrijgt.

8. Honing

Gek genoeg kan het innemen van een eetlepel honing net nadat je wakker wordt en nog een keer vlak voordat je naar bed gaat helpen om buikvet te verbranden. Honing is een van de eerste voedingsmiddelen die gebruikt werden vanwege hun geneeskrachtige eigenschappen.

Hoewel honing natuurlijk zoet is, is het belangrijk om te weten dat honing niet hetzelfde is als suiker. Suiker biedt namelijk helemaal geen voedingsstoffen en honing wel.

Als het je te veel lijkt om een hele lepel honing in te nemen, dan kun je ook een lepel door je koffie of thee roeren. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Aparicio Vizuete, A., & Ortega Anta, R. M. (2015). Efectos del consumo del beta-glucano de la avena sobre el colesterol sanguíneo: una revisión. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética. https://doi.org/10.14306/renhyd.20.2.183
 • Grundy, M. M. L., Grassby, T., Mandalari, G., Waldron, K. W., Butterworth, P. J., Berry, S. E. E., & Ellis, P. R. (2015). Effect of mastication on lipid bioaccessibility of almonds in a randomized human study and its implications for digestion kinetics, metabolizable energy, and postprandial lipemia. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.114.088328
 • Wien, M. A., Sabaté, J. M., Iklé, D. N., Cole, S. E., & Kandeel, F. R. (2003). Almonds vs complex carbohydrates in a weight reduction program. International Journal of Obesity. https://doi.org/10.1038/sj.ijo.0802411

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.