Yoghurt consumeren bij diarree: is het oké?

Yoghurt wordt gekenmerkt door het gehalte aan probiotica, vitamines en mineralen. Ondanks dat het een zuivelproduct is, lijkt het gunstig in het geval van diarree. Blijf lezen om erachter te komen waarom!
Yoghurt consumeren bij diarree: is het oké?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 23 augustus, 2022

Veel mensen, vooral degenen met regelmatige spijsverteringsproblemen, vragen zich af of het een goed idee is om yoghurt te consumeren als ze diarree hebben. Diarree is meestal een teken van verandering van de microbioom van de darm. Tegelijkertijd wordt het geassocieerd met stress of een specifieke infectie.

Voeding speelt in ieder geval een belangrijke rol bij het omgaan met dit probleem. Het kan zelfs voorkomen dat bepaalde andere complicaties optreden, hoewel het soms ook nodig is om het eetpatroon met specifieke medicijnen aan te vullen.

Met betrekking tot de consumptie van yoghurt suggereren verschillende bewijzen (Engelse link) dat het een heilzaam product is, zolang het geen toegevoegde suikers bevat.

Het klopt dat yoghurt een voedzaam en probiotisch voedingsmiddel is dat de balans van bacteriën in het maagdarmkanaal kan helpen bevorderen. Wat valt er nog meer te weten over het consumeren van yoghurt bij diarree? Blijf lezen om erachter te komen!

Yoghurt is een bron van probiotica

Twee glazen yoghurt naturel

Een van de belangrijkste kenmerken van yoghurt is dat het een hoog gehalte aan bepaalde bacteriën. Het gaat dan om de Lactobacillus, om specifieker te zijn. Deze micro-organismen kunnen zich in het spijsverteringskanaal nestelen, wat het risico op het ontwikkelen van stofwisselingsziekten helpt verminderen.

Volgens onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients (Engelse link) helpt het regelmatig consumeren van probiotische bacteriën om de incidentie van diabetes type 2 en sommige soorten hart- en vaatziekten te verminderen.

Er is een aantal methoden beschikbaar om te zorgen voor een constante aanvoer van bacteriën die gunstig zijn voor de darm.

  • De eerste methode is uiteraard het gebruiken van supplementen met probiotica. In dit geval is het ‘t beste om een product met één stam te kiezen met een overvloed aan bacteriën die kunnen garanderen dat deze de delen van de darm bereiken waar ze zich moeten vestigen.
  • Het is daarnaast ook mogelijk om deze micro-organismen in het spijsverteringsstelsel te introduceren door de regelmatige consumptie van gefermenteerde producten, zoals yoghurt en kefir.

Yoghurt consumeren bij diarree

Zoals eerder vermeld, is diarree een gastro-intestinale aandoening die meerdere oorzaken kan hebben. De meeste hebben te maken met een onbalans in de darmmicrobioom. Om deze reden zou het zorgen voor een regelmatige toevoer van nuttige bacteriën dit proces kunnen helpen verbeteren.

Bovendien toonde een onderzoek bij kinderen (Engelse link) aan dat de consumptie van probiotica diarree die is veroorzaakt door de inname van antibiotica kan voorkomen en behandelen.

Dit onderzoek maakte gebruik van supplementen om de genoemde resultaten te verkrijgen. Het is echter ook mogelijk om regelmatig yoghurt te consumeren om darmaandoeningen te voorkomen.

Over het algemeen is het vrij gebruikelijk dat deskundigen het consumeren van yoghurt aanbevelen aan een patiënt die een antibioticabehandeling ondergaat. Dit advies heeft een duidelijk doel: de bescherming van de microbioom tegen de schade die medicijnen kunnen veroorzaken, vergroten.

Als er geen bescherming tegen de werking van de medicijnen is, kan het risico op processen die verband houden met dysbiose en het optreden van gastro-intestinale stoornissen toenemen.

Het consumeren van yoghurt vermindert diarree door stress

Een vrouw met buikpijn

Geloof het of niet, maar stress kan bij sommige mensen diarree of andere darmstoornissen veroorzaken. Een artikel gepubliceerd in The Chinese Medical Journal (Engelse link) legt uit hoe nauw de relatie tussen het centrale zenuwstelsel en het maagdarmkanaal is.

Daarom kan een wijziging in een van de twee systemen rechtstreeks van invloed zijn op de andere. Daarom kan elk proces van stress of emotionele stoornissen het risico op diarree veel groter maken.

Om het optreden van emotionele stoornissen te verminderen, is het bovendien aanbevolen om voor de darmflora te zorgen en de levensstijl te verbeteren. Het consumeren van met probiotica verrijkte yoghurt kan ook beschermen tegen stemmingswisselingen (Engelse link).

De inname van kefir of suppletie met probiotica werkt ook heel goed. Er is echter een groot verschil tussen de twee: de smaak. Niet alle mensen houden van kefir vanwege de textuur en zure smaak, terwijl yoghurt meestal relatief zoet is.

Het is natuurlijk belangrijk om naar de informatie op het etiket te bekijken. Op die manier kun je een product te kiezen dat geen toegevoegde suikers bevat. In dat geval zou je yoghurt van lagere kwaliteit consumeren, wat een negatief effect kan hebben op je metabole gezondheid en bloedglucosespiegels.

Yoghurt consumeren bij diarree is helemaal oké

Het consumeren van yoghurt bij diarree kan de symptomen van dit probleem verbeteren en daarnaast het herstel versnellen. Toch moeten we iets duidelijk maken. Het is niet nodig om diarree te hebben om dit product in je eetpatroon op te nemen.

In feite wordt yoghurt in bijna elk maaltijdplan aanbevolen. De reden hiervoor is dat yoghurt zowel probiotica, gezonde vetten als eiwitten bevat. Bovendien levert het calcium en andere essentiële mineralen die kunnen helpen om het welzijn te bevorderen.

Het is echter essentieel om te onthouden dat je de informatie op het etiket moet lezen. Alleen zo kun je bepalen of het een product van hoge kwaliteit is. Niet alle zuiveldesserts op de markt vallen onder het concept van yoghurt. Sommige bevatten te veel suikers en weinig tot geen probiotica.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Pereg D, Kimhi O, Tirosh A, Orr N, Kayouf R, Lishner M. The effect of fermented yogurt on the prevention of diarrhea in a healthy adult population. Am J Infect Control. 2005;33(2):122-125. doi:10.1016/j.ajic.2004.11.001
  • Yoo JY., Kim SS., Probiotics and prebiotics: present status and future perspectives on metabolic disorders. Nutrients, 2016.
  • Szajwska H., Canani RB., Guarino A., Hojsak I., et al., Probiotics for the prevention of antibiotic-associated diarrhea in children. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2016. 62 (3): 495-506.
  • Marotta A, Sarno E, Del Casale A, et al. Effects of Probiotics on Cognitive Reactivity, Mood, and Sleep Quality. Front Psychiatry. 2019;10:164. Published 2019 Mar 27. doi:10.3389/fpsyt.2019.00164
  • Guarino A, Guandalini S, Lo Vecchio A. Probiotics for Prevention and Treatment of Diarrhea. J Clin Gastroenterol. 2015;49 Suppl 1:S37-S45. doi:10.1097/MCG.0000000000000349
  • Hempel S. Probiotics for diarrhoea. Indian J Med Res. 2014;139(3):339-341.
  • Isolauri E. Probiotics for infectious diarrhoea. Gut. 2003;52(3):436-437. doi:10.1136/gut.52.3.436

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.