Het beste voedsel voor als je maag van streek is
Er zijn veel parameters in een dieet om het ongemak te verlichten als je maag van streek is, ook wel bekend als dyspepsie. Dit soort ongemak in de bovenbuik is meestal te wijten aan een Helicobacter pylori-infectie of terugkerende gastro-oesofageale reflux.
Het artikel van vandaag geeft je een aantal aanwijzingen over de veranderingen die je kunt aanbrengen in je dieet. Lees verder zodat je ze in de praktijk kunt brengen. Zo verlicht je niet alleen het ongemak, maar herstelt je ook je normale levensstijl. Raadpleeg je arts zodat deze een nauwkeurige diagnose kan stellen als het probleem aanhoudt.
Soorten voedsel om te eten of te vermijden als je een verstoorde maag heeft
We hebben een lijst gemaakt van een aantal voedingsmiddelen, die je zou moeten eten of die je juist moet vermijden als je maag van streek is. Het zal je helpen je dieet aan te passen en je symptomen te verminderen.
Soorten voedsel die je in je dieet moet hebben
Vis en mager vlees behoren tot de soorten voedsel die deel zouden moeten uitmaken van een dieet voor iemand met dyspepsie. Dit komt omdat ze de eiwitten kunnen leveren die je kunnen helpen om weefsel te herstellen. Bovendien bevatten ze weinig lipiden, het soort dat verantwoordelijk is voor constipatie, en dus de reden voor ongemak.
Kies altijd voor vis en wit vlees omdat dit makkelijker verteerbaar is, volgens een publicatie in het Journal of Gastroenterology en Hepatology (Engelse link). Je prioriteit hier is het beperken van je vetinname om zo brandend maagzuur te verminderen. Dit zal de dyspepsie namelijk verergeren.
Bovendien zullen magere stukken vlees en vis zorgen voor de dagelijkse proteïnen die je lichaam nodig heeft. Op dezelfde manier vul je je dieet aan met allerlei voedingsstoffen die je natuurlijke stofwisselingsprocessen ondersteunen. Houd er rekening mee dat de gezondheid van hart en bloedvaten een goed uitgebalanceerd dieet vereist. (Engelse link).
Daarnaast moet je gefermenteerde soorten voedsel in je dieet opnemen, omdat deze probiotica bevatten. Yoghurt en kefir zijn hier twee goede voorbeelden van. Je weet het misschien niet, maar een regelmatige inname van probiotica kan een verstoorde maag en andere soorten maag- en darmklachten verlichten.
Eet deze voedingsmiddelen met mate
Verminder je consumptie van geraffineerd meel en suiker (Engelse link), omdat deze vaak leiden tot maag- en darmklachten. Volgens deskundigen kunnen mensen met dyspepsie de fructose niet goed absorberen en beïnvloedt het hun vermogen om suikers te verteren en te metaboliseren.
Daarnaast moet je de vezelconsumptie beperken. Inderdaad is een bepaalde hoeveelheid nodig om een goede darmbeweging te garanderen. Een overmaat kan echter leiden tot constipatie en verergeren van een verstoorde maag.
Daarom moet je je regelmatige inname van geraffineerde pasta en granen beperken. In plaats daarvan moet je je toevlucht nemen tot wortelgroenten om aan je koolhydratenbehoefte te voldoen.
Ook is het belangrijk om je inname van slechte vetten te verminderen en je inname van gefrituurd voedsel te minimaliseren. Dit komt omdat dit soort maaltijden je risico op reflux verhogen en leiden tot een langzame vertering. Probeer je voedsel te bereiden op een grill, in de oven, of het te stomen.
Ook kun je het beste je inname van sauzen en jus verminderen, omdat ze niet alleen calorieën toevoegen aan je dieet, maar ook leiden tot constipatie waardoor je maag van streek raakt.
Misschien ook interessant:
4 natuurlijke maagzuurremmers om reflux te behandelen
Vermijd dit soort voedsel als je maag van streek is
Veel soorten voedsel zouden moeten verdwijnen uit het dieet van mensen die lijden aan dyspepsie. Voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld cacao.
Regelmatig alcoholgebruik is een van de belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van functionele dyspepsie, tenminste volgens onderzoek gepubliceerd in Revista de Gastroenterología de Mexico (Spaans artikel).
Voedingsmiddelen met cacao zitten vaak vol met suiker of kunstmatige zoetstoffen, die beide deze aandoening aanzienlijk verergeren.
Beperk ook de consumptie van gekruid voedsel, want dit zijn irriterende stoffen. Er is voldoende wetenschappelijk bewijs (Engelse link) om deze te beperken bij iedereen die last heeft van maag- en darmstoornissen.
Een uitgebalanceerd dieet is het beste als je maag van streek is
Zoals je kunt zien, is het aanpassen van je dieet nogal transcendentaal als het gaat om het verlichten van dyspepsie. je moet daarom een arts raadplegen om een goede diagnose en behandeling te krijgen. Alle veranderingen die je in je dieet aanbrengt zijn echter cruciaal.
Beperk je inname van vet en vezels en verhoog je consumptie van gefermenteerde producten als je chronische maagproblemen heeft. Bespreek ook het nemen van probiotica met je huisarts en vraag hem of haar om enkele supplementen die de prognose van je aandoening kunnen verbeteren (Spaanse link).
Tot slot, blijf uit de buurt van zowel alcohol als irriterende stoffen. Probeer ze volledig uit je dieet te houden om grote complicaties te voorkomen. Raadpleeg zoals gewoonlijk een arts of voedingsdeskundige, zodat zij je kunnen helpen bij het samenstellen van een menu dat aan je individuele behoeften voldoet.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Tan VP., The low FODMAP diet in the management of functional dyspepsia in east and southeast asia. J Gastroenterol Hepatol, 2017. 1: 46-52.
- Fujihara Ozaki RK., Leite Speridiao PG., Fontenele Soares AC., Morais MB., Intestinal fructose malabsorptioin is associated with increased lactulose fermentation in the intestinal lumen. J Pediatr, 2018. 94 (6): 609-615.
- Zhang J., Wu HM., Wang X., Xie J., et al., Efficacy of prebiotics and probiotics for functional dyspepsia: a systematic review and meta analysis. Medicine, 2020.
- Saneei P., Sadeghi O., Feizi A., Keshteli AH., Deghaghzadeh H., et al., Relationship between spicy food intake and chronic uninvestigated dyspepsia in iranian adults. J Dig Dis, 2016. 17 (1): 28-35.
- Socarrás Suárez, María Matilde, and Miriam Bolet Astoviza. “Alimentación saludable y nutrición en las enfermedades cardiovasculares.” Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas 29.3 (2010): 353-363.
- Bolet Astoviza, Miriam, and María Matilde Socarrás Suárez. “Alimentación adecuada para mejorar la salud y evitar enfermedades crónicas.” Revista Cubana de medicina general integral 26.2 (2010): 0-0.
- Hernando-Harder, Ana C., et al. “Dispepsia funcional: Nuevos conocimientos en la fisiopatogenia con implicaciones terapéuticas.” Medicina (Buenos Aires) 67.4 (2007): 379-388.
- Ferrer, Javier Diaz, et al. “Utilidad del Suplemento de Probioticos (Lactobacillus acidophilus y bulgaricus) en el Tratamiento del Sindrome de Intestino Irritable.” Revista de Gastroenterología del Perú 32.4 (2017): 387-93.